نظریه مشورتی شماره 7/98/1725

نظریه مشورتی شماره 7/98/1725

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1725


شماره نظریه:
7/98/1725

شماره پرونده:
ح 5271-721-89

تاریخ نظریه:
1398/12/20

استعلام
1- اگر پس از پایان مهلت واخواهی محکوم علیه ضمن تقدیم دادخواست واخواهی دعوی اعسار را نیز مطرح نموده باشد آیا اول باید به اعسار رسیدگی و بعد در مورد ثبت صدور قرار قبولی یا قرار رد واخواهی اقدام شود یا بالعکس؟ 2- دادخواست اهدای جنین یا دریافت جنین به طرفیت چه مرجعی طرح می شود دادستان محل اقامت زوجین یا دادستان و شبکه بهداشت محل اقامت زوجین یا محل استقرار بیمارستانی که قرار است از آن جا جنین دریافت نمایند و یا به طرفیت اداره بهداشت محل زندگی زوجین و یا دادستان و اداره بهداشت محلی که اهدای جنین صورت خواهد گرفت؟ منظور از دادگاه صالح دادگاه محل اقامت خواهان ها است یا محل استقرار مرکز مربوط ؟/ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- الف- مادام که از دادخواست واخواهی رفع نقص نشده باشد امکان طرح آن در دادگاه و صدور قرار قبولی وجود ندارد. ب- با عنایت به این¬که دادخواست واخواهی یا تجدیدنظر گرچه ناقص باشد اگر داخل مهلت تقدیم شده باشد دارای اثر تعلیقی است و مانع شروع به اجرای رای صادره می شود و با عنایت به این¬که شروع به اجرای رای ممکن است موجب توقیف اموال و حتی بازداشت شخص محکوم¬علیه شود به نظر می رسد در فرضی که خواهان دادخواست واخواهی را توام با ادعای اعسار از هزینه دادرسی خارج از مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ رای غیابی تقدیم کرده ولی برابر متن ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاه¬های عمومی و انقلاب در امور مدنی 1379 ادعای عذر موجه نموده و یا برابر ذیل تبصره 1 همین ماده در موارد عدم ابلاغ واقعی مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد دادگاه به لحاظ تاثیر این ادعا در ترتب یا عدم ترتب اثر تعلیقی باید بدوا به این ادعا رسیدگی و قرار مقتضی صادر کند بدیهی است با صدور قرار قبولی دادخواست دادگاه صرفا امکان رسیدگی به واخواهی را پذیرفته و این قرار مانع رفع نواقص احتمالی دادخواست و اعمال ضمانت اجراهای مربوط نخواهد بود. 2- با عنایت به رای وحدت رویه شماره 755 مورخ 14/10/1395 هیات عمومی دیوان عالی کشور تقاضای دریافت جنین اهدایی از امور ترافعی نیست و تابع مقررات حاکم بر رسیدگی به دعاوی نمی¬باشد و تقدیم دادخواست موضوع ماده 8 قانون حمایت از خانواده مصوب 1391 نیز موجب تغیییر ماهیت آن نمی¬باشد؛ بنابراین درخواست یادشده (همانند درخواست¬های طلاق توافقی) مشترکا از سوی زوجین در فرم دادخواست تنظیم و تقدیم می¬شود و بحث طرف قرار گرفتن دادستان یا مراکز درمانی منتفی است و دادگاه محل اقامت یا سکونت زوجین متقاضی صالح به رسیدگی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 8 ـ رسیدگی در دادگاه خانواده با تقدیم دادخواست و بدون رعایت سایر تشریفات آیین دادرسی مدنی انجام می شود. تبصره ـ هرگاه خواهان خوانده را مجهول المکان معرفی کند باید آخرین اقامتگاه او را به دادگاه اعلام کند. دادگاه به طرق مقتضی در این باره تحقیق و تصمیم گیری می کند.

مشاهده ماده 8 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM