نظریه مشورتی شماره 7/97/2731

نظریه مشورتی شماره 7/97/2731

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/2731


شماره نظریه:
7/97/2731

شماره پرونده:
97-186/1-2731

تاریخ نظریه:
1398/02/09

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
ماده 56 قانون مجازات اسلامی 1392 نظام نیمه آزادی را تعریف نموده و توضیح داده است و در مقام بیان چگونگی استفاده از این نهاد نیست؛ به شرحی که در ماده 57 قانون مزبور آمده است در حبس های درجه پنج تا هفت دادگاه صادر کننده حکم قطعی می تواند با حصول شرایط مقرر در این ماده محکوم را با رضایت خود او تحت نظام نیمه آزادی قرار دهد. اختیار دادگاه در این زمینه محدود به مرحله اجراء نیست بلکه مقارن صدور حکم قطعی هم می تواند اجرای حکم را تحت نظام نیمه آزادی قرار دهد تبصره 2 ماده 513 قانون آیین دادرسی کیفری1392 نیز با توجه به عبارت «بجز مواردی که در قانون یا در حکم دادگاه تصریح شده است » موید این امر است. ضمنا در قسمت آخر ماده 57 قانون مجازات اسلامی 1392 تصریح شده " همچنین محکوم می تواند در طول دوره تحمل مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانون صدور حکم نیمه آزادی را تقاضا کند و دادگاه موظف به رسیدگی است " که خود دلالت بر این نظر دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 56 ـ نظام نیمه آزادی شیوه ای است که بر اساس آن محکوم می تواند در زمان اجرای حکم حبس فعالیت های حرفه ای آموزشی حرفه آموزی درمانی و نظایر اینها را در خارج از زندان انجام دهد. اجرای این فعالیت ها زیر نظر مراکز نیمه آزادی است که در سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی تاسیس می شود.

مشاهده ماده 56 قانون مجازات اسلامی

ماده 57 ـ در حبس های تعزیری درجه پنج تا هفت دادگاه صادر کننده حکم قطعی می تواند مشروط به گذشت شاکی و سپردن تامین مناسب و تعهد به انجام یک فعالیت شغلی حرفه ای آموزشی حرفه آموزی مشارکت در تداوم زندگی خانوادگی یا درمان اعتیاد یا بیماری که در فرآیند اصلاح یا جبران خسارت وارد بر بزه دیده موثر است محکوم را با رضایت خود او تحت نظام نیمه آزادی قرار دهد. همچنین محکوم می تواند در طول دوره تحمل مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی صدور حکم نیمه آزادی را تقاضا نماید و دادگاه موظف به رسیدگی است.

مشاهده ماده 57 قانون مجازات اسلامی

ماده 513 ـ اشخاص محکوم به حبس با ذکر مشخصات کامل نوع جرم میزان محکومیت ایام بازداشت قبلی و مرجع صادرکننده حکم در برگه مخصوص برای تحمل کیفر به زندان همان حوزه قضایی یا نزدیک ترین حوزه قضایی آن استان حسب مورد به همراه مامور بدرقه زن و یا مرد و با رعایت موازین مراقبتی اعزام و معرفی می شوند. تبصره 1 ـ زندان ها به زندان بسته نیمه باز مراکز حرفه آموزی و اشتغال و مراکز اقدامات تامینی و تربیتی از جمله کانون اصلاح و تربیت برای اطفال و نوجوانان تقسیم می شود. تبصره 2 ـ به جز مواردی که در قانون یا در حکم دادگاه تصریح شده است محکومان با توجه به نوع و مدت محکومیت پیشینه و شخصیت شان بر اساس تصمیم شورای طبقهبندی و تایید قاضی اجرای احکام در یکی از بخشهای فوق نگهداری می شوند. تبصره 3 ـ در صورتی که محل اقامت محکوم به حبس خارج از حوزه دادگاه صادرکننده حکم باشد نامبرده برای تحمل ادامه حبس به زندان محل اقامت خود منتقل می شود؛ مگر اینکه این امر موجب مفسده باشد که در این صورت با تشخیص قاضی صادرکننده رای قطعی به نزدیک ترین زندان به محل اقامت خود منتقل می شود. هزینه انتقال از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود.

مشاهده ماده 513 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM