نظریه مشورتی شماره 7/98/1584

نظریه مشورتی شماره 7/98/1584

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1584


شماره نظریه:
7/98/1584

شماره پرونده:
ح 4851-67-89

تاریخ نظریه:
1398/11/29

استعلام
شخص دارای یک قطعه زمین به مساحت تقریبی دو هکتار در یکی از روستاهای مازندران بوده و زمین مشارالیه حدودا بیش از صد متر بر با خیابان اصلی داشته به گونه ای که در هر نقطه از بر 100 متری ملک خویش با خیابان اصلی قادر به احداث و تعبیه جاده و کوچه ماشین رو به اندازه و عرض دلخواه بوده است که به لحاظ عدم احداث معبر و جاده ماشین رو بر جاده اصلی ملک خویش بای دلیل مبادرت به استفاده و ورود به زمین خویش از ملک همسایه مجاور به مدت بیش از 40 سال می نموده است. سوال: با توجه به داشتن بیش از 100 متر بر با خیابان اصلی آیا عبور این شخص از ملک همسایه مجاور جهت ورود به زمینش موجب حق ارتفاق برای وی و قائم مقام های قانونی اش خواهد گردید یا خیر./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
وفق ماده 94 قانون مدنی صاحبان املاک می توانند در ملک خود هر حقی را که بخواهند نسبت به دیگری قرار دهند و به موجب ماده 97 همین قانون چنان چه کسی از قدیم در خانه یا ملک دیگری حق مرور داشته باشد صاحب خانه یا ملک نمی تواند مانع عبور او از ملک خود شود. در فرض سوال که امکان احداث جاده و کوچه جهت تردد در ملک وجود دارد و با وجود این مالک از ملک مجاور برای مدت زمان طولانی تردد نموده است مستند به مواد فوق الذکر و به لحاظ سابقه تردد اصل بر این است که فرد دارای حق ارتفاق جهت تردد از ملک مجاور می باشد؛ مگر آن که مالک ملک مجاور ثابت کند که تصرف و تردد در این ملک غاصبانه و یا ناشی از اذن محض بوده است. در صورت احراز اذن محض عدول از این اذن وفق مواد 98 و 108 قانون مدنی منوط به آن است که مالک حق رجوع را از خود سلب نکرده باشد و یا منع قانونی در این زمینه وجود نداشته باشد. در هر صورت تشخیص موضوع بر اساس محتویات پرونده بر عهده مرجع قضایی رسیدگی کننده است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 94 - صاحبان املاک می توانند در ملک خود هر حقی را که بخواهند نسبت به دیگری قرار دهند در این صورت کیفیت استحقاق تابع قرارداد و عقدی است که مطابق آن حق داده شده است.

مشاهده ماده 94 قانون مدنی

ماده 98 - اگر کسی حق عبور در ملک غیر ندارد ولی صاحب ملک اذن داده باشد که از ملک او عبور کنند هر وقت بخواهد می تواند از اذن خود رجوع کرده و مانع عبور او بشود و همچنین است سایر ارتفاقات.

مشاهده ماده 98 قانون مدنی

ماده 108 - در تمام مواردی که انتفاع کسی از ملک دیگری به موجب اذن محض باشد مالک می تواند هر وقت بخواهد از اذن خود رجوع کند مگر این که مانع قانونی موجود باشد.

مشاهده ماده 108 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM