نظریه مشورتی شماره 7/98/3066

نظریه مشورتی شماره 7/98/3066

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/3066


شماره نظریه:
7/98/3066

شماره پرونده:
97-186/1-3066

تاریخ نظریه:
1398/08/01

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مطابق مواد 210 و 323 قانون آیین دادرسی کیفری  مصوب 1392 شاهد پیش از شهادت باید سوگند یاد کند و در مواردی که طبق ماده 186 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 حضور شاهد متعذر باشد گواهی به صورت مکتوب صوتی- تصویری زنده و یا ضبط شده با احراز شرایط و صحت انتساب معتبر است. در شهادت صوتی - تصویری به صورت زنده از شاهد درخواست می شود که پیش از ادای شهادت به شرح ماده 323 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 سوگند یاد کند و در موارد مکتوب توجها به ماده 184 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که شهادت با نوشتن را نیز جایز می داند شاهد می تواند سوگند خود را طبق ماده 323 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مانند مفاد شهادت مکتوب کند و همچنین است در مواردی که شهادت به صورت صوتی - تصویری ضبط شده است نظیر مورد مذکور در بند «پ» ماده 214 قانون آیین دادرسی کیفری. در هر حال در صورتی که شاهد از اتیان سوگند خودداری کند شهادت بدون ادای سوگند نیز طبق تبصره ماده 323 قانون آیین دادرسی کیفری قابل استماع است و ارزیابی اعتبار و ارزش آن با دادگاه است

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 186 ـ چنانچه حضور شاهد متعذر باشد گواهی به صورت مکتوب صوتی ـ تصویری زنده و یا ضبط شده با احراز شرایط و صحت انتساب معتبر است.

مشاهده ماده 186 قانون مجازات اسلامی

ماده 184 ـ شهادت باید با لفظ یا نوشتن باشد و در صورت تعذر با فعل از قبیل اشاره واقع شود و در هر صورت باید روشن و بدون ابهام باشد.

مشاهده ماده 184 قانون مجازات اسلامی

ماده 210 ـ شاهد و مطلع پیش از اظهار اطلاعات خود به این شرح سوگند یاد می کند: «به خداوند متعال سوگند یاد میکنم که جز به راستی چیزی نگویم و تمام واقعیت را بیان کنم».

مشاهده ماده 210 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 323 ـ شاهد پیش از ادای شهادت باید به شرح زیر سوگند یاد کند: «به خداوند متعال سوگند یاد می کنم که جز به راستی چیزی نگویم و تمام واقعیت را بیان کنم». تبصره ـ در مواردی که احقاق حق متوقف بر شهادت باشد و شاهد از اتیان سوگند خودداری کند بدون سوگند شهادت وی استماع می شود و در مورد مطلع اظهارات وی برای اطلاع بیشتر استماع می شود.

مشاهده ماده 323 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 214 ـ هرگاه بیم خطر جانی یا حیثیتی و یا ضرر مالی برای شاهد یا مطلع و یا خانواده آنان وجود داشته باشد اما استماع اظهارات آنان ضروری باشد بازپرس به منظور حمایت از شاهد یا مطلع و با ذکر علت در پرونده تدابیر زیر را اتخاذ می کند: الف ـ عدم مواجهه حضوری بین شاهد یا مطلع با شاکی یا متهم ب ـ عدم افشای اطلاعات مربوط به هویت مشخصات خانوادگی و محل سکونت یا فعالیت شاهد یا مطلع پ ـ استماع اظهارات شاهد یا مطلع در خارج از دادسرا با وسایل ارتباط از راه دور تبصره 1 ـ در صورت شناسایی شاهد یا مطلع حسب مورد توسط متهم یا متهمان یا شاکی و یا وجود قرائن یا شواهد مبنی بر احتمال شناسایی و وجود بیم خطر برای آنان بازپرس به درخواست شاهد یا مطلع تدابیر لازم را از قبیل آموزش برای حفاظت از سلامت جسمی و روحی یا تغییر مکان آنان اتخاذ می کند. ترتیبات این امر به موجب آیین نامه ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزارت دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد. تبصره 2 ـ ترتیبات فوق باید به نحوی صورت پذیرد که منافی حقوق دفاعی متهم نباشد. تبصره 3 ـ ترتیبات مقرر در این ماده و تبصره (1) آن در مرحله رسیدگی در دادگاه نیز اجراء می شود.

مشاهده ماده 214 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM