نظریه مشورتی شماره 7/98/1922

نظریه مشورتی شماره 7/98/1922

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1922


شماره نظریه:
7/98/1922

شماره پرونده:
ک 2291-2/681-89

تاریخ نظریه:
1398/12/06

استعلام
بلافاصله پس از گزارش واقعه تصادف ضابط قضایی در محل حاضر با تنظیم صورت جلسه راننده را فرد دیگری معرفی می نماید مثلا برادر مرتکب مامور دیگری در متن صورتجلسه تنظیم شده نام فرد ثالث دیگری را به جای نام برادر مرتکب با انجام تغییر و دستکاری روی نام درج شده درج می نماید اگرچه تشخیص عنوان و رفتار مجرمانه با توجه به موضوع با مقام قضایی رسیدگی کننده است عناوین مجرمانه هر یک از مامورین ذی مدخل از قضیه چیست./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا تشخیص و تطبیق اعمال با عناوین مجرمانه همانطورکه در فرض استعلام آمده بر اساس محتویات پرونده و توسط قاضی رسیدگی کننده در هر مورد به عمل می آید. ثانیا با ذکر این مطلب که فرض سوال از قلمرو شمول ماده 62 قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسیله نقلیه مصوب 1395 خروج موضوعی دارد در فرض سوال رفتار هر یک از ضابط قضایی (مامور راهنمایی) که با تنظیم صورتجلسه بر خلاف واقع راننده وسیله نقلیه و مسبب حادثه را فرد دیگری (مثلا برادر مرتکب) معرفی می کند و رفتار مامور دیگر که با قلم بردن یا الحاق و تغییر اسامی نام فرد ثالث دیگری (غیر از راننده اصلی مسبب حادثه) را در گزارش خلاف واقع تنظیمی مامور اول قید می نماید با فرض احراز سایر ارکان متشکله بزه توسط مقام قضایی ذی ربط حسب مورد می تواند مشمول عناوین مجرمانه «گزارش خلاف واقع» موضوع ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1382 و تبصره ماده 5 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389 و نیز «جعل در اسناد رسمی» موضوع قوانین ذی ربط قرار گیرد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 78 ـ هر نظامی به مناسبت انجام وظیفه عمدا گزارشی برخلاف واقع به فرماندهان یا دیگر مقامات مسوول تقدیم نماید و یا حقایق را کتمان کند و یا با سوءنیت گزارشی با تغییر ماهیت یا به طور ناقص ارائه دهد و یا عمدا جرایم ارتکابی کارکنان تحت امر خود را به مقامات ذی صلاح گزارش ندهد و یا از گزارش آن جلوگیری نماید یا گزارشها و جرایم را به موقع اعلام نکند به ترتیب زیر محکوم می شود: الف ـ چنانچه اعمال فوق موجب شکست جبهه اسلام یا تلفات جانی گردد به مجازات محارب. ب ـ در صورتی که موضوع به امور جنگی یا مسائل امنیت داخلی یا خارجی مرتبط باشد به حبس از دو تا پنج سال. ج ـ در سایر موارد به استثنای مواردی که صرفا تخلف انضباطی محسوب می شود به حبس از سه ماه تا یک سال. تبصره 1 ـ چنانچه اعمال مذکور موجب خسارات مالی گردد مرتکب علاوه بر مجازات فوق به جبران خسارات وارده نیز محکوم خواهد شد. تبصره 2 ـ هرگاه اعمال مورد اشاره در بندهای (ب) و (ج) این ماده در اثر بی مبالاتی و سهل انگاری باشد در صورتی که موجب جنایت بر نفس یا اعضاء شده باشد مرتکب به نصف حداقل تا نصف حداکثر مجازاتهای مزبور محکوم خواهد شد و در غیر این صورت طبق آیین نامه انضباطی عمل می شود. پرداخت دیه طبق مقررات قانون دیات می باشد.

مشاهده ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 5 ـ متخلف موظف است ظرف مدت شصت روز از تاریخ مندرج در قبض جریمه یا تاریخ ابلاغ شده در قبض جریمه ای که به اطلاع او می رسد جریمه را به حسابی که از طرف خزانه داری کل تعیین و اعلام می شود پرداخت و رسید دریافت نماید یا مراتب اعتراض خود را ظرف مدت مذکور با ذکر دلایل به اداره اجرائیات راهنمایی و رانندگی تسلیم نماید. اداره مذکور موظف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت پس از وصول اعتراض بررسی لازم را انجام داده و در صورت غیر موجه دانستن اعتراض مراتب را به معترض ابلاغ نماید در صورت اصرار معترض اداره اجرائیات موضوع را جهت رسیدگی به واحد رسیدگی به اعتراضات ناشی از تخلفات رانندگی ارسال می نماید. واحد فوق الذکر متشکل از یک قاضی با ابلاغ رئیس قوه قضائیه و یک کارشناس راهنمایی و رانندگی با معرفی رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی مربوطه می باشد ریاست آن واحد با قاضی خواهد بود که پس از اخذ نظر مشورتی عضو دیگر مبادرت به صدور رای می نماید. رای صادره قطعی است. در صورتی که متخلف در مهلت قانونی مذکور اعتراض خود را تسلیم ننماید یا ظرف بیست روز پس از ابلاغ رای واحد جریمه را پرداخت ننماید موظف است جریمه را به ماخذ دوبرابر مبلغ مندرج در قبض جریمه بپردازد. تبصره ـ در صورتی که ثابت شود ماموران و نیز داوطلبان مذکور در ماده (2) حسب مورد به ناحق قبض جریمه صادر کرده یا با علم و اطلاع گزارش خلاف واقع در مورد امور مربوط به این قانون داده اند ضمن جبران خسارت وارده به مجازات بزه گزارش خلاف واقع محکوم می شوند.

مشاهده ماده 5 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM