نظریه مشورتی شماره 7/98/287

نظریه مشورتی شماره 7/98/287

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/287


شماره نظریه:
7/98/287

شماره پرونده:
99-17-287ح

تاریخ نظریه:
1399/03/31

استعلام
1- با توجه به این که صدر ماده 8 قانون گذر نامه اصلاحی 23/3/1380 صرفا در خصوص صدور گذرنامه است و در ماده اشاره ای به ممنوع الخروجی زوجه توسط زوج نشده است آیا در صورت ممنوع الخروج بودن زوجه توسط زوج دادستان در صورت تشخیص اضطرار می تواند دستور صدور گذرنامه و مجوز خروج صادر کند یا ماده مذکور با توجه به ذیل بند 3 که زنانی را که با شوهر خود مقیم خارج هستند و زنانی که شوهرخارجی اختیار کرده اند و به تابعیت ایرانی باقی مانده اند را از شرط این بند استثنا کرده است فقط در خصوص زنانی است که به عللی شوهر آن ها در دسترس نیست و ممنوع الخروجی ندارند و حالت اضطرار بر آن ها حاکم است 2- چنانچه مقام قضایی با وصف ممنوع الخروجی زوجه اضطرار اخذ گذرنامه و خروج وی را از کشور به هر علتی تشخیص داد اگر زوجه دیگر به کشور بازنگردد عملا از سلطه زوج و قوانین حاکم بر کشور خارج شود آیا مسوولیتی متوجه مقام قضایی صادر کننده دستور خواهد بود ؟ آیا رویه حاکم مبنی بر اخذ وثیقه اعم از ضمانت نامه بانکی و ملکی یا وجه نقد برای تضمین بازگشت از زوجه و در صورت عدم عودت ضبط آن وفق مقررات تنظیمی و با رعایت قرارداد آیین دادرسی کیفری توجیه قانونی دارد ؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان موضوع بند 3 ماده 18 قانون گذرنامه مصوب 1351 اعم از این است که شوهر زن در دسترس نباشد یا در دسترس بوده لیکن بدون علت موجه از دادن اجازه صدور گذرنامه و خروج از کشور مضایقه کند. 2- دادستان قانونا اختیاری برای اخذ تضمین از افرادی که در اجرای مقررات بند 3 ماده 18 قانون گذر نامه مجوز خروج از کشور را دریافت می کنند ندارد و صرفا در صورت تشخیص مورد اضطرار با قبول درخواست زنان شوهردار مجوز صدور گذر نامه را به استناد بند 3 ماده 18 این قانون صادر می کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 18 ـ برای اشخاص زیر با رعایت شرایط مندرج در این ماده گذرنامه صادر می شود: 1 ـ اشخاصی که کمتر از 18 سال تمام دارند و کسانی که تحت ولایت و یا قیمومیت می باشند با اجازه کتبی ولی یا قیم آنان. (اصلاحی 23/03/1380) 2 ـ مشمولین وظیفه عمومی با اجازه کتبی اداره وظیفه عمومی. 3 ـ زنان شوهردار ولو کمتر از 18 سال تمام با موافقت کتبی شوهر و در موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه که مکلف است نظر خود را اعم از قبول درخواست یا رد آن حداکثر ظرف سه روز اعلام دارد کافی است. زنانی که با شوهر خود مقیم خارج هستند و زنانی که شوهر خارجی اختیار کرده و به تابعیت ایرانی باقی مانده اند از شرط این بند مستثنی می باشند.

مشاهده ماده 18 قانون گذرنامه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM