نظریه مشورتی شماره 7/97/2165

نظریه مشورتی شماره 7/97/2165

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/2165


شماره نظریه:
7/97/2165

شماره پرونده:
96-79-2530

تاریخ نظریه:
1397/08/02

استعلام
با عنایت به اینکه رسیدگی به تکالیف مالیاتی مودیان طبق قانون مالیات های مستقیم در صلاحیت هیات های ادارات امور مالیاتی پیش بینی شده و از سوی دیگر وفق ماده 24 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی رسیدگی به کلیه مطالبات ادعایی از ورشکسته درصلاحیت اداره تصفیه امور ورشکستگی پیش بینی و استثنائی در ارتباط با ادارات دولتی از جمله سازمان امور مالیاتی و یا تامین اجتماعی و غیره در ماده 24 پیش بینی نشده مستدعی است نظریه مشورتی آن اداره محترم را اعلام فرمایند که آیا رسیدگی به مطالبات ادعایی سازمان امور مالیاتی از ورشکسته با توجه به مقررات خاص قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی و لحاظ آراء وحدت رویه شماره 212-10/7/1350 و 290-17/9/1350 هیات عمومی دیوان عالی کشور در صلاحیت اداره تصفیه امور ورشکستگی می باشد یا در صلاحیت هیات های سازمان امور مالیاتی؟ جهت روشن تر شدن موضوع توضیحا اعلام می دارد مواردی که قبل از صدور حکم ورشکستگی تاجر در هیات های حل اختلاف مالیاتی مطرح شده و در حال رسیدگی می باشد با صدور حکم ورشکستگی اداره تصفیه به قائم مقامی ازتاجر در جلسات هیات ها شرکت می نماید و با قطعیت آراء صادره رای در اداره تصفیه لحاظ خواهد شد و موضوع استعلام مواردی است که هیچ سابقه ای در هیات ها وجود ندارد و با صدور حکم ورشکستگی تاجر و ارجاع امر تصفیه وی به اداره تصفیه ورشکستگی تاجر طی نامه ای به سازمان امور مالیاتی مربوطه ابلاغ و درخواست می گردد تا سازمان امور مالیاتی مطالبات ادعایی خود از ورشکسته را در اداره تصفیه ثبت و ادعا کند آیا سازمان امور مالیاتی مکلف به ادعای طلب در مهلت مقرر می باشد یا می تواند با این استدلال که مالیات تاجر می بایست در سازمان امور مالیاتی و هیات های حل اختلاف آن بررسی شود از ادعای طلب در اداره تصفیه خودداری و بر اساس تصمیم خود مطالبات خود از ورشکسته را وصول کند بدون آنکه در اداره تصفیه رسیدگی شده باشد در حالی که از نظراینجانب و بر اساس مقررات ورشکستگی اداره امور مالیاتی نیز می بایست مانند سایر طلبکاران مطالبات خود از تاجر ورشکسته را به اداره تصفیه اعلام تا بررسی و تصدیق و رد طلب انجام و تصمیم اداره تصفیه به سازمان امور مالیاتی ابلاغ گردد تا چنانچه اعتراضی وجود دارد در شعبه صادرکننده حکم ورشکستگی رسیدگی شود البته همان گونه که بیان شد چنانچه در این مورد قبل از صدور حکم ورشکستگی مواردی در ارتباط تاجر ورشکسته در هیات های حل اختلاف مالیاتی مطرح شده باشد نماینده اداره تصفیه به قائم مقامی از ورشکسته در هیات ها حضور یافته و آراء هیات لازم الاتباع خواهد بود.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-چنانچه پرونده مالیاتی در هیاتهای حل اختلاف مالیاتی موضوع مواد 216 244 247 251 و 251 مکرر مطرح باشد؛ اداره تصفیه امور ورشکستگی به قائم مقامی مودی می تواند پرونده های موجود در هیاتها را پیگیری نماید و در صورت صدور رای و قطعی شدن آن از سوی اداره تصفیه امور ورشکستگی به قائم مقامی مودی (تاجر ورشکسته) قابل شکایت در دیوان عدالت اداری است. 2-چنانچه برگ قطعی مالیات صادر شده باشد؛ بعد از ابلاغ آن به اداره تصفیه امور ورشکستگی این اداره به قائم مقامی مودی در اجرای ماده 216 قانون مالیاتهای مستقیم حق اعتراض در هیات موضوع این ماده را دارد و پس از صدور رای هیات اداره تصفیه امور ورشکسگی می¬تواتد به رای مزبور در دیوان عدالت اداری اعتراض نماید. 3-چنانجه برگ تشخیص صادر شده باشد برگ مزبور به اداره تصفیه امور ورشکستگی ابلاغ و در اجرای ماده 238 قانون مالیاتهای مستقیم چنانچه اعتراضی داشته باشد ظرف مهلت قانونی می تواند پرونده را جهت طرح در هیاتهای حل اختلاف مالیاتی مربوط با اعلام اعتراض و موضوع را پیگیری نماید. در نهایت پس از قطعی شدن مالیات در فروض سه گانه فوق الذکر سازمان امور مالیاتی باید در اجرای ماده 462 قانون تجارت همانند سایر طلبکاران مطالبات خود را ثبت نماید و مالیات قطعی یاد شده قابلیت بررسی مجدد در اداره تصفیه ورشکستگی را ندارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 24 - اداره تصفیه آگهی منتشر نموده و نکات زیر را در آن قید می نماید: (1) - تعیین ورشکسته و محل اقامت او و تاریخ توقف ( در صورتی که در حکم دادگاه تعیین شده باشد). (2) - اخطار به بستانکاران و کسانی که ادعایی دارند به اینکه ادعای خود را در ظرف دو ماه به اداره اعلام نمایند و مدارک خود را ( اصل با رونوشت گواهی شده) به اداره تسلیم دارند. اداره می تواند این مدت را برای کسانی که در خارجه اقامت دارند تمدید نماید. (3) - اخطاریه بدهکاران متوقف که در ظرف مدت نامبرده خود را معرفی کنند متخلفین از این اخطار به جریمه نقدی معادل صدی بیست و پنج دین به نفع صندوق (ب) مذکور در ماده 54 محکوم خواهند شد - دادگاه می تواند علاوه بر جریمه نقدی به حبس تادیبی از سه تا شش ماه نیز محکوم نماید. (4) - اخطار به کسانی که به هر عنوان اموال ورشکسته در دست آنها است که آن اموال را در ظرف مدت نامبرده در اختیار اداره بگذارند وگرنه هر حقی که نسبت به آن مال دارند از آنها سلب خواهد شد مگر اینکه عذر موجهی داشته باشند. (5) - دعوت اولین جلسه هیات بستانکاران که منتها در ظرف بیست روز از تاریخ آگهی تشکیل خواهد شد ضمنا قید شود کسانی که با متوقف مسئولیت تضامنی داشته و یا ضامن او هستند می توانند در جلسه حضور به هم رسانند.

مشاهده ماده 24 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی

ماده 462 ـ پس از صدور حکم ورشکستگی طلبکارها مکلفند در مدتی که به موجب اخطار مدیر تصفیه در حدود نظامنامه وزارت عدلیه معین شده اسناد طلب خود یا سواد مصدق آن را به انضمام فهرستی که کلیه مطالبات آنها را معین می نماید به دفتردار محکمه تسلیم کرده قبض دریافت دارند.

مشاهده ماده 462 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM