نظریه مشورتی شماره 7/98/1811

نظریه مشورتی شماره 7/98/1811

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1811


شماره نظریه:
7/98/1811

شماره پرونده:
ک 1181-332-89

تاریخ نظریه:
1398/12/19

استعلام
مطابق ماده 58 قانون مجازات اسلامی در مورد محکومیت به حبس تعزیری دادگاه صادرکننده حکم می تواند در مورد محکومان به حبس بیش از ده سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات به پیشنهاد یا قاضی اجرای احکام با رعایت شرایط زیر حکم به آزادی مشروط را صادر کند. حال سوال اینجاست که در پرونده ای دادگاه بدوی مبادرت به صدور رای غیابی می نماید و شاکی در فرجه قانونی از رای صادره تجدیدنظرخواهی می کند و دادگاه تجدیدنظر نیز رای صادره را پس از رسیدگی عینا تایید و به دادگاه بدوی اعاده می نماید پس از مدتی متهم از رای بدوی که غیابی بوده واخواهی می نماید و دادگاه بدوی رای قبلی خود را عینا تایید و متهم مراتب تسلیم به رای خود را اعلام و رای صادره در همان دادگاه بدوی قطعی می گردد. حال سوال اینجاست که در فرض بالا دادگاه رسیدگی کننده به تقاضای آزادی مشروط کدام یک می باشد دادگاه بدوی یا تجدیدنظر./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا رای دادگاه تجدیدنظر به استناد ماده 461 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 غیابی است و ورود دادگاه بدوی برای رسیدگی به واخواهی متهم خلاف قانون بوده است. ثانیا در فرض استعلام که رای دادگاه بدوی قطعی شده است و اجرای احکام کیفری نیز در حال اجرای آن است؛ تا زمانی که رای صادره نقض نشده باشد صدور حکم به آزادی مشروط با دادگاه بدوی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 58 ـ در مورد محکومیت به حبس تعزیری دادگاه صادر کننده حکم می تواند در مورد محکومان به حبس بیش از ده سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام با رعایت شرایط زیر حکم به آزادی مشروط را صادر کند: الف ـ محکوم در مدت اجرای مجازات همواره از خود حسن اخلاق و رفتار نشان دهد. ب ـ حالات و رفتار محکوم نشان دهد که پس از آزادی دیگر مرتکب جرمی نمی شود. پ ـ به تشخیص دادگاه محکوم تا آنجا که استطاعت دارد ضرر و زیان مورد حکم یا مورد موافقت مدعی خصوصی را بپردازد یا قراری برای پرداخت آن ترتیب دهد. ت ـ محکوم پیش از آن از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد. انقضای مواعد فوق و همچنین مراتب مذکور در بندهای (الف) و (ب) این ماده پس از گزارش رئیس زندان محل به تایید قاضی اجرای احکام میرسد. قاضی اجرای احکام موظف است مواعد مقرر و وضعیت زندانی را درباره تحقق شرایط مذکور بررسی و در صورت احراز آن پیشنهاد آزادی مشروط را به دادگاه تقدیم نماید.

مشاهده ماده 58 قانون مجازات اسلامی

ماده 461 ـ در مواردی که رای دادگاه تجدید نظر استان بر محکومیت متهم باشد و متهم و یا وکیل او در هیچ یک از مراحل دادرسی نخستین و تجدید نظر حاضر نبوده و لایحه دفاعیه یا اعتراضیه هم نداده باشد رای دادگاه تجدید نظر استان ظرف بیست روز پس از ابلاغ واقعی به متهم یا وکیل او قابل واخواهی و رسیدگی در همان دادگاه است. رایی که در این مرحله صادر می شود قطعی است.

مشاهده ماده 461 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM