نظریه مشورتی شماره 7/97/1991

نظریه مشورتی شماره 7/97/1991

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/1991


شماره نظریه:
7/97/1991

شماره پرونده:
96-186/1-1447

تاریخ نظریه:
1397/07/07

استعلام
1-برابر ماده 10 قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1392 بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می گردد و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند شاکی نامیده می شود در جرائم منافی عفت به ویژه روابط نامشروع از طریق تماس تلفنی ارسال پیامک یا فضای مجازی برخی زنان اقدام به شکایت کیفری بر علیه شوهران خود می نمایند که موضوع در امر رسیدگی مورد اختلاف قضات قرار گرفته برخی برای زنان چنین حقی قائل نیستند و برخی این حق را قائل هستند با توجه به مراتب مذکور و ماده 10 قانون مارالذکر و توجها به آیه شریفه الرجال قوامون علی انساء. . (آیه 34 سوره مبارکه نساء) آیا حق شکایت کیفری در چنین مواردی که معمولا تحقیق نیز در آنها اصولا ممنوع است برای زنان وجود دارد یا خیر؟ به عبارت دیگر آیا زن شاکی خصوصی محسوب می شود که با شکایت وی بتوان تحقیقات را شروع نمود؟ 2-طبق ماده 619 ق.م.ا بخش تعزیرات مصوب 1375 تعرض به زنان واطفال در اماکن عمومی یا معابر جرم انگاری شده است و چون لفظ زنان و اطفال مطلق ذکر شده است چنانچه شخصی متعرض زن یا طفل خود در اماکن یا معابر شود قابل پیگیرد خواهد بود یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
تحقق جرم موضوع ماده 619 قانون مجازات اسلامی 1375 دائر مدار «قصد مرتکب» است؛ لذا در فرض سوال چنانچه بر دادگاه محرز شود که شوهر نیز به قصد مزاحمت نسبت به همسر خود در اماکن عمومی یا معابر اقدام به تعرض نسبت به وی شده باشد مشمول مجازات مقرر در ماده مذکور خواهد بود و تشخیص این امر به عهده قاضی رسیدگی کننده به موضوع است. بدیهی است اقدامات معموله از جانب پدر نسبت به فرزند صغیر خود که جنبه تربیتی دارد از شمول ماده مذکور خارج است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 619 - امین باید عین مالی را که دریافت کرده است رد نماید.

مشاهده ماده 619 قانون مدنی

ماده 619 ـ در میزان دیه تفاوتی میان دندان هایی که رنگ های گوناگون دارند وجود ندارد و اگر دندانی در اثر جنایت سیاه شود و نیفتد دیه آن دوسوم دیه همان دندان است و دیه دندانی که قبلا سیاه شده است یک سوم دیه همان دندان است. تبصره ـ در تغییر رنگ دندان بدون آنکه سیاه شود یا منفعت آن از بین برود ارش ثابت است و اگر پس از آن شخصی دندان مزبور را بکند باید دیه کامل همان دندان را بدهد.

مشاهده ماده 619 قانون مجازات اسلامی

ماده 10 ـ بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می گردد و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند «شاکی» و هرگاه جبران ضرر و زیان وارده را مطالبه کند «مدعی خصوصی» نامیده می شود.

مشاهده ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM