نظریه مشورتی شماره 7/1400/817

نظریه مشورتی شماره 7/1400/817

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/817


شماره نظریه:
7/1400/817

شماره پرونده:
1400-127-817 ح

تاریخ نظریه:
1400/10/27

استعلام
مفهوم «همان دادگاه» در بند 4 ماده 426 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 به معنای دادگاه صادرکننده رای از لحاظ مکانی و محلی است و یا به معنای اعتباری و شانی دادگاه هم درجه هم صنف و هم نوع است؟ چنانچه مقصود معنای نخست است در صورت صدور دو رای معارض از دو شعبه متفاوت حقوقی در یک مساله واحد راهکار رفع تعارض چیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا با عنایت به قانون آیین دادرسی دادگاه¬های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 از جمله بند 2 ماده 84 این قانون که عبارت «همان دادگاه» را کنار «دادگاه هم¬عرض دیگر» به کار برده است و ذیل ماده 92 این قانون که از عبارت «نزدیک¬ترین دادگاه هم¬عرض» استفاده کرده است و بند «ج» ماده 401 همین قانون که عبارت «نزدیک¬ترین دادگاه حوزه دیگر» را به کار برده است و با توجه به این که اعاده دادرسی امری استثنایی است و موارد آن احصایی و باید به قدر متیقن اکتفا شود بنابراین مقصود از «همان دادگاه» مذکور در بند 4 ماده 426 قانون یاد شده «شعبه یا شعب متعدد یک دادگاه در یک حوزه قضایی» است. ثانیا نظر به این که شعبه¬های مختلف از یک حوزه قضایی یک دادگاه انگاشته می شوند در نتیجه احکام متضاد نیز می توانند از دو شعبه مختلف از دادگاه یک حوزه قضایی صادر شده باشند و شعبه¬ای که حکم متضاد اخیر را صادر کرده است به دادخواست اعاده دادرسی رسیدگی می کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 426 - نسبت به احکامی که قطعیت یافته ممکن است به جهات ذیل درخواست اعاده دادرسی شود: 1 - موضوع حکم مورد ادعای خواهان نبوده باشد. 2 - حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد. 3 - وجود تضاد در مفاد یک حکم که ناشی از استناد به اصول یا به مواد متضاد باشد. 4 - حکم صادره با حکم دیگری در خصوص همان دعوا و اصحاب آن که قبلا" توسط همان دادگاه صادر شده است متضاد باشد بدون آنکه سبب قانونی موجب این مغایرت باشد. 5 - طرف مقابل درخواست کننده اعاده دادرسی حیله و تقلبی به کار برده که در حکم دادگاه موثر بوده است. 6 - حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که پس از صدور حکم جعلی بودن آنها ثابت شده باشد. 7 - پس از صدور حکم اسناد و مدارکی به دست آید که دلیل حقانیت درخواست کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یادشده در جریان دادرسی مکتوم بوده و دراختیار متقاضی نبوده است.

مشاهده ماده 426 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM