نظریه مشورتی شماره 7/99/238

نظریه مشورتی شماره 7/99/238

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/238


شماره نظریه:
7/99/238

شماره پرونده:
99-168-238 ک

تاریخ نظریه:
1399/03/03

استعلام
در پرونده مطروح رسیدگی در شعبه اجرای احکام دادسرای نظامی استان اردبیل حسب مفاد نیابت اعطایی از دادسرای نظامی استان... محکوم علیه نظامی. .. فرزند... به اتهام جاسوسی به نفع دشمن حزب منحله دمکرات به نحو ارا ئه اطلاعات با طبقه بندی خیلی محرمانه و مضر به امنیت اشخاص و تاسیسات نیروهای مسلح مسقر در منطقه از قبیل اعلام وضعیت خدمتی احد از فرماندهان و استعداد نظامی یکی از پایگاه های مرزی و تاسیسات مورد استفاده در پایگاه و تعداد نفرات پایگاه و. .. در استناد به بند «ج» از ماده 24 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح مصوب 1382 ناظر به مواد 282 الی 285 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ویرا به مجازات محارب از نوع تبعید به مدت پنج سال در شهرستان اردبیل محکوم می نماید اضافه می گردد به منظور جلوگیری از معاشرت نامتعارف محکوم علیه و مراعات شرط عدم مراوده و معاشرت محکوم به تبعید با آحاد مردم مجازات مقرر در زندان شهرستان محل تبعید اجرا خواهد شد. علیهذا با عنایت به مراتب معنونه و مدلول ماده 24 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح مصوب 1382 که اشعار داشته : افراد ذیل جاسوس محسوب و به مجازات های ذیل محکوم می شوند و در قسمت اخیر بند «ج» همان ماده بیان داشته به مجازات محارب محکوم خواهد شد این شعبه را در خصوص اینکه مجازات اعلامی تعزیری محسوب می شود یا حدی؟ ارشاد فرمایید؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
جرم موضوع ماده 24 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح ماهیتا محاربه محسوب نمی شود و تنها مجازات محارب برای مرتکبین آن اعمال در نظر گرفته شده است و آثار جرم محاربه نیز نسبت به بزه موضوع ماده 24 قانون مذکور مترتب نمی¬شود. ضمنا حکم مقرر در ماده 285 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مبنی بر آن که «در نفی بلد محارب باید تحت مراقبت قرار گیرد و با دیگران معاشرت مراوده و رفت و آمد نداشته باشد» صریح در آن است که محکوم به نفی بلد در محیطی خارج از زندان وره محکومیت را می گذراند؛ به گونه ای که بدون انجام مراقبت امکان معاشرت مراوده و رفت و آمد وی میسر است و به همین دلیل مقنن تصریح کرده است که باید تحت مراقبت قرار گیرد. بنابراین نگهداری وی در زندان برخلاف اراده قانون گذار است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 24 ـ افراد زیر جاسوس محسوب و به مجازاتهای ذیل محکوم می شوند: الف ـ هر نظامی که اسناد یا اطلاعات یا اشیای دارای ارزش اطلاعاتی را در اختیار دشمن و یا بیگانه قرار دهد و این امر برای عملیات نظامی یا نسبت به امنیت تاسیسات استحکامات پایگاهها کارخانجات انبارهای دائمی یا موقتی تسلیحاتی توقفگاه های موقت ساختمانهای نظامی کشتیها هواپیماها یا وسایل نقلیه زمینی نظامی یا امنیت تاسیسات دفاعی کشور مضر باشد به مجازات محارب محکوم خواهد شد. ب ـ هر نظامی که اسناد یا اطلاعات برای دشمن یا بیگانگان تحصیل کرده به هر دلیلی موفق به تسلیم آن نشود به حبس از سه تا پانزده سال محکوم می گردد. ج ـ هر نظامی که اسرار نظامی سیاسی امنیتی اقتصادی و یا صنعتی مربوط به نیروهای مسلح را به دشمنان داخلی یا خارجی یا بیگانگان یا منابع آنان تسلیم و یا آنان را از مفاد آن آگاه سازد به مجازات محارب محکوم خواهد شد. د ـ هر نظامی که برای به دست آوردن اسناد یا اطلاعات طبقه بندی شده به نفع دشمن و یا بیگانه به محل نگهداری اسناد یا اطلاعات داخل شود چنانچه به موجب قوانین دیگر مستوجب مجازات شدیدتری نباشد به حبس از دو تا ده سال محکوم می گردد. تبصره ـ هر نظامی که عالما و عامدا فقط به صورت غیرمجاز به محل مذکور وارد شود به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم می گردد. ه ـ هر بیگانه که برای کسب اطلاعات به نفع دشمن به پایگاهها کارخانجات انبارهای تسلیحاتی اردوگاههای نظامی یگانهای نیروهای مسلح توقفگاه های موقتی نظامی ساختمانهای دفاعی نظامی و وسائط نقلیه زمینی هوائی و دریائی وارد شده یا به محلهای نگهداری اسناد یا اطلاعات داخل شود به اعدام و در غیراین صورت به حبس از یک تا ده سال محکوم می گردد. تبصره 1 ـ هرکس در جرایم جاسوسی با نظامیان مشارکت نماید به تبع مجرمان اصلی نظامی در دادگاههای نظامی محاکمه و به همان مجازاتی که برای نظامیان مقرر است محکوم می شود. تبصره 2 ـ معاونت در امر جاسوسی و یا مخفی نمودن و پناه دادن به جاسوس جرم محسوب و مرتکب به تبع مجرمان اصلی نظامی در دادگاههای نظامی محاکمه و در مواردی که مجازات جاسوس مجازات محارب و یا اعدام است به حبس از سه سال تا پانزده سال محکوم می شود.

مشاهده ماده 24 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 285 ـ در نفی بلد محارب باید تحت مراقبت قرارگیرد و با دیگران معاشرت مراوده و رفت و آمد نداشته باشد.

مشاهده ماده 285 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM