نظریه مشورتی شماره 7/98/1729

نظریه مشورتی شماره 7/98/1729

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1729


شماره نظریه:
7/98/1729

شماره پرونده:
ح 9271-721-89

تاریخ نظریه:
1398/11/06

استعلام
اگر دعوایی مطلقا محمول بر صحت نباشد و یا شکلا قابلیت رسیدگی ماهوی ندارد و این امر در جلسه اول رسیدگی و یا حتی ما قبل رسیدگی محرز می باشد در صورتی که هزینه دادرسی آن به تقاضای کارشناس و یا دعوی اعسار از هزینه واگذار گردیده باشد آیا می توان بدون اطاله رسیدگی به کارشناسی خواسته دعوا را رد نمود یا الزاما تعیین تکلیف هزینه دادرسی شرط ورود به دعواست./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا با توجه به ماده 64 قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی چنانچه پرونده تکمیل باشد دادگاه مکلف است دستور تعیین وقت رسیدگی را صادر کند تا در جلسه رسیدگی از جمله خوانده بتواند دفاع شکلی (ایراد) یا ماهوی خود را مطرح نماید بنابراین تعیین وقت رسیدگی و دعوت از طرفین که در راستای رعایت اصل تناظر است همواره ضروری است و رفتار برخلاف این حکم جز در موارد منصوص قانونی مانند موارد عدم صلاحیت ذاتی دادگاه ممنوع است. لذا در فرض سوال دادگاه بدون تشکیل جلسه دادرسی نمی تواند قرار رد دعوا صادر کند. ثانیا رسیدگی به دعوی اعسار از پرداخت هزینه دادرسی به منظور رسیدگی به دعوی اصلی است بنابراین به ادعای اعسار باید قبل از رسیدگی بدعوی اصلی رسیدگی شود و دادگاه قبل از پرداخت هزینه دادرسی یا صدور حکم اعسار از پرداخت آن مجاز به ورود و اظهارنظرنسبت به دعوی اصلی نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 64 - مدیر دفتر دادگاه باید پس از تکمیل پرونده آن را فورا دراختیار دادگاه قرار دهد. دادگاه پرونده را ملاحظه و درصورتی که کامل باشد پرونده را با صدور دستور تعیین وقت به دفتر اعاده می نماید تا وقت دادرسی ( ساعت و روز و ماه و سال) را تعیین و دستور ابلاغ دادخواست را صادر نماید. وقت جلسه باید طوری معین شود که فاصله بین ابلاغ وقت به اصحاب دعوا و روز جلسه کمتر از پنج روز نباشد. درمواردی که نشانی طرفین دعوا یا یکی از آنها درخارج از کشور باشد فاصله بین ابلاغ وقت و روز جلسه کمتر از دو ماه نخواهد بود.

مشاهده ماده 64 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM