نظریه مشورتی شماره 7/97/1247

نظریه مشورتی شماره 7/97/1247

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/1247


شماره نظریه:
7/97/1247

شماره پرونده:
96-54-2320

تاریخ نظریه:
1397/05/09

استعلام
در اجرای ماده ی 45 الحاقی به قانون مبارزه با موادمخدر مصوب 1396 که کیفر اعدام و حبس ابد مرتکبان مجرمان و متهمان قبل از لازم الاجرا شدن به قانون به مجازات های درجه یک و دو. .. تبدیل می شود. آیا با تبدیل و تقلیل مجازات های اعدام و حبس مرتکبان و مجرمان و متهمان سابق باید به تبع از آن مجازات های موضوع مواد 21 و 22 قانون مبارزه با موادمخدر که تابع کیفر متهم اصلی است نیز مورد بازنگری و تقلیل قرار گیرد؟ با فرض پذیرش ضرورت کاهش مجازات های محکومان ذکر شده انجام آن در اجرای ماده ی ده قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 صورت می گیرد یا به دلیل قانون خاص بودن تبصره ی دو ماده ی 22 قانون باید در مرجع تجدیدنظر بررسی و کاهش یابد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
از آن جا که مجازات مرتکبان جرایم مقرر در مواد 21 و 22 قانون مبارزه با مواد مخدر با الحاقات و اصلاحات بعدی حسب مورد تابعی از مجازات متهم یا مجرم اصلی است به نظر می رسد که در مواردی که در اجرای ماده 45 الحاقی مورخ 12/7/1396 به قانون موصوف مجازات مرتکبان جرایمی که در این قانون دارای مجازات حبس ابد یا اعدام هستند تخفیف و تبدیل می گردد مجازات مرتکبان موضوع مواد 21 و 22 یاد شده نیز باید بر اساس مجازات تخفیف و تبدیل یافته تعیین شود و اگر قبلا حکم صادر شده باشد بند ب ماده 10 قانون مجازات اسلامی 1392 درخصوص مرتکبان موضوع مواد 21 و 22 یاد شده درصورتی که مساعدتر به حال آنان باشد باید اعمال شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM