نظریه مشورتی شماره 7/1400/994

نظریه مشورتی شماره 7/1400/994

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/994


شماره نظریه:
7/1400/994

شماره پرونده:
1400-127-994 ح

تاریخ نظریه:
1400/12/08

استعلام
آیا نسبت به اموال غیر منقول در جریان ثبت (ثبت جاری) دعوای اثبات مالکیت در غیر اعتراض به ثبت موضوع ماده 16 قانون ثبت اسناد و املاک مصوب 1310 با اصلاحات و الحاقات بعدی و یا اعتراض به حدود موضوع ماده 20 این قانون قابلیت رسیدگی دارد؟ چنانچه با استناد به سند رسمی انتقالی که نسبت به ملک در حال ثبت که جریان ثبت هنوز منتهی به ثبت در دفتر املاک و صدور سند مالکیت نشده است دعوای خلع ید و قلع و قمع اقامه شود آیا می توان حکم بر خلع ید و قلع و قمع صادر کرد و یا آن که فرع بر اثبات مالکیت است؟ به طور کلی استناد به سوابق ثبتی در غیر صدور سند مالکیت و یا غیر خاتمه یافتن جریان ثبت تا چه میزان در اثبات مالکیت موثر است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا پس از پذیرش درخواست ثبت متقاضی و انتشار آگهی های نوبتی و انقضای مهلت قانونی اعتراض و عدم وصول اعتراض در موعد قانونی طبق ماده 24 قانون ثبت اسناد و املاک کشور دعوای این که حقی از کسی ضایع شده است به عنوان عین و یا قیمت پذیرفته نیست؛ مگر این که مشمول یکی از مواد 109 به بعد آن قانون باشد که آن هم صرفا قابل شکایت کیفری است و تاثیری در مالکیت متقاضی ثبت مذکور ندارد. ثانیا در فرض سوال که آگهی های نوبتی انجام و مدت اعتراض به ثبت نیز منقضی شده است ملک در مالکیت متقاضی ثبت ملک که عملیات ثبتی به نام وی ادامه و خاتمه یافته است مستقر شده و دادگاه او را طبق ماده 24 این قانون مالک می شناسد. بنا به مراتب فوق دعوای خلع ید از ناحیه وی با لحاظ محرز بودن مالکیت (با استناد به پذیرش ثبت متقاضی و انتشار آگهی های نوبتی و انقضای مهلت های قانونی اعتراض و عدم وصول اعتراض در موعد قانونی) به طرفیت متصرف بلامانع است و این مورد از شمول رای وحدت رویه شماره 672 مورخ 1/10/1383 هیات عمومی دیوان عالی کشور خارج است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 16 - هر کس نسبت به ملک مورد ثبت اعتراضی داشته باشد باید از تاریخ نشر اولین اعلان نوبتی تا 90 روز اقامه (دعوا) نماید. عرض حال مزبور مستقیما به اداره یا دایره یا شعبه ی ثبتی که در ضمن اعلان نوبتی معین شده است تسلیم می شود در مقابل عرض حال باید رسید داده شود. در صورتی که عرض حال در مدت قانونی داده شده باشد اداره ی ثبت آن را نزد دفتر محکمه ای که مرجع رسیدگی است ارسال می دارد. اگر اداره ثبت تشخیص دهد که عرض حال خارج از مدت داده شده کتبا نظر خود را اظهار خواهد کرد و به حاکم محکمه ابتدایی محل می دهد تا حاکم مزبور در جلسه ی اداری موافق نظامنامه وزارت عدلیه رسیدگی کرده رای دهد. رای حاکم محکمه ابتدایی در این موضوع قاطع است. (رجوع به قانون تعیین تکلیف پرونده های معترضین ثبتی که فاقد سابقه بوده و یا اعتراض آن ها در مراجع قضایی از بین رفته است - مصوب 1373)

مشاهده ماده 16 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 24 - پس از انقضای مدت اعتراض دعوای اینکه در ضمن جریان ثبت تضییع حقی از کسی شده پذیرفته نخواهد شد نه به عنوان قیمت نه به هیچ عنوان دیگر خواه حقوقی باشد خواه جزایی. در مورد مذکور در ماده 44 مطابق ماده 45 و در موارد مذکور در مواد 105 106 107 109 116 و 117 مطابق مقررات جزایی مذکور در باب ششم این قانون رفتار خواهد شد.

مشاهده ماده 24 قانون ثبت اسناد و املاک

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM