نظریه مشورتی شماره 7/98/156

نظریه مشورتی شماره 7/98/156

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/156


شماره نظریه:
7/98/156

شماره پرونده:
98-186/1-156 ک

تاریخ نظریه:
1398/02/30

استعلام
اثر توبه بر مجازاتهای تکمیلی چگونه است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مجازات تکمیلی همان گونه که از عنوان آن پیداست مجازاتی است که به منظور تحقق اهداف اصلاحی مجازات ها و بعضا صیانت از جامعه در تکمیل و تتمیم مجازات اصلی (اعم از تعزیر یا قصاص و یا حد) توسط دادگاه تعیین می شود. بنابراین مجازات تکمیلی وابسته به مجازات اصلی است و با سقوط مجازات اصلی به نحو کلی جز در مواردی نظیر تبصره 2 ماده 114 قانون مجازات اسلامی1392 (در زنا و لواط) که حکم خاصی مقرر شده است مجازات تکمیلی نیز ساقط می شود. نظر به اینکه ماده 115 قانون مجازات اسلامی 1392 در جرایم تعزیری از درجه های شش تا هشت توبه مرتکب را به نحوی که «ندامت و اصلاح وی برای قاضی محرز شود» موجب ساقط شدن مجازات دانسته است لذا با سقوط مجازات اصلی مجازات تکمیلی نیز ساقط خواهد شد؛ اما در جرایم موضوع قسمت دوم ماده 115 ( در سایر جرایم موجب تعزیر دادگاه می تواند مقررات راجع به تخفیف مجازات را اعمال نماید) مجازات اصلی به نحو کلی ساقط نمی شود و صرفا تخفیف می یابد. در این صورت دادگاه در خصوص ضرورت تکمیل مجازات اصلی باقیمانده پس از عفو ( به لحاظ توبه) با اعمال مجازات تکمیلی نیز اتخاذ تصمیم خواهد کرد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 114 ـ در جرایم موجب حد به استثنای قذف و محاربه هرگاه متهم قبل از اثبات جرم توبه کند و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود حد از او ساقط می گردد. همچنین اگر جرایم فوق غیر از قذف با اقرار ثابت شده باشد در صورت توبه مرتکب حتی پس از اثبات جرم دادگاه می تواند عفو مجرم را توسط رئیس قوه قضاییه از مقام رهبری درخواست نماید. تبصره 1 ـ توبه محارب قبل از دستگیری یا تسلط بر او موجب سقوط حد است. تبصره 2 ـ در زنا و لواط هرگاه جرم به عنف اکراه و یا با اغفال بزه دیده انجام گیرد مرتکب درصورت توبه و سقوط مجازات به شرح مندرج در این ماده به حبس یا شلاق تعزیری درجه شش یا هر دوی آنها محکوم می شود.

مشاهده ماده 114 قانون مجازات اسلامی

ماده 115 ـ در جرایم تعزیری درجه شش هفت و هشت چنانچه مرتکب توبه نماید و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود مجازات ساقط می شود. در سایر جرایم موجب تعزیر دادگاه می تواند مقررات راجع به تخفیف مجازات را اعمال نماید. تبصره 1 ـ مقررات راجع به توبه درباره کسانی که مقررات تکرار جرایم تعزیری در مورد آنها اعمال می شود جاری نمی گردد. تبصره 2 ـ اطلاق مقررات این ماده و همچنین بند (ب) ماده (7) و بندهای (الف) و (ب) ماده (8) و مواد (27) (39) (40) (45) (46) (93) (94) و (105) این قانون شامل تعزیرات منصوص شرعی نمی شود.

مشاهده ماده 115 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM