نظریه مشورتی شماره 7/97/127

نظریه مشورتی شماره 7/97/127

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/127


شماره نظریه:
7/97/127

شماره پرونده:
705-1/721-69

تاریخ نظریه:
1397/02/01

استعلام
1-در صورتی که سبب ایراد در پرونده موجود باشد اما ذینفع ایراد ننماید دادگاه شورا در این خصوص چه تصمیمی باید اتخاذ کند و اینکه آیا تفاوتی بین ایرادات مذکور در ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی وجود دارد؟ 2- با توجه به ماده 86 و بند د ماده 332 و ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی و ماده 56 قانون امور حسبی در صورتی که خوانده اهلیت نداشته باشد دادگاه شورا با چه تکلیفی مواجه است قرار عدم اهلیت خوانده یا قرا توقیف دادرسی؟ 3-در صورتی که مرجع رسیدگی کننده نخستین دادگاه یا شورا احراز کند دعوای مطروحه یا دعاوی مرتبط با آن در مرحله تجدید نظر تحت رسیدگی است تکلیف چیست؟ با توجه به ماده 87 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی آیا ملاک پایان اولین جلسه دادرسی برای تمام ایرادات است یا اینکه برخی ایرادات حتی پس از آن نیز قابل پذیرش است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
الف- هر گاه معلوم شود که به دعوای مطروحه قبلا رسیدگی و حکم صادر شده ولی هنوز قطعی نشده است با توجه به اینکه مادام که حکم صادره قطعی نشود مشمول اعتبار امر مختومه نیست دادگاه از یک سو نمی تواند به استناد بند 6 ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی 79 قرار رد دعوا صادر کند و از سوی دیگر رسیدگی مجدد به دعوای مطروحه به علت امکان صدور آرای متعارض وجاهت قانونی ندارد بنابراین به نظر می رسد دادگاه باید تا زمان قطعیت حکم صادره دادرسی را متوقف کند و بعد از قطعیت آن تصمیم مقتضی اتخاذ کند. ب- هر گاه معلوم شود که به دعوای مرتبط با دعوای مطروحه قبلا رسیدگی و حکم صادر شده ولی هنوز قطعی نشده است اگر دعوای طرح شده از دعاوی طاری باشد که در مقررات مربوط مانند ماده 135 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی 1379 نسبت به آن تعیین تکلیف شده است حسب مورد برابر همان مقررات رفتار می شود واگر دعوای مرتبط از دعاوی طاری نباشد ولی ارتباط کامل وجود داشته باشد با توجه به ملاک ماده 19 قانون یاد شده دادگاه تا زمان قطعیت حکم صادره دادرسی را متوقف می نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 105 - هرگاه یکی از اصحاب دعوا فوت نماید یا محجور شود یا سمت یکی از آنان که به موجب آن سمت داخل دادرسی شده زایل گردد دادگاه رسیدگی را به طور موقت متوقف و مراتب را به طرف دیگر اعلام می دارد. پس از تعیین جانشین و درخواست ذی نفع جریان دادرسی ادامه می یابد مگر این که فوت یا حجر یا زوال سمت یکی از اصحاب دعوا تاثیری در دادرسی نسبت به دیگران نداشته باشد که در این صورت دادرسی نسبت به دیگران ادامه خواهد یافت.

مشاهده ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 87 - ایرادات و اعتراضات باید تا پایان اولین جلسه دادرسی به عمل آید مگر این که سبب ایراد متعاقبا حادث شود.

مشاهده ماده 87 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 135 - هریک از اصحاب دعوا که جلب شخص ثالثی را لازم بداند می تواند تا پایان جلسه اول دادرسی جهات و دلایل خود را اظهار کرده و ظرف سه روز پس از جلسه با تقدیم دادخواست از دادگاه درخواست جلب او را بنماید چه دعوا در مرحله نخستین باشد یا تجدیدنظر.

مشاهده ماده 135 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 56- هر یک از دادگاه ها که در جریان دعوی مطلع به وجود محجوری شود که ولی یا وصی یا قیم نداشته باشد باید به دادستان برای تعیین قیم اطلاع بدهد.

مشاهده ماده 56 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM