نظریه مشورتی شماره 7/98/120

نظریه مشورتی شماره 7/98/120

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/120


شماره نظریه:
7/98/120

شماره پرونده:
98-76-120 ح

تاریخ نظریه:
1398/08/25

استعلام
نوجوانی در حادثه هنگام انجام کار مصدوم می گردد ولی قهری ایشان با سند رسمی مراتب اعلام رضایت قاطع و منجز خود را نسبت به کارفرما اعلام می نماید که سرانجام پرونده امر در دادسرا مختومه می گردد حال نوجوان مذکور رشید گردیده و دادخواستی را به خواسته ابطال رضایت نامه رسمی فوق به طرفیت کارفرما و ولی قهری خود با استناد به عدم رعایت مصلحت خود در زمان تنظیم رضایت نامه رسمی تقدیم می نماید. سوال:اولا ایا اعلام رضایت ولی قهری منوط به احراز غبطه و مصلحت آن فرد نوجوان بوده است یا خیر؟ ثانیا: با فرض عدم احراز غبطه و مصلحت توسط ولی قهری موجبی جهت ابطال سند رسمی رضایتنامه وجود دارد یا آنکه آن فرد نوجوان که در حال حاضر رشید گردیده است صرفا حق مراجعه به ولی قهری خود از جهت خسارات ناشی از عدم رعایت غبطه و مصلحت خود در زمان وقوع حادثه را دارد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا با توجه به مواد 1180 1183 و 1184 قانون مدنی ولی قهری نماینده قانونی مولی علیه است و طبق ماده 354 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در صورتی که برخی از اولیای دم صغیر باشند «ولی آنان با رعایت مصلحت شان حق قصاص مصالحه و گذشت دارد. ..». توجه قانون گذار به موضوع رعایت غبطه و مصلحت صغار در ماده اخیرالذکر تاکیدی است در جهت تکلیف ولی قهری در احراز غبطه و مصلحت صغیر و این به معنی احراز آن (احراز غبطه مصلحت صغیر) از توسط مرجع قضایی نیست؛ مگر این که خلاف آن ثابت شود؛ لذا در فرض سوال که ولی قهری غبطه و مصلحت صغیر را در اعلام رضایت بدون دریافت وجه تشخیص داده است اقدام وی معتبر و نافذ خواهد بود. ثانیا اگر صغیر پس از رشد ادعا نماید که غبطه وی از جانب ولی رعایت نشده است مستنبط از ماده 1184 قانون مدنی از باب ضمان مدنی می تواند به ولی قهری مراجعه و طرح دعوا نماید ولیکن دعوا متوجه جانی نخواهد بود؛ زیرا برای ولی در زمان مصالحه این حق وجود داشته و آثار قانونی آن ادامه دارد و چنان چه دادگاه عدم رعایت غبطه صغیر از جانب ولی را احراز نماید علیه وی حکم مقتضی صادر می نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 1180 - طفل صغیر تحت ولایت قهری پدر و جد پدری خود می باشد و همچنین است طفل غیررشید یا مجنون در صورتی که عدم رشد یا جنون او متصل به صغر باشد.

مشاهده ماده 1180 قانون مدنی

ماده 1183 - در کلیه ی امور مربوط به اموال و حقوق مالی مولی علیه ولی نماینده قانونی او می باشد.

مشاهده ماده 1183 قانون مدنی

ماده 1184 - هر گاه ولی قهری طفل رعایت غبطه ی صغیر را ننماید و مرتکب اقداماتی شود که موجب ضرر مولی علیه گردد به تقاضای یکی از اقارب وی و یا به درخواست رئیس حوزه ی قضایی پس از اثبات دادگاه ولی مذکور را عزل و از تصرف در اموال صغیر منع و برای اداره ی امور مالی طفل فرد صالحی را به عنوان قیم تعیین می نماید. همچنین اگر ولی قهری به واسطه ی کبر سن و یا بیماری و امثال آن قادر به اداره اموال مولی علیه نباشد و شخصی را هم برای این امر تعیین ننماید طبق مقررات این ماده فردی به عنوان امین به ولی قهری منضم می گردد.

مشاهده ماده 1184 قانون مدنی

ماده 354 ـ اگر مجنی علیه یا همه اولیای دم یا برخی از آنان صغیر یا مجنون باشند ولی آنان با رعایت مصلحتشان حق قصاص مصالحه و گذشت دارد و همچنین می تواند تا زمان بلوغ یا افاقه آنان منتظر بماند. اگر برخی از اولیای دم کبیر و عاقل و خواهان قصاص باشند می توانند مرتکب را قصاص کنند لکن در صورتی که ولی صغیر یا مجنون خواهان اداء یا تامین سهم دیه مولی علیه خود از سوی آنها باشد باید مطابق خواست او عمل کنند. مفاد این ماده در مواردی که حق قصاص به علت مرگ مجنی علیه یا ولی دم به ورثه آنان منتقل می شود نیز جاری است. این حکم در مورد جنایاتی که پیش از لازم الاجراء شدن این قانون واقع شده است نیز جاری است.

مشاهده ماده 354 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM