نظریه مشورتی شماره 7/1400/1290

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1290

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1290


شماره نظریه:
7/1400/1290

شماره پرونده:
1400-127-1290 ح

تاریخ نظریه:
1400/12/16

استعلام
به استحضار می رساند انجمن صنفی کارفرمایی شهربازی داران ایران در راستای اجرای ماده 131 قانون کار مصوب 1366 و به منظور حفظ حقوق و منافع مشروع و قانونی این صنف و بهبود وضع کارگران و کارفرمایان طبق مجوز رسمی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی در سال 1389 تاسیس شده و تاکنون در حال فعالیت است. با توجه به تعداد بالای شهربازی ها و مراکز تفریحی کوچک و بزرگ در سراسر کشور (بیش از دوهزار مرکز) و تعداد بالای تولیدکنندگان و سازندگان تجهیزات و وسایل این حوزه پرونده های ناشی از حوادث در حین بهره برداری و یا اختلافات بین سازندگان و سرمایه گذاران از طرف محاکم به کارشناسان رسمی دادگستری ارجاع داده می شود و از آنجایی که کارشناس متخصص رسمی در این حوزه وجود ندارد اکثر کارشناسی های انجام شده در خصوص حوادث به وجود آمده میزان تقصیر طرفین در نوع حادثه و به تبع آن میزان دیه محل اختلاف طرفین دعوا است؛ از طرفی در پرونده های کارشناسی بین تولیدکنندگان و سرمایه گذاران (شهربازی داران ) میزان تعیین قیمت کارشناسی شده یا تعیین خسارت نارضایتی طرفین را از نحوه کارشناسی در پی دارد. با عنایت به موارد فوق و با توجه به ماده 258 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 و تبصره یک ماده 18 قانون کانون کارشناسان رسمی دادگستری کارشناس باید مورد وثوق و دارای صلاحیت در رشته مربوط به موضوع باشد و در صورت نبود کارشناس رسمی در یک صنف از عوامل با تجربه و خبره در آن صنف به عنوان کارشناس خبره استفاده کرد. بنا به مراتب یادشده و به منظور جلوگیری از تضییع حقوق طرفین دعوا خواهشمند است دستور فرمایید موضوعات کارشناسی و یا دیگر موارد جهت اعلام نظر به این انجمن یا نماینده این انجمن در هر استان به عنوان کارشناس خبره و یا به کمیته حل اختلاف انجمن که می تواند زیر مجموعه دادگستری در هر استان باشد ارجاع شود.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
صرف نظر از آن که درخواست موضوع مکاتبات پیوست پرونده ارتباطی به شرح وظایف این اداره کل ندارد و هر چند طبق تبصره 18 قانون کانون کارشناسان رسمی دادگستری مصوب 1381 ارجاع امر کارشناسی از ناحیه مراجع قضایی به کارشناس تابع قانون آیین دادرسی است؛ اما با توجه به صراحت ماده 268 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 با بودن کارشناس رسمی و عدم توافق طرفین در انتخاب خبره دادگاه نمی تواند راسا به جای کارشناس رسمی از اهل خبره برای انجام کارشناسی استفاده کند. بر این اساس چنانچه در خصوص موضوع دعاوی ناشی از حوادث در حین بهره برداری از شهربازی ها و مراکز تفریحی و یا اختلافات سرمایه گذاران و سازندگان تجهیزات این مراکز کارشناس رسمی دادگستری وجود داشته باشد موجب قانونی جهت ارجاع امر به اهل خبره (انجمن یادشده) نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 258 - دادگاه باید کارشناس مورد وثوق را از بین کسانی که دارای صلاحیت در رشته مربوط به موضوع است انتخاب نماید و درصورت تعدد آنها به قید قرعه انتخاب می شود. درصورت لزوم تعدد کارشناسان عده منتخبین باید فرد باشد تا درصورت اختلاف نظر نظر اکثریت ملاک عمل قرار گیرد. تبصره - اعتبار نظر اکثریت درصورتی است که کارشناسان از نظر تخصص با هم مساوی باشند.

مشاهده ماده 258 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 268 - طرفین دعوا در هر مورد که قرار رجوع به کارشناس صادر می شود می توانند قبل از اقدام کارشناس یا کارشناسان منتخب کارشناس یا کارشناسان دیگری را با تراضی انتخاب و به دادگاه معرفی نمایند. در این صورت کارشناس مرضی الطرفین به جای کارشناس منتخب دادگاه برای اجرای قرار کارشناسی اقدام خواهد کرد. کارشناسی که به تراضی انتخاب می شود ممکن است غیر از کارشناس رسمی باشد.

مشاهده ماده 268 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 131 ـ در اجرای اصل بیست و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و به منظور حفظ حقوق و منافع مشروع و قانونی و بهبود وضع اقتصادی کارگران و کارفرمایان یک حرفه یا صنعت می توانند مبادرت به تشکیل انجمنهای صنفی نمایند. تبصره 1 ـ به منظور هماهنگی در انجام وظائف محوله و قانونی انجمنهای صنفی می توانند نسبت به تشکیل کانون انجمنهای صنفی در استان و کانون عالی انجمنهای صنفی در کل کشور اقدام نمایند. تبصره 2 ـ کلیه انجمنهای صنفی و کانونهای مربوطه به هنگام تشکیل موظف به تنظیم اساسنامه با رعایت مقررات قانونی و طرح و تصویب آن در مجمع عمومی و تسلیم به وزارت کار و امور اجتماعی جهت ثبت می باشند. تبصره 3 ـ کلیه نمایندگان کارفرمایان ایران در شورای عالی کار شورای عالی تامین اجتماعی شورای عالی حفاظت فنی و بهداشت کار کنفرانس بین المللی کار و نظایر آن توسط کانون عالی انجمنهای صنفی کارفرمایان در صورت تشکیل انتخاب و در غیر این صورت توسط وزیر کار و امور اجتماعی معرفی خواهند شد. تبصره 4 ـ کارگران یک واحد فقط می توانند یکی از سه مورد شورای اسلامی کار انجمن صنفی یا نماینده کارگران را داشته باشند. تبصره 5 ـ آیین نامه چگونگی تشکیل حدود وظائف و اختیارات و نحوه عملکرد انجمن های صنفی و کانونهای مربوطه حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ تصویب این قانون توسط شورای عالی کار تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید. تبصره 6 ـ آیین نامه نحوه انتخابات نمایندگان مذکور در تبصره 3 این ماده ظرف یک ماه پس از تصویب این قانون به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی خواهد رسید.

مشاهده ماده 131 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM