نظریه مشورتی شماره 7/97/316

نظریه مشورتی شماره 7/97/316

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/316


شماره نظریه:
7/97/316

شماره پرونده:
97-54-316

تاریخ نظریه:
1397/02/26

استعلام
آیا نگهداری فرص b2 و آمپرازول و الپرازولام و کلونازپام و لورازپام و ترامادول ماده مخدر است و مشمول ماده 8 یا 40 قانون مبارزه با موادمخدر است؟ خواهشمند است پاسخ آن جهت بهره برداری قضایی ارسال شود. توضیح اینکه طبق ماده 40 قانون مبارزه با موادمخدر قید شده: هر کس عالما عامدا به قصد تبدیل یا تولید موادمخدر و روانگردانهای صنعتی غیر دارویی مبادرت. .. و سایر مواد مندرج در جداول یک و دو ضمیمه به ماده 12 کنوانسیون مبارزه با قاچاق موادمخدر و داروهای روانگردان مصوب میلادی 1988 و اصلاحات و الحاقات بعدی آن بنماید. .. همچنین در ماده 8 قانون مبارزه با موادمخدر که قید نموده هر کس هرویین. .. و روانگردان های صنعتی غیر دارویی که فهرست آنها به تصویب مجلس شورای اسلامی می رسد را وارد کند و یا. .. در ماده 12 کنوانسیون مذکور فقط چهار مورد در جدول شماره یک بشرح افدرین و ارگومترین ارگوتامین اسیدلیزرژیک فنیل و پروپان پسودوافدرین و در جدول شماره 2 انیدرید استیک استوناسیدآنترانیلیک اسید فنیل استیک پیپریدین آمده است و در کنواسیون مذکور اجازه الحاق لیست مواد به دولت ها نداده است و در ماده 31 کنوانسیون گفته دول عضو می توانند اصلاحاتی را به کنوانسیون پیشنهاد بدهند و بنظر حقیر هیات وزیران یا هر مرجعی دیگر نمی تواند به آن موادی را الحاق کند که تحت لوای ماده 12 کنوانسیون از آن تعریف شود و ماده 8 نیز بیان نموده است که سایر موادی که به تصویب مجلس شورای اسلامی می رسد که تاکنون به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسیده است. بنابراین اولا ماده 40 ساخت و تولید را جرم انگاری نموده است وثانیا مواد 4 و 8 و 40 قانون اصلاحی قانون مبارزه با موادمخدر اجازه تعیین لیست موادمخدر به هیات وزیران یا مرجعی دیگر غیر از کنوانسیون مذکور و قانون نداده است. ثالثا غیر از موادی که به صراحت در ماده 4 و 8 و ماده 40 و دو جدول مندرج در ماده 12 کنوانسیون 1988 میلادی نامبرده شده است نگهداری سایر قرص ها هر چند مشتق موادمخدر باشد با توجه به اصل قانونی بودن جرم و مجازات و قاعده عقاب بلابیان جرم نمی باشد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1) در خصوص بوپرونورفین (b2) آلپرازولام کلونازپام و لورازپام: به موجب ماده 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با موادمخدر و الحاق موادی به آن مصوب 09/05/1389 6 مورد مواد روان گردان به شرح مذکور در این ماده مشمول احکام مقرر در قانون فوق الذکر شده است و لذا سایر مواد روان گردان مذکور در فهرست چهارگانه قانون مربوط به مواد روان گردان مصوب 08/02/1354 هم چنان مشمول احکام مقرر در قانون اخیرالذکر است. بنابراین رسدگی به جرایم حمل و نگهداری مواد روان گردان نظیر بوپرونورفین (b2) آلپرازولام کلونازپام و لورازپام مشمول قانون مربوط به روان گردان مصوب 08/02/1354 خواهد بود. 2 در خصوص ترامادول: با توجه به اینکه ترامادول در فهرست موضوع تبصره ماده یک قانون اصلاح قانون مبارزه با موادمخدر مصوب سال 1367 و اصلاحات و الحاقات بعدی نیامده است بنابراین از شمول موادمخدر موضوع قانون مذکور خارج است و چنانچه ماده فوق الذکر به صورت قاچاق وارد کشور شده باشد قاچاق حمل نگهداری و خرید و فروش آن وفق بند الف ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 03/10/1392 جرم بوده و بر اساس ماده 22 این قانون قابل مجازات است. 3) در خصوص امپرازول: مطابق تبصره ی یک ماده ی 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 03/10/1392 نگهداری داروی قاچاق (یعنی دارویی که از خارج به صورت غیرقانونی وارد کشور شده است) جرم بوده و مشمول مجازات های مقرر در این ماده و نگهداری داروهای مجاز ساخت داخل و داروهایی که به طور قانونی وارد کشور شده اند از شمول مقررات ماده موصوف خارج می باشند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 27ـ هر شخص حقیقی یا حقوقی که اقدام به واردات و صادرات دارو مکملها ملزومات و تجهیزات پزشکی مواد و فرآورده های خوراکی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی بدون انجام تشریفات قانونی نماید به مجازات کالاهای قاچاق به شرح زیر محکوم می شود. این مجازات مانع از پرداخت دیه و خسارت های وارده نیست: الف ـ قاچاق مواد و فرآورده های دارویی فرآورده های زیستی (بیولوژیک) مکملها ملزومات و تجهیزات پزشکی مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع موضوع ماده (22) این قانون می باشد. (اصلاحی 21/07/1394) ب ـ در صورتی که کالای قاچاق مکشوفه شامل مواد و فرآورده های خوراکی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی باشد مرجع رسیدگی کننده مکلف است نسبت به استعلام مجوز مصرف انسانی کالاهای مذکور اقدام و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی موظف است ظرف ده روز به این استعلام پاسخ دهد. هرگاه کالای مکشوفه مذکور موفق به اخذ مجوزهای بهداشتی و درمانی در خصوص مصرف انسانی گردد جرم قاچاق مشمول مجازات مندرج در بند(ب) ماده (18) این قانون خواهد شد و در غیر این صورت کالای مکشوفه کالای تقلبی فاسد تاریخ مصرف گذشته و یا مضر به سلامت مردم شناخته شده و مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع می باشد. تبصره 1ـ ساخت حمل نگهداری عرضه یا فروش محصولات فوق نیز مشمول مجازات ها و احکام مقرر در این ماده می باشد. (اصلاحی 21/07/1394) تبصره 2ـ آئین نامه اجرائی این ماده درمورد چگونگی اجراء و میزان لازم از کالا برای استعلام مجوز مصرف انسانی با پیشنهاد وزارتخانه های بهداشت درمان و آموزش پزشکی صنعت معدن و تجارت و ستاد تهیه می شود و حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون به تصویب هیات وزیران می رسد.

مشاهده ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM