نظریه مشورتی شماره 7/97/212

نظریه مشورتی شماره 7/97/212

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/212


شماره نظریه:
7/97/212

شماره پرونده:
96-186/1-1837

تاریخ نظریه:
1397/02/11

استعلام
در فرضی که اولیاء دم در جلسه دادرسی تقاضای قصاص قاتل را نموده باشند و در هنگام اجرا در واحد مجری حکم حاضر نشوند در پاسخ اعلام فرمائید 1- برای اجرای حکم قصاص تحصیل اذن مجدد اولیاء دم ضرورت دارد یا خیر؟ 2- در صورت احضار اولیاء دم و عدم حضور اجرای قصاص موقعیت قانونی داردیا نه؟ 3- در فرض مندرج در بند 2 و عدم حضور اولیاء دم علیرغم ابلاغ اعمال مفاد ماده 429 قانون مجازات اسلامی درباره محکوم به قصاص موافق قانون است یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1و2-برابر ماده 381 قانون مجازات اسلامی 1392 و ماده 2 آیین نامه نحوه اجرای احکام قصاص و رجم و... درخواست اولیای دم برای رسیدگی و اجرای حکم قصاص ضروری است. بنابراین اجرای حکم نیز به درخواست نیازمند است زیرا برابر ماده 347 همان قانون صاحب حق قصاص میتواند در هر مرحله با جانی مصالحه یا گذشت نماید لیکن در صورتی که قبلا تقاضای اجرای قصاص کرده باشد درخواست مجدد لازم نیست. 3-در صورت عدم حضور اولیای دم جهت درخواست اجرای حکم قصاص. اعمال ماده 429 قانون یاد شده به جهت تعیین تکلیف جانی با رعایت سایر شرایط بلامانع است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 429 ـ در مواردی که محکوم به قصاص در زندان است و صاحب حق قصاص بدون عذر موجه یا به علت ناتوانی در پرداخت فاضل دیه یا به جهت انتظار برای بلوغ یا افاقه ولی دم یا مجنی علیه مرتکب را در وضعیت نامعین رها نماید با شکایت محکوم علیه از این امر دادگاه صادرکننده حکم مدت مناسبی را مشخص و به صاحب حق قصاص اعلام می کند تا ظرف مهلت مقرر نسبت به گذشت مصالحه یا اجرای قصاص اقدام کند. در صورت عدم اقدام او در این مدت دادگاه می تواند پس از تعیین تعزیر بر اساس کتاب پنجم «تعزیرات» و گذشتن مدت زمان آن با اخذ وثیقه مناسب و تایید رئیس حوزه قضایی و رئیس کل دادگستری استان تا تعیین تکلیف از سوی صاحب حق قصاص مرتکب را آزاد کند.

مشاهده ماده 429 قانون مجازات اسلامی

ماده 381 ـ مجازات قتل عمدی در صورت تقاضای ولی دم و وجود سایر شرایط مقرر در قانون قصاص و در غیر این صورت مطابق مواد دیگر قانون از حیث دیه و تعزیر عمل می گردد.

مشاهده ماده 381 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM