نظریه مشورتی شماره 7/99/759

نظریه مشورتی شماره 7/99/759

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/759


شماره نظریه:
7/99/759

شماره پرونده:
99-58-759 ع

تاریخ نظریه:
1399/07/12

استعلام
1- با توجه به آیین نامه تعیین گروه های شغلی و ضوابط مربوط به ارتقاء گروه و تغییر مقام قضات مصوب 1393 و دستورالعمل ترفیع دارندگان پایه قضایی مصوب 1398 ریاست محترم قوه قضاییه آیا خدمت نظام وظیفه جزء سابقه خدمت قضایی معادل محسوب می شود و در تغییر سمت و ارتقاء پایه یا گروه شغلی و افزایش سنوات قضایی موثر است؟ 2- آیا قضات دادگستری می توانند عضویت هیات علمی اعم از تمام وقت یا پاره وقت در مراکز دانشگاهی غیر دولتی یا موسسات و مراکز پژوهشی خصوصی را داشته باشند؟ 3- با توجه به تبصره بند «چ» ماده 2 قانون استخدام کشوری و ماده 117 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 آیا آیین نامه جذب و نگهداری نیروی انسانی نخبه و استعداد برتر در دستگاه اجرایی مصوب 1390 هیات وزیران و مزایای مندرج در آن از جمله ساعت کاری شناور موضوع ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 شامل قضات دادگستری هم می شود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- اولا با توجه به ماده یک آیین نامه تعیین گروه های شغلی و ضوابط مربوط به ارتقای گروه و تغییر مقام قضات مصوب 1393 ریاست محترم قوه قضاییه «خدمت نظام وظیفه» سابقه خدمت قضایی محسوب نمی شود. ثانیا با توجه به بند «ب» ماده 16 دستورالعمل ترفیع دارندگان پایه قضایی مصوب 1398 ریاست محترم قوه قضاییه سابقه خدمت نظام وظیفه در ترفیع پایه قضایی قابل احتساب است؛ لیکن در تغییر سمت قضایی و احتساب آن به عنوان سابقه خدمت قضایی موثر نیست. 2- با عنایت به قسمت اخیر اصل یکصد و چهل و یکم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اصلاحی 1368 و لحاظ تبصره یک ماده واحده قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل مصوب 1373 سمت های آموزشی در دانشگاه ها و موسسات آموزشی و تحقیقاتی از شمول منع تصدی بیش از یک شغل مستثنی است و مستفاد از تبصره 2 ماده واحده یاد شده منظور از شغل وظایف مستمری است که به صورت تمام وقت انجام می شود. با توجه به مراتب فوق اشتغال قاضی به عنوان عضو هیات علمی تمام وقت دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی غیردولتی نظیر دانشگاه آزاد با در نظر گرفتن این که در شغل اصلی که قضاوت است باید در ساعات اداری به صورت موظف انجام وظیفه کند در صورتی که بر اساس مقررات و ضوابط موسسه آموزشی مربوطه امکان انجام کار آموزشی در خارج از ساعات اداری فراهم باشد فاقد منع قانونی است. 3- نظر به این که ضوابط تعیین شده در آیین نامه جذب و نگهداری نیروی انسانی نخبه و استعداد برتر در دستگاه های اجرایی مصوب 1390 هیات وزیران کلا مربوط به افراد شاغل در دستگاه های اجرایی اعم از مستخدمین دولت و موسسات دولتی وکارمندان قوه قضاییه است و از طرفی قضات دارای مقررات خاص استخدامی خود هستند لذا امتیازات تعیین شده در آیین نامه مذکور شامل قضات نمی شود. بدیهی است که مفاد بند «ث» ماده 113 قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1395 در خصوص جذب استعدادهای برتر و نخبگان دانشگاهی و حوزوی در قوه قضاییه در محل خود قابل اجرا است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 117- کلیه دستگاه های اجرایی به استثنای نهادها موسسات و تشکیلات و سازمان هایی که زیرنظر مستقیم مقام معظم رهبری اداره می شوند وزارت اطلاعات نهادهای عمومی غیردولتی که با تعریف مذکور در ماده (3) تطبیق دارند اعضای هیات علمی و قضات هیات های مستشاری دیوان محاسبات شورای نگهبان مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس خبرگان رهبری مشمول مقررات این قانون می شوند و در خصوص نیروهای نظامی و انتظامی مطابق نظر مقام معظم رهبری عمل می شود. تبصره 1- حقوق و مزایای قضات تابع قانون نظام هماهنگ پرداخت کارمندان دولت مصوب 1370 می باشد و جدول موضوع ماده (14) قانون مذکور در خصوص اعداد مبنای گروه آنان به ترتیب به (12) و (200) افزایش می یابد. تبصره 2- به قضات نظامی سازمان قضایی نیروهای مسلح در مدتی که در پست های قضایی انجام وظیفه می نمایند معادل مابه التفاوت مجموع دریافتی آنان تا هشتاد درصد (80%) حقوق و مزایای مستمر قضات همتراز دادگستری فوق العاده ویژه پرداخت می گردد. تبصره 3- در صورت موافقت فرماندهی کل قوا برای برخورداری کارکنان نیروهای مسلح از مقررات فصل دهم و سیزدهم این قانون حداقل و حداکثر دریافتی آنان با رعایت مقررات ماده (136) قانون آجا امتیازات متعلقه به شغل و شاغل باتوجه به کیفیت خاص خدمتی در نیروهای مسلح با ضریب (2/1) محاسبه و پرداخت می گردد. کارمندان نیروهای انتظامی کماکان از فوق العاده سختی کار طبق مقررات استخدامی این نیرو علاوه بر فوق العاده های مذکور در فصل دهم این قانون برخوردار می باشند. تبصره 4- کارمندانی که با رعایت ماده (124) مطابق قانون کار جمهوری اسلامی ایران در دستگاه های اجرایی اشتغال دارند از شمول این قانون مستثنی می باشند. تبصره 5- کارمندان سیاسی و کارمندان شاغل در پست های سیاسی وزارت امور خارجه مشمول مقررات تشکیلاتی استخدامی مالی و انضباطی وزارت امور خارجه مصوب 1352 می باشند و کارمندان غیرسیاسی شاغل در پست های پشتیبانی از این قانون تبعیت خواهند نمود.

مشاهده ماده 117 قانون مدیریت خدمات کشوری

ماده 87- ساعات کار کارمندان دولت چهل و چهار ساعت در هفته می باشد و ترتیب و تنظیم ساعات کار ادارات با پیشنهاد سازمان و تصویب هیات وزیران تعیین می گردد و تغییر ساعت کار کارمندان در موارد ضروری با رعایت سقف مذکور با دستگاه ذی ربط می باشد. میزان ساعات تدریس معلمان و اعضای هیات علمی از ساعات موظف در طرح های طبقه بندی مشاغل ذی ربط تعیین خواهد شد. تبصره 1- کارمندان می توانند با موافقت دستگاه اجرایی ساعات کار خود را تا یک چهارم ساعت کار روزانه (حداکثر 11 ساعت) تقلیل دهند. میزان حقوق و مزایا نحوه محاسبه سوابق خدمت این قبیل کارمندان متناسب با ساعات کار آنان تعیین خواهد شد. تبصره 2- دستگاه های اجرایی می توانند در موارد خاص با موافقت هیات وزیران و رعایت سقف ساعات کار با توجه به شرایط جغرافیایی و منطقه ای و فصلی ساعات کار خود را به ترتیب دیگری تنظیم نمایند. تبصره 3- کلیه دستگاه های اجرایی استانی موظفند ساعات کار خود را در شش روز هفته تنظیم نمایند. (ستاد مرکزی دستگاه های اجرایی مشمول این حکم نمی باشند).

مشاهده ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM