نظریه مشورتی شماره 7/96/2979

نظریه مشورتی شماره 7/96/2979

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2979


شماره نظریه:
7/96/2979

شماره پرونده:
96-9/2-2212

تاریخ نظریه:
1396/12/05

استعلام
1-حسب ماده 36 قانون حمایت عدم حضور زوج مانع اجرای طلاق و ثبت آن نمی باشد حالیه اگر زوجه جهت اجرای طلاق حاضر نشود زوج می تواند نسبت به اجرای طلاق اقدام نماید. 2-رابطه بین تبصره ذیل ماده 336 قانون مدنی را خود ماده چه می باشد آیا در هر دو اصل بر عدم تبرع می باشد یا در تبصره اصل بر تبرعی بودن کارهای زوجه می باشد و آیا تبصره مذکور ماده را تخصیص زده است؟ 3-نظر به اینکه به موجب ماده 26 قانون حمایت خانواده جدید در مواردی که گواهی عدم امکان سازش و در مواردی حکم صادر نماید و حسب مقررات آئین دادرسی مدنی صرفا احکام طلاق قابل فرجام خواهی می باشد بفرمائید آیا گواهی های عدم امکان سازش نیز قابلیت فرجام خواهی را دارند یا خیر و اگر دارند زوج می تواند قبل از نهایی شدن و پس از قطعیت صدور رای از دادگاه تجدیدنظر نسبت به اجرای طلاق اقدام نماید و در صورتی که حکم قسطی شدن پس از صدور رای طلاق صادر شود آیا حکم اعسار هم قابل فرجام خواهی به تبع گواهی عدم امکان سازش می باشد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-اگر متعاقب توافق زوجین و صدور گواهی عدم امکان سازش زوجه جهت اجرای صیغه طلاق حاضر نشود در این صورت استنکاف زوجه برای حضور در دفترخانه جهت اجرای صیغه طلاق موثر در مقام نیست لیکن اجرای طلاق منوط به تادیه و پرداخت کلیه حقوق مالی زوجه به شرح منعکس در گواهی عدم امکان سازش توسط زوج به حساب سپرده امانی مربوطه یا صدور حکم اعسار زوج در این خصوص می باشد. 2- در خصوص تبصره الحاقی مورخ 23/10/85 به ماده 336 قانون مدنی پرداخت اجرت المثل زوجه با توجه به این تبصره در موردی است که زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و عنایتا به منطوق این تبصره مشخص می گردد که اصل بر عدم تبرع زوجه می باشد؛ لذا چنانچه زوج مدعی قصد تبرع زوجه باشد بار اثبات آن بر عهده زوج است و از این حیث فرقی بین ماده قانونی مورد بحث و تبصره الحاقی آن نیست. 3- گواهی عدم امکان سازش (خواه بنا به درخواست زوج و خواه به لحاظ توافق زوجین برای طلاق صادر گردد) با توجه به مواد 33 و 34 قانون حمایت خانواده 1391 قابل فرجام خواهی نیست و فقط قابل تجدیدنظرخواهی است؛ در حالی که حکم طلاق قابل فرجام خواهی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 336 - هر گاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود مگر این که معلوم شود که قصد تبرع داشته است. تبصره ـ چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید. (الحاقی بموجب قانون الحاق یک تبصره به ماده 336 قانون مدنی مصوب 24/11/1385(

مشاهده ماده 336 قانون مدنی

ماده 26ـ در صورتی که طلاق توافقی یا به درخواست زوج باشد دادگاه به صدور گواهی عدم امکان سازش اقدام و اگر به درخواست زوجه باشد حسب مورد مطابق قانون به صدور حکم الزام زوج به طلاق یا احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق مبادرت می کند.

مشاهده ماده 26 قانون حمایت از خانواده

ماده 33ـ مدت اعتبار حکم طلاق شش ماه پس از تاریخ ابلاغ رای فرجامی یا انقضای مهلت فرجام خواهی است. هرگاه حکم طلاق از سوی زوجه به دفتر رسمی ازدواج و طلاق تسلیم شود در صورتی که زوج ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ مراتب در دفترخانه حاضر نشود سر دفتر به زوجین ابلاغ می کند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. در صورت عدم حضور زوج و عدم اعلام عذر از سوی وی یا امتناع او از اجرای صیغه صیغه طلاق جاری و ثبت می شود و مراتب به زوج ابلاغ می گردد. در صورت اعلام عذر از سوی زوج یک نوبت دیگر به ترتیب مذکور از طرفین دعوت به عمل می آید. تبصره ـ دادگاه صادر کننده حکم طلاق باید در رای صادر شده بر نمایندگی سردفتر در اجرای صیغه طلاق در صورت امتناع زوج تصریح کند.

مشاهده ماده 33 قانون حمایت از خانواده

ماده 34ـ مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است. چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط است. تبصره ـ هرگاه گواهی عدم امکان سازش صادر شده بر اساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود کلیه توافقاتی که گواهی مذکور بر مبنای آن صادر شده است ملغی می گردد.

مشاهده ماده 34 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM