نظریه مشورتی شماره 7/96/3206

نظریه مشورتی شماره 7/96/3206

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/3206


شماره نظریه:
7/96/3206

شماره پرونده:
1895-233-96

تاریخ نظریه:
1396/12/27

استعلام
با توجه به بند ت ماده 58 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که یکی از شرایط آزادی مشروط را اینگونه مقرر داشته که محکوم بیش از آن از ازادی مشروط استفاده نکرده است 1- محکومین قبل از حاکمیت این قانون درخصوص آزادی مشروط مشمول این قانون می باشند 2- زمان استفاده از آزادی مشروط به محض اجرای این قانون می باشد یا به گذشته نیز تسری دارد در صورتیکه قانون مذکور مطابق سوال بند یک به محکومین قبل از حاکمیت این قانون برگردد 3- اگر کسی سابقا از آزادی مشروط استفاده نماید ولی بلحاظ گذشت زمان فاقد آثار و محکومیت از حقوق اجتماعی باشد در این صورت باز هم در اعطای آزادی مشروط مانع وجود دارد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2-شرایطی که برای اعطای آزادی مشروط به محکومین به حبس در قانون مجازات اسلامی 1392 آمده است به محکومیت های قبل از لازم الاجرا شدن این قانون نیز قابل تسری است؛ زیرا با نسخ قانون سابق نمی توان بر اساس قانون منسوخه عمل نمود و آزادی مشروط که جنبه ارفاقی و تشویقی دارد فرض این است که مقنن با رعایت مصالح اجتماعی سیاست کیفری مناسب تری در ماده مذکور اتخاذ کرده است لذا نمی توان به اعتبار اینکه حکم محکومیت قبل از اجرای قانون مذکور صادر شده محکوم علیه را از چنین نهادی که به نفع اوست محروم کرد و از « زمان صدور حکم آزادی مشروط» محکوم علیه به طور مشروط آزاد می گردد یعنی حکم آزادی مشروط به مرحله اجراء در می آید. 3- بند ت ماده 558 قانون مجازات اسلامی 1392 مبنی بر اینکه «... محکوم پیش از آن از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد» مطلق است و هدف آن است که هر محکوم به حبسی فقط یک بار بتواند از آزادی مشروط استفاده کند خواه قبل از قانون مجازات اسلامی 1392 یا بعد از این قانون از «آزادی مشروط» استفاده کرده باشد و گذر زمان هم این شرط را زایل نمی کند و نیل به اعاده حیثیت که در فرض سوال آمده ارتباطی به برخورداری محکوم علیه از آزادی مشروط ندارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 58 ـ در مورد محکومیت به حبس تعزیری دادگاه صادر کننده حکم می تواند در مورد محکومان به حبس بیش از ده سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام با رعایت شرایط زیر حکم به آزادی مشروط را صادر کند: الف ـ محکوم در مدت اجرای مجازات همواره از خود حسن اخلاق و رفتار نشان دهد. ب ـ حالات و رفتار محکوم نشان دهد که پس از آزادی دیگر مرتکب جرمی نمی شود. پ ـ به تشخیص دادگاه محکوم تا آنجا که استطاعت دارد ضرر و زیان مورد حکم یا مورد موافقت مدعی خصوصی را بپردازد یا قراری برای پرداخت آن ترتیب دهد. ت ـ محکوم پیش از آن از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد. انقضای مواعد فوق و همچنین مراتب مذکور در بندهای (الف) و (ب) این ماده پس از گزارش رئیس زندان محل به تایید قاضی اجرای احکام میرسد. قاضی اجرای احکام موظف است مواعد مقرر و وضعیت زندانی را درباره تحقق شرایط مذکور بررسی و در صورت احراز آن پیشنهاد آزادی مشروط را به دادگاه تقدیم نماید.

مشاهده ماده 58 قانون مجازات اسلامی

ماده 558 ـ در جنایت غیرعمدی بر اعضاء و جنایت عمدی که قصاص ندارد یا قصاص در آن ممکن نیست یا بر دیه مصالحه شده و مقدار آن مشخص نشده است به شرح مقرر در این قانون دیه ثابت می شود.

مشاهده ماده 558 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM