نظریه مشورتی شماره 7/89/380

نظریه مشورتی شماره 7/89/380

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/89/380


شماره نظریه:
7/89/380

شماره پرونده:
88-168/1-1953

تاریخ نظریه:
1389/01/29

استعلام
آیا مطالبه ارش البکاره مستلزم تقدیم دادخواست است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مطالبه ارش البکاره در پرونده های کیفری مستلزم تقدیم دادخواست نیست و دادگاه کیفری در صورت اثبات جرم و مطالبه مجنی علیها مکلف است وفق مواد 481 و 495 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 با جلب نظر کارشناس میزان ارش البکاره را تعیین و حکم بر محکومیت جانی به پرداخت آن در حق مجنی علیها صادر کند. ولی چنانچه از باب مسوولیت مدنی و تسبیب و امثال آن مورد مطالبه باشد مطالبه آن مستلزم تقدیم دادخواست است. توضیح مولفان: این قانون با تصویب قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 نسخ شده است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 481 ـ هرگاه مجنی علیه یا اولیای دم ادعاء کنند که مرتکب شخصی نامعین از دو یا چند نفر معین است در صورت تحقق لوث مدعی می تواند اقامه قسامه نماید. با اجرای قسامه بر مجرم بودن یکی از آنها مرتکب به علم اجمالی مشخص می شود و مفاد مواد فوق اجراء می گردد.

مشاهده ماده 481 قانون مجازات اسلامی

ماده 495 ـ هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام می دهد موجب تلف یا صدمه بدنی گردد ضامن دیه است مگر آنکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد یا این که قبل از معالجه برائت گرفته باشد و مرتکب تقصیری هم نشود و چنانچه اخذ برائت از مریض به دلیل نابالغ یا مجنون بودن او معتبر نباشد و یا تحصیل برائت از او به دلیل بیهوشی و مانند آن ممکن نگردد برائت از ولی مریض تحصیل می شود. تبصره 1– در صورت عدم قصور یا تقصیر پزشک در علم و عمل برای وی ضمان وجود ندارد هر چند برائت اخذ نکرده باشد. تبصره 2 ـ ولی بیمار اعم از ولی خاص است مانند پدر و ولی عام که مقام رهبری است. در موارد فقدان یا عدم دسترسی به ولی خاص رئیس قوه قضاییه با استیذان از مقام رهبری و تفویض اختیار به دادستان های مربوطه به اعطای برائت به طبیب اقدام می نماید.

مشاهده ماده 495 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM