نظریه مشورتی شماره 7/97/151

نظریه مشورتی شماره 7/97/151

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/151


شماره نظریه:
7/97/151

شماره پرونده:
97-51-15

تاریخ نظریه:
1397/02/03

استعلام
1- باتوجه به تعریف داروی قاچاق و قوانین موضوعه (مخصوصا بند الف ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز) آیا داروی خارجی که دارای مجوز از وزارت بهداشت و درمان بوده و برچسب کد اصالت دارد و نامه رسمی دانشگاه علوم پزشکی آنرا تایید کرده است ولی خریدار داروهای مذکور راکه دارای مجوز بوده مستقیما از داروخانه خریداری نکرده بلکه تلفنی یا از طریق فضای مجازی از تهران خریداری کرده است. آیا این داروها قاچاق محسوب می¬شود؟ آیا تعداد دارو (یک عدد یا هزار عدد) تاثیری در قاچاق بودن یا نبودن دارو دارد؟ 2- بر فرض که دارو قاچاق باشد آیا صرف خرید دارو جرم است و شخصی که فقط دارو را خریداری کرده است (حتی حمل و نگهداری نکرده و قبل از اینکه دارو به وی تحویل شود داروها توقیف شده است) آیا مجرم است و عمل وی منطبق با کدام ماده قانونی است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1) خرید و فروش و عرضه داروهای مجاز ساخت داخل و داروهائی که به طور قانونی وارد کشور شده¬اند چنانچه از سوی افراد فاقد صلاحیت و فاقد مجوز قانونی از وزارت بهداشت صورت پذیرد از شمول مقررات ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 03/10/1392 خارج بوده و حسب مورد ممکن است مشمول تخلفات مذکور در قانون تعزیران حکومتی مصوب سال 1367 (نظیر مواد 5 و 17 عرضه خارج از شبکه. ..) یا قانون نظام صنفی (مواد فصل هشتم) این قانون و یا سایر قوانین مربوط باشد با توجه به مراتب موصوف پاسخ به قسمت دوم سوال اول سالبه به انتفاء موضوع است. 2) مطابق تبصره 1 ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 03/10/1392 فروش عرضه حمل و نگهداری داروی قاچاق (یعنی داروئی که از خارج به صورت غیرقانونی وارد کشور شده است) جرم بوده و مشمول مجازات¬های مقرر در این ماده است و صرف خرید داروی غیرمجاز و قاچاق در قوانین فعلی جرم شناخته نشده است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 27ـ هر شخص حقیقی یا حقوقی که اقدام به واردات و صادرات دارو مکملها ملزومات و تجهیزات پزشکی مواد و فرآورده های خوراکی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی بدون انجام تشریفات قانونی نماید به مجازات کالاهای قاچاق به شرح زیر محکوم می شود. این مجازات مانع از پرداخت دیه و خسارت های وارده نیست: الف ـ قاچاق مواد و فرآورده های دارویی فرآورده های زیستی (بیولوژیک) مکملها ملزومات و تجهیزات پزشکی مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع موضوع ماده (22) این قانون می باشد. (اصلاحی 21/07/1394) ب ـ در صورتی که کالای قاچاق مکشوفه شامل مواد و فرآورده های خوراکی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی باشد مرجع رسیدگی کننده مکلف است نسبت به استعلام مجوز مصرف انسانی کالاهای مذکور اقدام و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی موظف است ظرف ده روز به این استعلام پاسخ دهد. هرگاه کالای مکشوفه مذکور موفق به اخذ مجوزهای بهداشتی و درمانی در خصوص مصرف انسانی گردد جرم قاچاق مشمول مجازات مندرج در بند(ب) ماده (18) این قانون خواهد شد و در غیر این صورت کالای مکشوفه کالای تقلبی فاسد تاریخ مصرف گذشته و یا مضر به سلامت مردم شناخته شده و مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع می باشد. تبصره 1ـ ساخت حمل نگهداری عرضه یا فروش محصولات فوق نیز مشمول مجازات ها و احکام مقرر در این ماده می باشد. (اصلاحی 21/07/1394) تبصره 2ـ آئین نامه اجرائی این ماده درمورد چگونگی اجراء و میزان لازم از کالا برای استعلام مجوز مصرف انسانی با پیشنهاد وزارتخانه های بهداشت درمان و آموزش پزشکی صنعت معدن و تجارت و ستاد تهیه می شود و حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون به تصویب هیات وزیران می رسد.

مشاهده ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM