نظریه مشورتی شماره 7/1400/825

نظریه مشورتی شماره 7/1400/825

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/825


شماره نظریه:
7/1400/825

شماره پرونده:
1400-186/1-825 ک

تاریخ نظریه:
1400/08/11

استعلام
بر اساس ماده 12 قانون مجازات جرایم ن. م مصوب 1382 اعضای ثابت نیروهای مسلح که به موجب احکام قطعی دادگاه ها در جرائم عمدی به مجازات های مندرج در این ماده محکوم می شوند از زمان قطعیت حکم از خدمت اخراج می گردند و در تبصره های ذیل این ماده به اجرای اثر تبعی حکم طبق مقررات مربوطه به تعلیق در قانون مجازات اسلامی پایان دادن به خدمت اعضای پیمانی یا قراردادی نیروهای مسلح به محض قطعی شدن محکومیت های مورد اشاره در متن ماده مزبور و همچنین اخراج از خدمت محکومین به حبس از دو تا پنج سال با توجه به نوع جرم با رعایت مقررات استخدامی ن. م با رای کمیسیون های انضباطی ن. م اشاره گردیده است این در حالی است که قانونگذار در ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 شرایط جدیدی را در مورد مجازات های تبعی محکومین در دادگاه های عمومی و انقلاب تعیین نموده است. سوال این است که: مجازات تبعی اعضای ثبات ن.م که به موجب احکام قطعی دادگاه های عمومی و انقلاب محکوم می شوند مشمول مقررات ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 است یا ماده 12 قانون مجازات جرایم ن.م مصوب 1382؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اعمال مقررات ماده 12 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1382 که حکم خاص است مانع اجرای مقررات ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نمی باشد؛ بنابراین صرف محکومیت قطعی کارکنان نیروهای مسلح در جرایم عمدی به مجازات های مندرج در این ماده موجب اخراج وی از خدمت از تاریخ قطعیت حکم خواهد بود؛ صرف نظر از این که حکم قطعی توسط کدام یک از دادگاه های کیفری احصاء شده در ماده 294 قانون آیین دادرسی مصوب 1392 صادر شده است و چنانچه این حکم قطعی طبق ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 دارای مجازات تبعی باشد محکوم علاوه بر اخراج از خدمت مشمول مقررات ماده 25 قانون مجازات اسلامی نیز خواهد بود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 25 ـ محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند: الف ـ هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی ب ـ سه سال در محکومیت به قطع عضو قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد نفی بلد و حبس تا درجه چهار پ ـ دو سال در محکومیت به شلاق حدی قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج تبصره 1 ـ در غیر موارد فوق مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات تبصره 2 ـ در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود. تبصره 3 ـ در عفو و آزادی مشروط اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.

مشاهده ماده 25 قانون مجازات اسلامی

ماده 12 ـ اعضای ثابت نیروهای مسلح که به موجب احکام قطعی دادگاهها در جرایم عمدی به مجازاتهای زیر محکوم می شوند از زمان قطعیت حکم از خدمت اخراج می گردند: الف ـ محکومیت یا محکومیتهای (در صورت تعدد) به حبس غیرتعلیقی زائد بر پنج سال. ب ـ محکومیت به حدود. ج ـ محکومیت به سبب ارتکاب جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور. د ـ محکومیت به قصاص نفس یا قطع عضو. تبصره 1 ـ در صورت وجود شرایط خاص خدمتی و عدم مصلحت اخراج از خدمت با تقاضای فرمانده مربوط یا دادستان دادگاه می تواند با ذکر دلائل و تصریح در متن حکم اجرای اثر تبعی حکم را طبق مقررات مربوط به تعلیق در قانون مجازات اسلامی مصوب 2/3/1375 معلق نماید. تبصره 2 ـ به خدمت اعضای پیمانی یا قراردادی نیروهای مسلح به محض قطعی شدن محکومیتهای فوق پایان داده خواهد شد. تبصره 3 ـ در صورتی که کارکنان پایور نیروهای مسلح به حبس از دو سال تا پنج سال محکوم شوند اخراج از خدمت (انفصال بازخریدی و یا بازنشستگی) با توجه به نوع جرم و با رعایت مقررات استخدامی نیروهای مسلح با رای کمیسیونهای انضباطی نیروهای مسلح خواهد بود.

مشاهده ماده 12 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM