نظریه مشورتی شماره 7/98/867

نظریه مشورتی شماره 7/98/867

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/867


شماره نظریه:
7/98/867

شماره پرونده:
98-2/1-867ح

تاریخ نظریه:
1398/06/31

استعلام
1-بر اساس ماده 50 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه شرکت های بیمه حین رسیدگی به دعوای کیفری حق اطلاع از پرونده و مطالبه اسناد برای بررسی و عندالاقتضاء پرداخت دیه را دارند آیا مثل بقیه اصحاب دعوا برای این درخواست شرکت بیمه نسبت به کپی اسناد در دعوای کیفری مطابق جدول هزینه های دادرسی پیوست بودجه سال 1398 نیاز به پرداخت هزینه کپی 5000 تومان است یا خیر؟ 2-در اعتراض ثالث شرکت بیمه به میزان دیه آراء کیفری قطعی شده حاوی مجازات کیفری و دیه که در غیاب اداره بیمه بوده و اطلاع رسانی نشده است میزان هزینه دادرسی این دادخواست چه میزان است آیا می بایست بر اساس قیمت واقعی و ریالی و به نرخ روز 5/4 درصد میزان ارش یا دیه محکومیت یافته باشد یا قابل تقویم است و مطابق تقویم شرکت بیمه محاسبه می گیرد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- حقوق مقرر برای شرکت های بیمه مندرج در ماده 50 « قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395» از حیث اطلاع از مندرجات پرونده فراتر از حقوق قانونی اصحاب پرونده نیست؛ بنابراین شرکت های بیمه نیز به مانند اصحاب دعوا باید برای تهیه کپی از اوراق پرونده هزینه مربوط را پرداخت کنند. 2- حق ورود به دعوا و اعتراض ثالث که به شرح قسمت پایانی ماده 50 «قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 20/2/1395» برای شرکت های بیمه پیش بینی شده است با توجه به اختصاص این مقوله به دعاوی حقوقی و تاکید قانون گذار بر این که مطابق مقررات قانون آیین دادرسی در امور مدنی اقدام می شود تنها اختصاص به دعاوی حقوقی دارد. بنابراین پرسش مطرح شده راجع به هزینه دادرسی اعتراض ثالث در خصوص دعاوی کیفری منتفی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 50 ـ کلیه مراجع قانونی رسیدگی به دعاوی مرتبط با حوادث رانندگی از قبیل دادسرا و دادگاههای رسیدگی کننده به دعاوی ناشی از حوادث موضوع این قانون مکلفند صندوق یا شرکت بیمه مربوط را در مواردی که صندوق یا شرکت بیمه طرف دعوی نباشند از طرح دعوی علیه مسبب حادثه مطلع نموده زمان تشکیل جلسات دادگاه را رسما به آنان اطلاع دهند. همچنین دادگاه مکلف است پس از صدور رای نسخه ای از رای صادرشده را به آنها ابلاغ کند. در این موارد بیمه گر یا صندوق می توانند با رعایت مقررات قانون آیین دادرسی مدنی نسبت به خسارات بدنی و مالی در دعوی واردشده یا پس از صدور رای قطعی مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی اعتراض ثالث کنند. تبصره 1ـ اعتراض ثالث شرکت بیمه یا صندوق مانع از اجرای حکم نیست. تبصره 2ـ عدم اعلام مراتب طرح دعاوی مرتبط با حوادث رانندگی موضوع این قانون حسب مورد به بیمه گر مربوط یا صندوق یا عدم ابلاغ رای به آنها مستوجب مجازات انتظامی درجه سه موضوع ماده (13) قانون نظارت بر رفتار قضات است.

مشاهده ماده 50 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM