نظریه مشورتی شماره 7/96/3116

نظریه مشورتی شماره 7/96/3116

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/3116


شماره نظریه:
7/96/3116

شماره پرونده:
96-88-2057

تاریخ نظریه:
1396/12/19

استعلام
چنانچه چک در وجه آقای الف صادر و توسط آقای ب گواهی عدم پرداخت اخذ و در گواهی عدم پرداخت هم نام آقای ب به عنوان دارنده قید گردد و لکن آقای ج مبادرت به طرح دعوا و مطالبه وجه چک نماید و نامبرده اخیر صرفا از طریق قبض و اقباض چک و گواهی عدم پرداخت را دارا شده است آیا با ایراد عدم ذی نفعی خواهان مواجه هستیم یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا پس از واخواست سند تجاری انتقال حقوق دارنده به شخص ثالث برابر مقررات خاصی که در مواد 270 و 271 قانون تجارت پیش بینی شده است به عمل می آید و با صرف ظهرنویسی امکان پذیر نیست. با این حال بدیهی است هر امضائی که در سند به عمل می آید برای امضاءکننده برابر مقررات عام حقوق مدنی واجد آثاری خواهد بود که احراز آن با مرجع قضائی رسیدگی کننده است. ثانیا- در فرض سوال که پس از اخذ گواهی عدم پرداخت چک برای انتقال آن به غیر حتی ظهر نویسی نیز به عمل نیامده است به طریق اولی عمل انتقال چک انجام پذیرفته محسوب نمی گردد. بنابراین در فرض سوال متصرف سند تجاری نمی تواند به عنوان دارنده و به استناد سند تجاری دعوای مطالبه وجه چک اقامه نماید. بدیهی است این امر مانع از اقامه دعوای مدنی توسط متصرف فعلی سند نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 270 ـ هر شخص ثالثی می تواند از طرف برات دهنده یا یکی از ظهرنویسها وجه برات اعتراض شده را کارسازی نماید. دخالت شخص ثالث و پرداخت وجه باید در اعتراض نامه یا در ذیل آن قید شود.

مشاهده ماده 270 قانون تجارت

ماده 271 ـ شخص ثالثی که وجه برات را پرداخته دارای تمام حقوق و وظایف دارنده برات است.

مشاهده ماده 271 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM