نظریه مشورتی شماره 7/96/3178

نظریه مشورتی شماره 7/96/3178

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/3178


شماره نظریه:
7/96/3178

شماره پرونده:
96-127/1-2366

تاریخ نظریه:
1396/12/23

استعلام
1-چنانچه دادگاه بدوی یکی از مجازاتها را در تعیین مجازات از قلم انداخته باشد آیا دادگاه تجدید نظر می تواند به انشاء مجازات از قلم افتاده اقدام کند یا اینکه لازم است دادگاه بدوی راسا مبادرت به تعیین ان نماید. 2-در شکایت تصرف عدوانی اگر دادگاه بدوی به رفع تصرف عدوانی حکمی صادر نکرده باشد نیز تکلیف دادگاه تجدید نظر چگونه خواهد بود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- با توجه به ماده 458 قانون آئین دادرسی کیفری 1392 اصل بر ممنوعیت تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر است و تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر امری استثنایی است که مستلزم احراز دو شرط است؛ اول آنکه مجازات مقرر در حکم بدوی برخلاف جهات قانونی کمتر از حداقل میزانی باشد که قانون مقرر داشته است. دوم اینکه حکم مزبور از این حیث مورد اعتراض شاکی یا دادستان قرار گرفته باشد در غیر اینصورت تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر امکان پذیر نیست. بنابراین در فرض سوال افزودن مجازات دیگردر مرحله تجدیدنظر بدون تجدیدنظرخواهی شاکی یا دادستان به حکم دادگاه بدوی از این حیث تشدید مجازات محسوب می شود و دادگاه تجدیدنظر نمی تواند در این حالت مجازات را تشدید کند. ولکن چنانچه شاکی یا دادستان نسبت به رای صادره تجدیدنظرخواهی نموده باشند مطابق ماده 457 قانون فوق الذکر دادگاه تجدیدنظر نسبت به اصلاح رای و تعیین مجازات قانونی اقدام خواهد نمود. 2-در خصوص حکم به «رفع تصرف» هر چند حکم مزبور ماهیت مجازات ندارد و از شمول ماده 458 قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1392 خارج است لکن در مواردی که مقنن به صدور چنین حکمی تصریح نموده باشد و دادگاه بدوی از صدور آن غفلت ورزیده باشد چون اساسا حکمی در مرحله نخستین صادر نشده و به موجب ماده 435 قانون یاد شده دادگاه تجدیدنظر فقط به آنچه مورد تجدیدنظرخواهی واقع و نسبت به آن رای صادر شده است اجازه رسیدگی دارد بنابراین در فرض سوال دادگاه تجدیدنظر مجاز به رسیدگی در این خصوص نمی باشد؛ زیرا اساسا رایی در مرحله بدوی در خصوص «رفع تصرف» صادر نشده است و در نهایت می تواند تذکر لازم را به دادگاه بدوی در این خصوص بدهد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 458 ـ دادگاه تجدید نظر استان نمی تواند مجازات تعزیری یا اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در حکم تجدید نظرخواسته را تشدید کند مگر در مواردی که مجازات مقرر در حکم نخستین برخلاف جهات قانونی کمتر از حداقل میزانی باشد که قانون مقرر داشته و این امر مورد تجدید نظر خواهی شاکی و یا دادستان قرار گرفته باشد. در این موارد دادگاه تجدید نظر استان با تصحیح حکم نسبت به تعیین حداقل مجازاتی که قانون مقرر داشته است اقدام می کند.

مشاهده ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM