نظریه مشورتی شماره 7/1400/1388

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1388

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1388


شماره نظریه:
7/1400/1388

شماره پرونده:
1400-168-1388 ک

تاریخ نظریه:
1400/12/16

استعلام
با توجه به اینکه مستندات از ماده 644 قانون آیین دادرسی کیفری پذیرش متهمان غیرنظامی در بازداشتگاه نظامی ممنوع بوده و از طرفی پذیرش متهمان نظامی سایر مراجع قضایی در بازداشتگاه نظامی منوط به طی تشریفات در ماده مذکور می باشد لذا خواهشمند است در خصوص سوالات زیر انجانب را ارشاد بفرمایید یک اساسا ملاک تشخیص بازداشتگاه نظامی چیست آیا بازداشتگاه های امنیتی نظیر بازداشتگاه وزارت دفاع سپاه ارتش و ناجا نظامی محسوب می شوند یا خیر در صورتی که بازداشتگاه های موصوف نظامی محسوب نشوند علت پذیرش متهمان نظامی در بازداشتگاه های مذکور بر اساس چه توجیهی صورت می گیرد 4 در صورتی که بازداشتگاه های موصوف نظامی محسوب شوند آیا مراجع قضایی عمومی می توانند متهمین غیرنظامی را در این بازداشتگاهها معرفی نمایند با توجه به تعبیر مقنن در ماده 647 قانون آیین دادرسی کیفری مبنی بر اینکه دادستانی نظامی نظارت کامل بر بازداشتگاه ها و زندان های نظامی حوزه قضایی خود دارد منظور از قید نظارت کامل چیست آیا منظور مقنن نظارت استصوابی است یا اطلاعی آیا دادستان نظامی می تواند از پذیرش متهمین غیرنظامی اعزامی از سایر مراجع قضایی ممانعت به عمل آورد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- مستفاد از مواد 643 و 644 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و شق 3 بند «ب» ماده 1 و مواد 325 و 328 آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور مصوب 1400 بازداشتگاه نظامی که توسط سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی ایجاد می شود محل اختصاص یافته برای نگهداری موقت متهمان نظامی تحت قرار تامین کیفری (افراد مصرح در بندهای «الف» تا «ح» قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1382) است که با دستور کتبی مقام قضایی یا قانونی صلاحیت دار معرفی شده و تحت مدیریت یا نظارت سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور است. 2- با توجه به شق 3 بند «ب» ماده 1 آیین نامه اجرایی فوق الذکر بازداشتگاه امنیتی از بازداشتگاه نظامی متفاوت است. 3- مستفاد از ماده 646 قانون آیین دادرسی کیفری و شق 3 بند «ب» ماده 1 آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور نگهداری آن دسته از متهمان نظامی که مرتکب جرم امنیتی شده باشند به دستور مقام قضایی صالح در بازداشتگاه های امنیتی فاقد منع قانونی است. 4- با توجه به پاسخ سوالات قبل پاسخ به این سوال منتفی است. 5- الف و ب) مطابق ماده 325 آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور مصوب 1400 وظایف و اختیاراتی که برای دادستان یا قاضی اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب مقرر شده است در خصوص بازداشتگاه و زندان های نظامی (موسسه های کیفری نظامی) بر عهده دادستان نظامی یا قاضی اجرای احکام دادسرای نظامی است و لذا نحوه نظارت حسب مورد می تواند متفاوت باشد. ج) با توجه به تبصره ماده 644 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و ماده 328 آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور مصوب 1400 معرفی متهمان غیر نظامی از سوی سایر مراجع قضایی به بازداشتگاه نظامی فاقد وجاهت قانونی است و دادستان نظامی صرفا حق تذکر مراتب به مرجع قضایی ذی ربط را دارد

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 644 ـ در صورت تقاضای متهمان و محکومان نظامی سایر مراجع قضایی و موافقت دادستان مربوط و دادستان نظامی استان این افراد مدت بازداشت یا محکومیت حبس خود را در بازداشتگاهها و زندان های نظامی سپری می نمایند. تبصره ـ محکومان غیرنظامی دادگاههای نظامی و محکومان نظامی که محکومیت آنان منجر به اخراج می شود با رعایت مقررات فوق جهت تحمل محکومیت حبس به زندان های عمومی معرفی می شوند.

مشاهده ماده 644 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 647 ـ دادستان نظامی بر امور بازداشتگاهها و زندان های نظامی حوزه قضایی خود نظارت کامل دارد. اجرای این ماده نافی اختیارات قانونی سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور نیست.

مشاهده ماده 647 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 643 ـ متهمان و محکومان دادسرا و دادگاههای نظامی با رعایت مقررات اجرائی سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور در بازداشتگاههای رسمی و زندان های مستقل از سایر متهمان و زندانیان نگهداری می شوند. نگهداری محکومان و متهمان در یک مکان ممنوع است.

مشاهده ماده 643 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 646 ـ نحوه نگهداری محکومان و متهمان دادسراها و دادگاههای نظامی با رعایت آیین نامه اجرائی سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور برابر آیین نامه ای است که ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور با همکاری سازمان قضایی تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 646 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 1 ـ سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور سازمانی است مستقل که بطور مستقیم زیر نظر رییس قوه قضاییه انجام وظیفه می نماید و به اختصار در این آیین نامه سازمان نامیده می شود.

مشاهده ماده 1 آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM