نظریه مشورتی شماره 7/98/348

نظریه مشورتی شماره 7/98/348

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/348


شماره نظریه:
7/98/348

شماره پرونده:
98-108-348 ک

تاریخ نظریه:
1398/04/12

استعلام
چنانچه در راستای روابط کارگری و کارفرمایی و در محیط کارگاه از سوی کارگر آسیبی به شخص ثالث وارد آید مستلزم پرداخت دیه باشد آیا مسئول پرداخت دیه کارفرما می باشد یا خود کارگر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مستفاد از ماده 12 قانون مسئولیت مدنی مصوب 1339 چنانچه از طرف کارگران شاغل در کارگاه در حین انجام کار یا به مناسبت آن آسیبی به شخص ثالث وارد آید کارفرما مسئول پرداخت خسارت مزبور بوده؛ مگر اینکه محرز شود که از سوی کارفرما تقصیری مرتبط صورت نپذیرفته است (رعایت موازین قانونی عرفی و قراردادی شده است) بنابراین و با لحاظ اینکه برابر ماده 452 قانون مجازات اسلامی 1392 دیه از حیث آثار و احکام واجد وصف مسئولیت مدنی است چنانچه دیه مزبور مطابق مقررات از سوی زیان دیده به طرفیت کارفرما مورد مطالبه قرار گیرد با لحاظ ماده 12 قانون صدرالذکر کارفرما مسئول پرداخت آن خواهد بود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 12 - کارفرمایانی که مشمول قانون کار هستند مسئول جبران خساراتی می باشند که از طرف کارکنان اداری و یا کارگران آنان در حین انجام کار یا به مناسبت آن وارد شده است مگر این که محرز شود تمام احتیاط هایی که اوضاع و احوال قضیه ایجاب می نموده به عمل آورده و یا این که اگر احتیاط های مزبور را به عمل می آورند باز هم جلوگیری از ورود زیان مقدور نمی بود کارفرما می تواند به وارد کننده خسارت در صورتی که مطابق قانون مسئول شناخته شود مراجعه نماید.

مشاهده ماده 12 قانون مسئولیت مدنی

ماده 452 ـ دیه حسب مورد حق شخصی مجنی علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسوولیت مدنی یا ضمان را دارد. ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه مصالحه ابراء و تهاتر بری نمی گردد. تبصره ـ ورثه مقتول به جز بستگان مادری به نسبت سهم الارث از دیه مقتول نیز ارث میبرند.

مشاهده ماده 452 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM