نظریه مشورتی شماره 7/99/94

نظریه مشورتی شماره 7/99/94

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/94


شماره نظریه:
7/99/94

شماره پرونده:
99-62-94ح

تاریخ نظریه:
1399/02/28

استعلام
آیا پس از فوت شخص به دیون وی خسارت تاخیر تادیه تعلق می گیرد به عبارت دیگر آیا دادگاه در جهت محکومیت ورثه به پرداخت اصل دین از محل ترکه متوفی می تواند آنان را به پرداخت خسارت تاخیر تادیه موضوع ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379 از محل ترکه محکوم کند؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- خسارت تاخیر تادیه نسبت به محکوم به مالی تا زمان اجرای حکم قابل محاسبه است مگراین که در این فاصله محکوم له در اجرای دادنامه تعلل کرده باشد که در این فاصله محاسبه خسارت تاخیر تادیه مجوز قانونی ندارد. 2- مطابق ماده 31 قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 با فوت محکوم علیه عملیات اجرایی تا زمان معرفی ورثه متوقف می شود و چون محکوم له باید وفق این ماده به وظیفه قانونی خود عمل کند لذا در صورت معرفی ورثه محکوم علیه توسط محکوم له خسارت تاخیر تادیه تا زمان اجرای حکم قابل محاسبه است؛ اما چنانچه محکوم له به وظیفه قانونی خود عمل نکرده باشد خسارت تاخیر تادیه از تاریخ فوت قابل محاسبه نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 31 ـ هر گاه محکوم علیه فوت یا محجور شود عملیات اجرایی حسب مورد تا زمان معرفی ورثه ولی وصی قیم محجور یا امین و مدیر ترکه متوقف می گردد و قسمت اجرا به محکوم له اخطار می کند تا اشخاص مذکور را با ذکر نشانی و مشخصات کامل معرفی نماید و اگر مالی توقیف نشده باشد دادورز ( مامور اجرا) می تواند به درخواست محکوم له معادل محکوم به از ترکه متوفی یا اموال محجور توقیف کند.

مشاهده ماده 31 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM