نظریه مشورتی شماره 7/1400/643

نظریه مشورتی شماره 7/1400/643

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/643


شماره نظریه:
7/1400/643

شماره پرونده:
1400-1/12-643 ع

تاریخ نظریه:
1400/10/27

استعلام
چنانچه رای قطعی مبنی بر سلب صلاحیت از قاضی در دادگاه عالی تجدیدنظر صلاحیت قضات صادر و بعدا ثابت شود که رای مذکور بر خلاف قانون و یا ادله مورد استناد آن نامعتبر است مانند آن که مستند رای دادگاه مذکور رای دادگاه کیفری باشد که آن رای نقض و حکم برائت متهم در اثر تقاضای اعاده دادرسی از دیوان عالی کشور صادر شود آیا رای دادگاه عالی تجدیدنظر صلاحیت قضات قابل اعاده دادرسی است؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ مرجع رسیدگی به تقاضای اعاده دادرسی کدام است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
هرچند مقررات ماده 37 قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 1390 به آراء صادر شده از دادگاه عالی انتظامی و تجدید نظر انتظامی قضات اختصاص دارد اما با توجه به فلسفه اعاده دادرسی که رفع اشتباهات قضایی است و با توجه به قسمت اخیر اصل یکصد و هفتاد و یکم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که در صورت وقوع اشتباه یا تقصیر در رسیدگی قضایی در هر حال باید از متهم اعاده حیثیت شود و از سوی دیگر با عنایت به این که مطابق ماده 46 قانون پیش گفته دادگاه عالی رسیدگی به صلاحیت قضات پس از احراز عدم صلاحیت قاضی وی را به یکی از مجازات های مقرر در این ماده محکوم می کند بنابراین در صورت احراز یکی از جهات مذکور در ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نسبت به آراء قطعیت یافته دادگاه عالی رسیدگی به صلاحیت قضات پذیرش درخواست اعاده دادرسی از سوی این دادگاه به استناد عمومات قانون آیین دادرسی کیفری بلامانع است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 474 ـ درخواست اعاده دادرسی در مورد احکام محکومیت قطعی دادگاه ها اعم از آنکه حکم مذکور به اجراءگذاشته شده یا نشده باشد در موارد زیر پذیرفته می شود: الف ـ کسی به اتهام قتل شخصی محکوم شود و سپس زنده بودن وی محرز گردد. ب ـ چند نفر به اتهام ارتکاب جرمی محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به گونه‏ای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد. پ ـ شخصی به علت انتساب جرمی محکوم شود و فرد دیگری نیز به موجب حکمی از مرجع قضایی به علت انتساب همان جرم محکوم شده باشد به طوری که از تعارض و تضاد مفاد دو حکم بی گناهی یکی از آنان احراز گردد. ت ـ درباره شخصی به اتهام واحد احکام متفاوتی صادر شود. ث ـ در دادگاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است. ج ـ پس از صدور حکم قطعی واقعه جدیدی حادث و یا ظاهر یا ادله جدیدی ارائه شود که موجب اثبات بی گناهی محکوم علیه یا عدم تقصیر وی باشد. چ ـ عمل ارتکابی جرم نباشد و یا مجازات مورد حکم بیش از مجازات مقرر قانونی باشد.

مشاهده ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 37ـ محکوم علیه می تواند نسبت به تمامی احکام محکومیت قطعی یا قطعیت یافته به مجازات درجه پنج به بالا صادره از دادگاه عالی یا دادگاه عالی تجدیدنظر در صورت وجود یکی از موجبات اعاده دادرسی درخواست اعاده دادرسی نماید. این درخواست حسب مورد به دادگاه عالی یا دادگاه عالی تجدیدنظر صادرکننده رای تقدیم و در صورت تجویز اعاده دادرسی از سوی دادگاه مذکور در همان دادگاه رسیدگی می شود. تبصره ـ جهات اعاده دادرسی در این ماده تابع آیین دادرسی کیفری است.

مشاهده ماده 37 قانون نظارت بر رفتار قضات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM