نظریه مشورتی شماره 7/96/2644

نظریه مشورتی شماره 7/96/2644

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2644


شماره نظریه:
7/96/2644

شماره پرونده:
96-186/1-1968

تاریخ نظریه:
1396/11/03

استعلام
1- در تبصره 1 ماده 467 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 تصریح گردیده است که «مراد از شکستن ستون فقرات شکستن یک یا چند مهره از مهره های ستون فقرات به جز مهره های گردن و استخوان دنبالچه می باشد.» حال چنانچه تعدادی از مهره های ستون فقرات بشکند آیا شکستن متعدد ستون فقرات محسوب گشته و می بایست چند دیه ی شکستگی برای آن پرداخت گردد یا برای یکی از آنها دیه و برای مابقی ارش تعیین خواهد شد یا اینکه فی المجموع همگی تنها یک شکستگی ستون فقرات محسوب و صرفا یک دیه به آن تعلق می گیرد؟ 2- چنانچه با ساچمه های ریز تفنگ شکاری صدمات متعددی بر دست یا پای شخص وارد آمده باشد. آیا این صدمات هر یک نافذه محسوب و مشمول ماده 713 قانون مجازات اسلامی می گردد یا اینکه موضوع ماده 710 ناظر بر بندهای ماده 709 تلقی خواهد شد و اصولا اگر تعداد متعددی از این ساچمه ها به پای فردی اصابت کند با توجه به بسیار جزئی و کوچک بودن صدمات وارده همگی در حکم یک گلوله خواهد بود یا خیر؟ توضیحا اینکه در برخی موارد امر بیست فقره از ساچمه های مذکور به پای کسی اصابت کند مجموع صدمات مذکور گاها به اندازه صدمات ناشی از یک گلوله جنگی هم نخواهد بود.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1) چون کل مهره ها (به جز مهره های گردن و استخوان دنبالچه) ستون فقرات را تشکیل می دهند لذا چنانچه در اثر یک رفتار مرتکب دو یا چند مهره آسیب ببیند (شکسته شود) موردی برای تعیین دیه جهت یکایک مهره ها نیست و مطابق بند های ذیل ماده 647 قانون مجازات اسلامی 1392 "دیه شکستگی ستون فقرات" با توجه به نتایج حاصله از آن تعیین می شود. 2) در فرض سوال که در اثر اصابت فشنگ ساچمه ای چند جراحت ایجاد شده است اگر هر یک از ساچمه ها فرورفته باشد و طبق تعریف مذکور در ماده 713 قانون مجازات اسلامی 1392 جراحت نافذه را به وجود آورده باشد چنانچه برابر بند ب ماده 543 قانون مزبور این جراحت ها متصل به هم یا به گونه ای نزدیک به هم باشد که عرفا یک آسیب محسوب شود دیه آن تداخل می کند و تنها یک دیه ثابت می شود. در غیر اینصورت مشمول ذیل ماده 541 قانون یاد شده بوده و هر جراحت نافذه دیه جداگانه خواهد داشت که تشخیص مصداق حسب مورد بر عهده مرجع رسیدگی کننده است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 467 ـ عاقله مکلف به پرداخت دیه جنایت های کمتر از موضحه نیست هرچند مرتکب نابالغ یا مجنون باشد. تبصره ـ هرگاه در اثر یک یا چند ضربه خطایی صدمات متعددی بر یک یا چند عضو وارد آید ملاک رسیدن به دیه موضحه دیه هر آسیب به طور جداگانه است و برای ضمان عاقله رسیدن دیه مجموع آنها به دیه موضحه کافی نیست.

مشاهده ماده 467 قانون مجازات اسلامی

ماده 713 ـ نافذه جراحتی است که با فرو رفتن وسیله ای مانند نیزه یا گلوله در دست یا پا ایجاد می شود دیه آن در مرد یک دهم دیه کامل است و در زن ارش ثابت می شود. تبصره 1 ـ حکم مذکور در این ماده نسبت به اعضایی است که دیه آن عضو بیشتر از یک دهم دیه کامل باشد در عضوی که دیه آن مساوی یا کمتر از یک دهم دیه کامل باشد ارش ثابت است مانند اینکه گلوله در بند انگشت فرو رود. تبصره 2 ـ هرگاه شیئی که جراحت نافذه را به وجود آورده است از طرف دیگر خارج گردد دو جراحت نافذه محسوب می شود.

مشاهده ماده 713 قانون مجازات اسلامی

ماده 647 ـ دیه شکستن ستون فقرات به ترتیب ذیل است: الف ـ شکستن ستون فقرات در صورتی که اصلا درمان نشود و یا بعد از علاج به صورت خمیده درآید موجب دیه کامل است. ب ـ شکستن ستون فقرات که بیعیب درمان شود ولی موجب از بین رفتن یکی از منافع گردد مانند اینکه مجنی علیه توان راه رفتن یا نشستن نداشته باشد و یا توان جنسی یا کنترل ادرار وی از بین برود موجب دیه کامل است. پ ـ شکستن ستون فقرات که درمان نشود و موجب عوارضی از قبیل موارد مندرج در بند (ب) شود علاوه بر دیه کامل شکستگی ستون فقرات موجب دیه یا ارش هر یک از عوارض حاصله نیز است. ت ـ شکستن ستون فقرات که بدون عیب درمان شود موجب یک دهم دیه کامل است. ث ـ شکستن ستون فقرات که موجب فلج و بیحس شدن پاها گردد علاوه بر دیه ستون فقرات موجب دو سوم دیه برای فلج دو پا نیز است. تبصره 1 ـ مراد از شکستن ستون فقرات شکستن یک یا چند مهره از مهره های ستون فقرات به جز مهره های گردن و استخوان دنبالچه می باشد. تبصره 2 ـ جنایتی که سبب خمیدگی پشت شود بدون آنکه موجب شکستن ستون فقرات گردد در صورتی که خمیدگی درمان نشود موجب دیه کامل و در صورتی که بدون عیب درمان شود دیه آن یک دهم دیه کامل است.

مشاهده ماده 647 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM