نظریه مشورتی شماره 7/99/1312

نظریه مشورتی شماره 7/99/1312

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1312


شماره نظریه:
7/99/1312

شماره پرونده:
99-233-1312 ک

تاریخ نظریه:
1399/09/18

استعلام
1- در خصوص فردی حکم به آزادی مشروط صادر و در ایام آزادی مشروط مرتکب جرم دیگر فی از نوع تعزیری درجه پنج یا شش شده که قابل گذشت بوده و با اعلام گذشت شاکی پس صدور حکم قطعی پرونده منتهی به صدور قرار موقوفی تعقیب می شود. آیا صدور قرار موقوفی تعقیب موجبی برای از بین رفتن حکم آزادی مشروط وفق ماده 61 قانون مجازات اسلامی است؟ 2- در فرض دیگر چنانچه دادگاه بدوی حکم آزادی مشروط صادر کند و در پرونده ای و دادگاهی دیگر متهم در ایام آزادی مشروط جرم تعزیری درجه پنج یا شش مرتکب شود که مغایر با اعطای آزادی مشروط است لغو حکم آزادی مشروط با دادگاه بدوی اولی است یا دادگاه دوم که در آن متهم به ارتکاب جرم مغایر با آزادی مشروط محکوم شده است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- اطلاق عبارت « تکرار یا ارتکاب یکی از جرایم عمدی موجب قصاص دیه یا تعزیر تا درجه هفت» مذکور در ماده 61 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 جرایم تعزیری قابل گذشت را هم در بر می گیرد و لذا اعلام گذشت شاکی خصوصی و صدور قرار موقوفی تعقیب یا قرار موقوفی اجرا (حسب مورد) نسبت به آن جرم تاثیری در حکم مذکور در ماده قانونی پیش گفته از نظر لغو آزادی مشروط ندارد. ضمنا فرض سوال که گذشت شاکی خصوصی پس از صدور حکم قطعی اعلام شده است از موارد صدور قرار موقوفی اجرا است و نه موقوفی تعقیب. 2- در مورد آزادی مشروط طبق رای وحدت رویه شماره 731 مورخ 20/8/1392 هیات عمومی دیوان عالی کشور مقررات مربوط به پیشنهاد آزادی مشروط ناظر به اجرای احکام قطعی و لازم الاجراء است و اظهار نظر قانونی در خصوص مورد هم علیالاصول با دادگاه صادر کننده حکم قطعی اعم از بدوی یا تجدید نظر خواهد بود؛ بنابراین اتخاذ تصمیم در خصوص لغو آزادی مشروط در صورت تخطی محکوم بر اساس ماده 61 قانون مجازات اسلامی 1392 نیز به عهده دادگاه صادرکننده حکم آزادی مشروط خواهد بود

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 61 ـ هرگاه محکوم در مدت آزادی مشروط بدون عذر موجه از دستورهای دادگاه تبعیت نکند برای بار اول یک تا دو سال به مدت آزادی مشروط وی افزوده می شود. در صورت تکرار یا ارتکاب یکی از جرایم عمدی موجب حد قصاص دیه یا تعزیر تا درجه هفت علاوه بر مجازات جرم جدید مدت باقیمانده محکومیت نیز به اجراء در می آید در غیر این صورت آزادی او قطعی می شود.

مشاهده ماده 61 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM