نظریه مشورتی شماره 7/98/1133

نظریه مشورتی شماره 7/98/1133

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1133


شماره نظریه:
7/98/1133

شماره پرونده:
98-66-1133ع

تاریخ نظریه:
1398/08/25

استعلام
به استحضار می رساند همان طور که مسبوق هستید وفق مفاد 14 آیین نامه قانون نظام مهندسی مصوب سال 1396 هیئت وزیران شهرداری ها و سایر مراجع صدور پروانه های ساختمانی باید تعهد نظارت و الزامی بودن هر یک از مواد تهیه طرح معماری و نظارت بر اجرای آن و انجام محاسبات سازه و نظارت بر اجرای آن تهیه طرح های تاسیساتی مکانیکی برقی و نظارت بر اجرای آن و نهایتا نقشه ها و محاسبات فنی که توسط مهندسان دارای پروانه اشتغال تهیه و امضاء و تعهد نظارت می گردد و توسط دفاتر سازمان نظام مهندسی هر شهرستان تایید می شود شهرداری اقدام به صدور پروانه ساختمانی برای ملک موصوف را معمول دارد حالیه سوالی که متبادر به ذهن است اینکه اگر نقشه و یا محاسبات فنی و یا نظارت معماری یک پروانه ساختمانی صادره از سوی شهرداری و بر اساس نقشه تایید شده توسط دفاتر سازمان نظام مهندسی شهرستان به عهده و تعهد یکی از مهندسین دارای پروانه اشتغال و شاغل در شهرداری و یا سازمان های وابسته به شهرداری و شورای شهرها بود و بعضا دارای مسئولیت های مدیریتی و کارشناسی هستند مجاز بوده و یا خلاف ضوابط و مقررات قانون نظام مهندسی است.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
طبق بند «د» ماده 32 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب 1374 ارائه خدمات مهندسی طراحی اجرا و نظارت توسط اشخاص حقیقی و حقوقی که مسئولیت بررسی یا تایید نقشه و یا امور مربوط به کنترل ساختمان آن پروژه را نیز بر عهده دارند به لحاظ عدم رعایت بی طرفی و وجود تعارض منافع تخلف از قانون محسوب می شود. بنابراین در اجرای بند مذکور فقط اشخاصی که مسئولیت بررسی تایید نقشه و یا امور مربوط به کنترل ساختمان آن پروژه را بر عهده دارند نمی توانند مبادرت به ارائه خدمات مهندسی طراحی اجرا و نظارت در آن پروژه نمایند. در مورد دیگر مهندسین که در ارتباط با این پروژه هیچ گونه تکلیفی بر عهده آنان نمی باشد منع قانونی وجود ندارد؛ اما در صورت داشتن ارتباط با این پروژه منع قانونی شامل آنان نیز می شود. ضمنا مفاد رای شماره 347 مورخ 13/3/1388 هیات عمومی دیوان عدالت اداری موید این نظر است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 32 ـ اخذ پروانه کسب و پیشه در محل ها و امور موضوع ماده (4) این قانون موکول به داشتن مدارک صلاحیت حرفه ای خواهد بود. در محل های یاد شده اقدام به امور زیر تخلف از قانون محسوب می شود: الف ـ مداخله اشخاص حقیقی و حقوقی فاقد مدرک صلاحیت در امور فنی که اشتغال به آن مستلزم داشتن مدرک صلاحیت است. ب ـ اشتغال به امور فنی خارج از حدود صلاحیت مندرج در مدرک صلاحیت. ج ـ تاسیس هر گونه موسسه دفتر یا محل کسب و پیشه برای انجام خدمات فنی بدون داشتن مدرک صلاحیت مربوط. د ـ ارایه خدمات مهندسی طراحی اجرا و نظارت توسط اشخاص حقیقی و حقوقی که مسئولیت بررسی یا تایید نقشه و یا امور مربوط به کنترل ساختمان آن پروژه را نیز بر عهده دارند.

مشاهده ماده 32 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM