نظریه مشورتی شماره 7/98/780

نظریه مشورتی شماره 7/98/780

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/780


شماره نظریه:
7/98/780

شماره پرونده:
98-76-780ح

تاریخ نظریه:
1398/06/26

استعلام
احتراما تعیین وجه التزام قراردادی تا چه میزان خلاف نظم عمومی نیست مثلا اگر وجه الزام برای تنظیم سند و مبلغی تعیین شده باشد که از وجه ثمن معامله هم خیلی بیشتر شود مثلا معامله ده میلیون تومان ثمن آن است و وجه التزام بعد از سه ماه مثلا به اندازه ثمن معامله می شود آیا وجه التزام مذکور دادگاه باید به همان میزان محکوم کند یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه اکثریت: اصل بر اعمال مقررات ماده 230 قانون مدنی است و به دادگاه ها اجازه داده نشده است که وجه التزام را تعدیل نمایند؛ مگر این که دادگاه احراز نماید که قصد مشترک طرفین غیر از آن چه بوده که در قرارداد ذکر شده است. نظریه اقلیت: ضمن پذیرش قسمت اخیر نظریه اکثریت اضافه می شود که آن چه بابت عدم انجام تعهدات قراردادی شرط می شود می تواند دارای دو ماهیت باشد. در مواردی قصد مشترک طرفین پیش بینی خسارات آینده و تقویم آن است و در مقابل در برخی قراردادها قصد طرفین تنبیه عهدشکن است. در ماده 230 قانون مدنی ایران قابل تغییر نبودن خسارات قراردادی پیش بینی شده است؛ اما در مورد وجه مقرر برای تنبیه عهدشکن چنین حکمی وجود ندارد و چه بسا اساسا چنین شرطی خلاف نظم عمومی باشد. از جمله قراین مهم که بر اساس آن شرطی صرفا برای تنبیه و جزا در قرارداد گنجانده شده است غیرمتعارف و گزاف بودن آن است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 230 - اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.

مشاهده ماده 230 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM