نظریه مشورتی شماره 7/99/1304

نظریه مشورتی شماره 7/99/1304

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1304


شماره نظریه:
7/99/1304

شماره پرونده:
99-127-1304 ح

تاریخ نظریه:
1399/09/12

استعلام
خوانده به پرداخت وجه نقد در حق خواهان محکوم شده و دادنامه به لحاظ عدم اعتراض خوانده قطعیت یافته است. دادرس صادرکننده رای پس از بررسی مجدد پرونده متوجه می شود در محاسبه مطالبات سهو قلم صورت گرفته است؛ به گونه ای که طلبی برای خواهان باقی نمانده و ذمه خوانده از بابت ادعای خواهان بری است. آیادر این فرض دادرس مجاز به اصلاح منطوق دادنامه است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مقصود از سهو قلم موضوع ماده 309 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 از حیث اشتباه در محاسبه سهو قلمی است که در تنظیم و نوشتن رای صورت گرفته و نه در انشاء رای و صدور آن. لذا در فرض سوال که دادگاه در مرحله صدور رای به دلیل عدم توجه به مستندات ابرازی خوانده به اشتباه وی را مدیون تلقی و حکم بر پرداخت محکوم به صادر کرده است از شمول ماده 309 قانون یاد شده خروج موضوعی دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 309 - هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلم رخ دهد مثل از قلم افتادن کلمه ای یا زیاد شدن آن و یا اشتباهی در محاسبه صورت گرفته باشد تا وقتی که از آن درخواست تجدیدنظر نشده دادگاه راسا یا به درخواست ذی نفع رای را تصحیح می نماید. رای تصحیحی به طرفین ابلاغ خواهد شد. تسلیم رونوشت رای اصلی بدون رونوشت رای تصحیحی ممنوع است. حکم دادگاه درقسمتی که مورد اشتباه نبوده درصورت قطعیت اجراء خواهد شد. تبصره 1 - در مواردی که اصل حکم یا قرار دادگاه قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام خواهد بود. تبصره 2 - چنانچه رای مورد تصحیح به واسطه واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام نقض گردد رای تصحیحی نیز از اعتبار خواهد افتاد.

مشاهده ماده 309 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM