نظریه مشورتی شماره 7/98/1023

نظریه مشورتی شماره 7/98/1023

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1023


شماره نظریه:
7/98/1023

شماره پرونده:
98-62/1-1023 ح

تاریخ نظریه:
1398/07/28

استعلام
مطابق ماده 50 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مرجع قضایی مکلف است شرکت بیمه یا صندوق تامین خسارت های بدنی را در مواردی که طرف دعوا نیستند از طرح دعوا علیه مسبب حادثه مطلع نموده و زمان تشکیل جلسات دادگاه را رسما به آنان اطلاع دهد با این وصف: 1-آیا صرف اطلاع دادن کافی است یا آن که باید برای حضور در جلسه دادگاه دعوت شوند؟ 2-آیا نماینده شرکت بیمه می تواند به نظر کارشناس یا پزشکی قانونی اعتراض نماید و نسبت به حکم صادره تجدیدنظرخواهی کند؟ به طور کامل حدود اختیارات نماینده بیمه در این موارد که شرکت بیمه طرف اصلی پرونده نیست چه میزان است؟ 3-آیا در صورت ابلاغ واقعی وقت دادرسی بیمه می تواند پس از صدور رای دعوی اعتراض ثالث مطرح نماید؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا مطابق ماده 50 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395 برای مراجع قضایی تکالیفی تعیین شده است؛ از جمله این که در مواردی که صندوق تامین خسارت های بدنی یا شرکت بیمه طرف دعوا نباشد آن ها را از طرح دعوا علیه مسبب حادثه مطلع نموده و زمان تشکیل دادگاه را رسما به آنان اطلاع داده و نسخه ای از رای صادره را به آن ها ابلاغ نمایند. ثانیا هر چند شرکت های بیمه برای تقدیم لایحه و بیان نکات مرتبط با وجود یا فقدان بیمه نامه و یا هر موضوعی که ممکن است در اصل یا میزان تعهدات این شرکت ها موثر باشد نظیرایراد بر نظریه کارشناس یا پزشکی قانونی با منعی مواجه نیستند؛ اما از آن جایی که این شرکت ها در پرونده های کیفری طرف دعوا تلقی نمی شوند مطالب مطرح شده از سوی آن ها عنوان «دفاع» ندارد؛ بلکه از باب «اظهارات مطلع» صرفا برای کشف حقیقت و روشن تر شدن موضوع قابلیت ترتیب اثر دارد. ثالثا در این فرض شرکت بیمه یا صندوق مذکور طرف دعوا نبوده تا حق تجدیدنظرخواهی داشته باشد و این حق در مورد آن ها پیش بینی نشده است. رابعا حق ورود به دعوا و اعتراض ثالث که به شرح قسمت پایانی ماده برای شرکت های بیمه و صندوق تامین خسارت های بدنی پیش بینی شده است با توجه به اختصاص این مقوله به دعاوی حقوقی و تاکید قانون گذار بر اقدام مطابق مقررات قانون آیین دادرسی مدنی تنها اختصاص به دعاوی حقوقی دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 50 ـ کلیه مراجع قانونی رسیدگی به دعاوی مرتبط با حوادث رانندگی از قبیل دادسرا و دادگاههای رسیدگی کننده به دعاوی ناشی از حوادث موضوع این قانون مکلفند صندوق یا شرکت بیمه مربوط را در مواردی که صندوق یا شرکت بیمه طرف دعوی نباشند از طرح دعوی علیه مسبب حادثه مطلع نموده زمان تشکیل جلسات دادگاه را رسما به آنان اطلاع دهند. همچنین دادگاه مکلف است پس از صدور رای نسخه ای از رای صادرشده را به آنها ابلاغ کند. در این موارد بیمه گر یا صندوق می توانند با رعایت مقررات قانون آیین دادرسی مدنی نسبت به خسارات بدنی و مالی در دعوی واردشده یا پس از صدور رای قطعی مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی اعتراض ثالث کنند. تبصره 1ـ اعتراض ثالث شرکت بیمه یا صندوق مانع از اجرای حکم نیست. تبصره 2ـ عدم اعلام مراتب طرح دعاوی مرتبط با حوادث رانندگی موضوع این قانون حسب مورد به بیمه گر مربوط یا صندوق یا عدم ابلاغ رای به آنها مستوجب مجازات انتظامی درجه سه موضوع ماده (13) قانون نظارت بر رفتار قضات است.

مشاهده ماده 50 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM