نظریه مشورتی شماره 7/99/61

نظریه مشورتی شماره 7/99/61

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/61


شماره نظریه:
7/99/61

شماره پرونده:
99-141-61 ح

تاریخ نظریه:
1399/04/11

استعلام
با توجه به ماده 135 و 140 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی اولا: چنانچه دعوای اصلی در مرحله بدوی باشد اما دعوای جلب ثالث خارج از مهلت مقرر سه روزه مطرح شود آیا دادگاه باید در اجرای ماده 89 قانون فوق ناظر به بند 11 ماده 84این قانون قرار رد دعوی و یا رد دادخواست جلب ثالث را به اعتبار خارج از مهلت بودن آن صادر کند یا آن که به دعوای جلب ثالث مذکور که خارج از مهلت مقرر مطرح شده است باید به صورت جداگانه رسیدگی کند؟ ثانیا در فرضی که قائل به صدور قرار رد دادخواست یا رد دعوای جلب ثالث به اعتبار طرح آن خارج از مهلت قانونی باشیم آیا باز هم قرار مذکور در اجرای ماده 140 این قانون به همراه حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدیدنظرخواهی می باشد؟ ثالثا چنانچه در خصوص خواسته اصلی حکم صادر و نسبت به آن تجدیدنظرخواهی گشود و پیش از ارسال پرونده به مرجع تجدیدنظر تجدیدنظرخواه دادخواست جلب ثالث را مطرح کند آیا دادگاه بدوی با این استناد که دعوای جلب ثالث خارج از مهلت مقرر مطرح شده است حق صدور قرار رد دادخواست جلب ثالث را دارد؟ یا آن که اساسا رسیدگی به دعوای جلب ثالث خارج از صلاحیت دادگاه بدوی است؟ رابعا چنانچه در فرض سوال دادخواست تجدیدنظرخواهی خارج از مهلت مقرر 20 روزه مطرح شود و پیش از آن که دادگاه بدوی در اجرای تبصره 2 ماده 332 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی را صادر کند تجدیدنظرخواه دادخواست جلب ثالث را نیز مطرح کند آیا دادگاه بدوی به صورت همزمان حق دارد نسبت به هر دو دادخواست به لحاظ خارج از مهلت مقرر بودن قرار رد دادخواست صادر کند یا آن که به اعتبار تقدیم دادخواست تجدیدنظرخواهی ولو خارج از مهلت رسیدگی به دعوای جلب ثالث با دادگاه تجدیدنظر است؛ به عبارت دیگر مقصود از عبارت دعوی در مرحله تجدیدنظر باشد مذکور در ماده 135 قانون یادشده چیست؟ آیا صرف دادخواست تجدیدنظرخواهی ولو به صورت ناقص و خارج از مهلت بودن را شامل می شود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا و ثالثا با توجه به صراحت ماده 135 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 در صورت عدم اظهار جهات و دلایل تا پایان جلسه اول دادرسی و تقدیم دادخواست جلب ثالث ظرف سه روز پس از آن دادگاه نمی¬تواند دادخواست تقدیم شده را به عنوان دادخواست جلب ثالث بپذیرد؛ بلکه با فرض رعایت شرایط قانونی باید به عنوان دعوای مستقل به آن رسیدگی کند. در فرضی که دادخواست جلب ثالث پس از صدور رای بدوی و پیش از قطعیت آن تقدیم شده است به نظر می¬رسد چنانچه در مهلت تجدیدنظرخواهی دادخواست تجدیدنظر تقدیم شود با عنایت به ذیل ماده 135 یادشده باید به دادخواست جلب ثالث نیز در دادگاه تجدیدنظر رسیدگی شود؛ اما اگر در مهلت مزبور دادخواست تجدیدنظر تقدیم نشود برابر ذیل پاسخ فوق مستقلا در دادگاه صالح بدوی به آن رسیدگی شود. ثانیا با توجه به پاسخ بند اولا منتفی است. رابعا با توجه به پاسخ ارائه شده در بند اولا منتفی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 135 - هریک از اصحاب دعوا که جلب شخص ثالثی را لازم بداند می تواند تا پایان جلسه اول دادرسی جهات و دلایل خود را اظهار کرده و ظرف سه روز پس از جلسه با تقدیم دادخواست از دادگاه درخواست جلب او را بنماید چه دعوا در مرحله نخستین باشد یا تجدیدنظر.

مشاهده ماده 135 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 140 - قرار رد دادخواست جلب شخص ثالث با حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدیدنظر است. درصورتی که قرار در مرحله تجدیدنظر فسخ شود پس از فسخ قرار رسیدگی به آن با دعوای اصلی در دادگاهی که به عنوان تجدیدنظر رسیدگی می نماید به عمل می آید.

مشاهده ماده 140 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 332 - قرارهای زیر قابل تجدیدنظر است درصورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل درخواست تجدیدنظر باشد: الف - قرار ابطال دادخواست یا رد دادخواست که از دادگاه صادر شود. ب - قرار رد دعوا یا عدم استماع دعوا. ج - قرار سقوط دعوا. د - قرار عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا.

مشاهده ماده 332 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM