نظریه مشورتی شماره 7/96/2720

نظریه مشورتی شماره 7/96/2720

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2720


شماره نظریه:
7/96/2720

شماره پرونده:
141-1/861-69

تاریخ نظریه:
1396/11/07

استعلام
پرونده ای با صدور کیفر خواست به صورت غیابی به دادگاه ارسال شده ووقت رسیدگی تعیین می گردد حال شاکی با مراجعه به دادگاه تقاضای تعقیب و دستگیری متهم را داشته و مصرانه درخواست صدور نیابت برای جلب و دستگیری متهم رادارد تا از فرار وی جلوگیری به عمل آمده و حق او تضییع نگردد با توجه به اینکه دادگاه مرجع تعقیب نیست و از نظر دادگاه نیازی به جلب متهم برای جلسه رسیدگی نمی باشد و از طریق نشر آگهی متهم احضار و وقت رسیدگی تعیین شده است در این مورد چه باید کرد؟ آیا اعاده پرونده به دادسرا جهت تعقیب متهم در ما نحن فیه لازم است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در فرض سوال که به دستور دادگاه وقت رسیدگی برای انجام رسیدگی غیابی تعیین شده ولی متعاقبا شاکی درخواست صدور برگ جلب یا نیابت قضایی برای دستگیری متهم را نموده است. با توجه به ملاک مواد 244 و 246 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 چون متهم فاقد قرار تامین است بنابراین انجام اقداماتی که برای دستیابی به متهم ضرورت دارد متعاقب اقدامات دادسرا وظیفه و تکلیف دادگاه نیز می باشد و چنان چه در وقت رسیدگی نتیجه ی برگ جلب متهم یا اعطای نیابت قضایی واصل نشده باشد دادگاه نمی تواند مبادرت به صدور رای نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 244 ـ دادستان در جریان تحقیقات مقدماتی تا پیش از تنظیم کیفرخواست می تواند تشدید یا تخفیف تامین را از بازپرس درخواست کند. هرگاه بین بازپرس و دادستان موافقت حاصل نشود پرونده برای رفع اختلاف به دادگاه ارسال می شود و بازپرس طبق نظر دادگاه اقدام می کند. پس از تنظیم کیفرخواست نیز دادستان می تواند حسب مورد از دادگاهی که پرونده در آن مطرح است درخواست تشدید یا تخفیف تامین کند. متهم نیز می تواند تخفیف تامین را درخواست کند. تقاضای فرجام خواهی نسبت به حکم مانع از آن نیست که دادگاه صادرکننده حکم به این درخواست رسیدگی کند. در صورت رد درخواست مراتب رد در پرونده ثبت می شود. تصمیم دادگاه در این موارد قطعی است. تبصره 1 ـ تقاضای دادستان یا متهم به شرح مقرر در این ماده در مورد تشدید یا تخفیف نمی تواند بیش از یکبار مطرح شود. تبصره 2 ـ چنانچه به نظر دادگاه قرار تامین صادره متناسب نباشد نسبت به تخفیف یا تشدید آن اتخاذ تصمیم می نماید.

مشاهده ماده 244 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 246 ـ در مواردی که پرونده متهم در دادگاه مطرح شده و از متهم قبلا تامین اخذ نشده یا تامین قبلی منتفی شده باشد دادگاه خود یا به تقاضای دادستان و با رعایت مقررات این قانون قرار تامین یا نظارت قضایی صادر می کند. چنانچه تصمیم دادگاه منتهی به صدور قرار بازداشت موقت شود این قرار طبق مقررات این قانون قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر استان است.

مشاهده ماده 246 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM