نظریه مشورتی شماره 7/92/2513

نظریه مشورتی شماره 7/92/2513

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/92/2513


شماره نظریه:
7/92/2513

شماره پرونده:
92-186/1-1886

تاریخ نظریه:
1392/12/27

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
ـ تبصره 3 ماده 35 قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب 16/8/1383 مجمع تشخیص مصلحت نظام نافی صلاحیت ذاتی پزشکی قانونی در مورد اظهارنظر نسبت به موضوعات مذکور در بندهای 1 و 2 ماده یک قانون تشکیل سازمان پزشکی قانونی کشور مصوب1372 نیست بلکه قانونگذار در تبصره مرقوم وظیفه ای علاوه بر وظیفه اصلی هیات های بدوی انتظامی پزشکی به عهده آن ها قرار داده تا در صورتی که از طرف مراجع قضائی مورد سوال واقع شوند به موضوع رسیدگی و پاسخ دهند در نتیجه مقررات یاد شده هیچگونه تعارض با یکدیگر ندارند تا مشمول حکم ماده 47 قانون صدرالذکر واقع شوند. ـ طبق بند (ز) ماده 3 قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران سازمان نظام پزشکی به عنوان مرجع رسمی اظهارنظر کارشناسی در جرایم پزشکی به دادگاه ها و دادسراهاست لذا مرجع قضایی باید در رسیدگی به جرایم پزشکی نظر کارشناسی سازمان نظام پزشکی را استعلام نماید و اگر این نظر با اوضاع و احوال مسلم قضیه انطباق نداشته باشد نظر هیات کارشناسان سازمان مذکور را استعلام کند و چنانچه نظر هیات کارشناسان سازمان نیز با اوضاع و احوال مسلم قضیه منطبق نباشد می تواند نظر کاشناس یا کارشناسان پزشکی قانونی یا نظر کارشناس یا کارشناسان رسمی دادگستری در امور پزشکی را کسب نماید

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 35ـ هیاتهای بدوی انتظامی رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفه ای هیات مدیره های نظام پزشکی که مرجعی است صلاحیتدار با مسوولیت رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفه ای شاغلین حرف پزشکی و وابسته پزشکی که از طرف دادسرای انتظامی طبق آیین دادرسی ارجاع می گردد و تعیین مجازاتهای انتظامی مناسب برای آنها متشکل از سیزده نفر به شرح ذیل خواهد بود : الف ـ یک نفر قاضی به معرفی ریاست قوه قضائیه. ب ـ مسوول پزشکی قانونی شهرستان مربوطه یا نماینده وی. ج ـ پنج نفر از پزشکان شهرستان مربوطه. د ـ یک نفر از دندانپزشکان شهرستان مربوطه. هـ ـ یک نفر از دکترهای داروساز شهرستان مربوطه. و ـ یک نفر از متخصصین علوم آزمایشگاهی و یا دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی شهرستان مربوطه. ز ـ یک نفر از کارشناسان پروانه دار گروه پزشکی یا بالاتر شهرستان مربوطه. ح ـ یک نفر پرستار به پیشنهاد سازمان نظام پرستاری. ط ـ یک نفر از لیسانسیه های گروه مامائی و بالاتر شهرستان مربوطه. تبصره 1ـ افراد موضوع بندهای (ج ) (د) (هـ) (و) (ز) (ح ) و (ط ) این ماده که افراد متدین به دین اسلام و خوش سابقه شهرستان مربوطه با تجربه حداقل پنج سال در حرفه مربوطه خواهند بود با پیشنهاد هیات مدیره نظام پزشکی شهرستان مربوطه و تایید و حکم رئیس کل سازمان منصوب می گردند. حداکثر یک نفر از افراد مذکور با شرایط ذکر شده می توانند از بین افراد متدین به یکی از ادیان مصرح در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران باشند. تبصره 2ـ افراد موضوع بندهای (ز) (ح ) و (ط ) صرفا در بررسی پرونده هائی که به تشخیص رئیس هیات مدیره شهرستان مربوطه به رشته آنها مربوط باشد عضو هیات بدوی انتظامی خواهند بود. تبصره3ـ هر یک از هیاتهای بدوی انتظامی پزشکی شهرستانها علاوه بر این که مسوولیت رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفه ای شاغلین حرف پزشکی و وابسته به پزشکی را برعهده دارند مراجعی هستند صلاحیتدار در امر اعلام نظرکارشناسی و تخصصی به مراجع ذی صلاح قضائی در رابطه با رسیدگی به تخلفات غیرصنفی و غیرحرفه ای و جرائم شاغلین به حرف پزشکی و وابسته پزشکی. تبصره4ـ هر یک از هیاتهای بدوی انتظامی پزشکی می توانند در امر رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفه ای موضوع این ماده نظرات کارشناسی کمیسیونهای تخصصی مشورتی نظام پزشکی شهرستان مربوطه را درخواست نمایند. کمیسیونهای مذکور موظفند حداکثر ظرف مدت پانزده روز نظرات کارشناسی خود را دراختیار هیاتهای بدوی انتظامی قرار دهند. تبصره 5ـ درصورتی که هر یک از طرفین یا نمایندگان قانونی آنان نسبت به نظریه کارشناسی هیات بدوی ذی ربط معترض باشند دادگاه و دادسرا درصورت لزوم می توانند نظریه هیات تجدیدنظر انتظامی پزشکی استان و یا هیات عالی انتظامی نظام پزشکی را ب ه عنوان مرجع تخصصی ذی ربط استعلام نمایند.

مشاهده ماده 35 قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران

ماده 3ـ وظایف و اختیارات سازمان با توجه به اهداف فوق به شرح زیر می باشد: الف ـ اظهارنظر مشورتی در تهیه و تدوین لوایح طرحها تصویب نامه ها و آیین نامه های مرتبط با امور پزشکی . ب ـ تنظیم دستورالعمل های تبلیغاتی و آگهی های داروئی و مواد خوراکی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی و امور پزشکی و اعلام به مراجع ذی ربط. تبصره ـ سازمان نظام پزشکی موظف است حداکثر ظرف مدت پانزده روز از تاریخ وصول استعلامیه نظر خود را به مراجع ذی ربط اعلام نماید. ج ـ تدوین و تصویب مقررات و ضوابط خاص صنفی مربوط به استاندارد کردن تابلوها و سرنسخه های موسسات پزشکی و پزشکان شاغل حرف پزشکی و وابسته پزشکی. د ـ اجرای برنامه های آموزش مداوم اعضاء موضوع این قانون در راستای قانون آموزش مداوم جامعه پزشکی با مجوز وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی. هـ ـ صادر نمودن کارت عضویت برای اعضاء سازمان موضوع این قانون. و ـ رسیدگی انتظامی به تخلفات صنفی و حرفه ای شاغلین حرف پزشکی که عنوان جرائم عمومی را نداشته باشند. زـ اظهارنظر کـارشناسی در مـورد جـرائم پزشکی به عنوان مرجع رسمی به دادگاهها و دادسراها. ح ـ همکاری با مراجع ذی صلاح در جهت رسیدگی به تخلفات غیرصنفی و جرائم شاغلین به حرف پزشکی و وابسته به پزشکی و اظهارنظرهای کارشناسی مشورتی در این رابطه با مراجع ذی ربط. ط ـ همکاری با مراجع ذی صلاح در جهت حفظ احترام و شوون پزشکی در جامعه. ی ـ همکاری با مراجع ذی ربط در جهت گسترش فعالیت های علمی و تحقیقاتی و انتشارات پزشکی. ک ـ اظهارنظر و مشارکت فعال به هنگام تعیین یا تجدیدنظر در تعرفه های خدمات بهداشتی و درمانی بخش دولتی و تعیین تعرفه ها در بخش غیردولتی براساس ضوابط بند(8) ماده (1) قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور مصوب 3/8/1373 و همکاری با مراجع ذی صلاح در اجرای آن. تبصره ـ درصد تعهد سازمانهای بیمه گر در قبال تعرفه های فوق توسط شورایعالی بیمه خدمات درمانی همه ساله تعیین خواهد شد. ل ـ اظهارنظر و مشارکت فعال در تعیین و یا تجدیدنظر در میزان مالیات و عوارض مشاغل موسسات و شاغلان حرف پزشکی و همکاری با مراجع ذی صلاح در وصول آن. م ـ مشارکت در تدوین آیین نامه ها و دستورالعمل های نظارتی درمورد مطب ها موسسات درمانی و بهداشتی و دیگر مراکز پاراکلینیک در بخش خصوصی. ن ـ صدور پروانه اشتغال مطب های پزشکی و حرف وابسته و تمدید آنها و مشارکت در صدور پروانه موسسات پزشکی براساس مقررات و ضوابط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی. ق ـ عضویت در شوراهای گسترش و برنامه ریزی دانشگاهها و مشارکت در تعیین ظرفیت دانشگاههای دولتی و غیردولتی. رـ همکاری در تدوین آیین نامه های ارزشیابی و مشارکت در اجرای آن برای مراکز درمانی و بیمارستانی. ش ـ کمک به رفع مشکلات رفاهی و مالی شاغلان حرف پزشکی کم درآمد و خسارت دیده ازطریق صندوق تعاون و رفاه. ت ـ همکاری با مراجع ذی ربط در ارائه خدمات امدادی بهداشتی و درمانی به هنگام بروز حوادث و سوانح غیر مترقبه از طریق تشویق و بسیج اعضاء سازمان. س ـ مشارکت فعال در تدوین برنامه های آموزشی گروه پزشکی. ع ـ همکاری و مشارکت در جهت اشتغال فارغ التحصیلان گروه پزشکی. ف ـ انجام کلیه مسوولیت ها وظایف و اختیاراتی که تاکنون در قوانین مختلف از سوی مجلس شورای اسلامی به سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران محول گردیده است.

مشاهده ماده 3 قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM