نظریه مشورتی شماره 7/93/1910

نظریه مشورتی شماره 7/93/1910

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/93/1910


شماره نظریه:
7/93/1910

شماره پرونده:
93-16/4-1058

تاریخ نظریه:
1393/08/17

استعلام
برابر بند د ماده10 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی هر راننده ای که مرتکب دو تخلف همزمان از تخلفات موضوع بندهای 1و 2و 3و 4و 5 و10 گردد وسیله نقلیه وی برای مدت 72 ساعت توقیف می شود. با توجه به اینکه بند 3 فوق راجع به سبقت غیر مجاز و بند 10 راجع به تجاوز به چپ  می باشد آیا رانندگانی که مرتکب تخلف سبقت غیر مجاز در راههای دو طرفه می شوند چون الزاما مرتکب تخلف تجاوز به چپ نیز شده اند باید نسبت به توقیف این خودروها به مدت 72 ساعت اقدام نمایند؟ این در حالی است که ماده7 (بند7) صراحت دارد که راننده بایستی مرتکب دو تخلف همزمان شود.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
منظور از ارتکاب هم زمان دو تخلف از تخلفات موضوع بندهای 54321 و10 جدول ماده 10 مذکور در بند «د» ماده 10 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب سال 1389 تعدد مادی هر یک از تخلفات مذکور می­باشد و شامل موارد تعدد معنوی یعنی مواردی که ارتکاب یکی از تخلفات از حیث رکن مادی تخلف قابل انطباق با تخلف دیگر باشد نمی­گردد و ضرورت حفظ حقوق مردم و جلوگیری از اعمال مقررات مشدده انتظامی نظیر توقیف خودروها در موارد مشکوک و مردد که به نوعی خروج از اراده قطعی قانون گذار و تضییع حقوق افراد و بر خلاف اصل تفسیر محدود مقررات کیفری و انتظامی است می­باشد. بنابراین و با لحاظ متفاوت بودن شرایط و تمامی تخلفات تجاوز به چپ از محور راه موضوع بند 10 جدول مذکور در ذیل ماده 7  قانون فوق­الذکر و نیز سبقت غیر مجاز درراههای دو طرفه مذکور در بند 3 جدول یاد شده در بسیاری از موارد که مآلا تعیین نمره­های منفی متفاوت را نیز در پی داشته است در فرض سوال مورد مطروحه از مصادیق اعمال بند «د» ماده 10 قانون فوق­الذکر و در نتیجه توقیف خودروی متخلف به مدت هفتاد و دو ساعت نمی­باشد. ضمنا مرجع تشخیص مغایرت مقررات دولتی با قوانین و موازین شرعی مطابق اصل 171 قانون اساسی دیوان عدالت اداری است./ب

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 10ـ ماموران راهنمایی و رانندگی موضوع ماده (2) این قانون موظفند در صورت مشاهده تخلفات زیر به شرح مقرر اقدام نمایند: الف ـ چنانچه وسیله نقلیه دارای عیب و نقص فنی موثر بوده و احتمال ایجاد خطر یا وقوع تصادف وجود داشته باشد وسیله نقلیه مذکور به تعمیرگاه اعزام می گردد. ب ـ در مواردی که قرائن و شواهد حاکی از حالت مستی یا استفاده راننده از مواد مخدر و روانگردان باشد ماموران موضوع ماده (2) این قانون با استفاده از تجهیزات لازم نسبت به تشخیص این حالت اقدام می نمایند و در صورت اثبات حالت مستی و بی ارادگی حاصل از مصرف مسکرات و مواد مخدر و روانگردان از رانندگی فرد موردنظر جلوگیری و ضمن صدور قبض جریمه به مبلغ دومیلیون (2.000.000) ریال و ضبط گواهینامه به مدت شش ماه توسط نیروی انتظامی جهت اقدام قانونی به مرجع صالح قضائی معرفی می شود. ج ـ در صورتی که راننده بدون داشتن گواهینامه مبادرت به رانندگی نماید وسیله نقلیه متوقف و راننده به مرجع قضائی معرفی می گردد. د ـ هرگاه راننده به صورت همزمان مرتکب دو تخلف از تخلفات موضوع بندهای (1) (2) (3) (4) (5) و (10) جدول ماده (7) این قانون گردد وسیله نقلیه برای مدت حداکثر هفتاد و دو ساعت توقیف می شود. آیین نامه اجرائی بندهای « الف» و « ب» این ماده ظرف مدت شش ماه توسط وزارت کشور با همکاری وزارت دادگستری تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

مشاهده ماده 10 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM