نظریه مشورتی شماره 7/1400/334

نظریه مشورتی شماره 7/1400/334

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/334


شماره نظریه:
7/1400/334

شماره پرونده:
1400-115-334 ح

تاریخ نظریه:
1400/05/31

استعلام
با توجه به این که فروش اموال عمده شرکت منجر به کاهش سرمایه شرکت سهامی خاص طبق قانون تجارت و اساسنامه شرکت در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده است حال: الف- آیا مجمع عمومی عادی سالیانه می تواند اختیار اتخاذ تصمیماتی را به هیات مدیره واگذار کند که نوعی دخالت در اختیارات مجمع عمومی فوق العاده و بر خلاف قانون و همچنین مفاد اساسنامه شرکت است؟ ب- چنانچه مدیر عامل و رئیس هیات مدیره وقت شرکت اختیار فروش اموال شرکت را داشته باشد؛ اما اموال شرکت را به ثمن بخس و برای مثال یک چهارم قیمت واقعی به شخص ثالث بفروشند معامله چه وضعیتی دارد؟ آیا از طرف مدیر تصفیه شرکت قابل ابطال است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
الف- فروش اموال شرکت سهامی خاص اعم از عمده یا غیر آن اساسا به کاهش سرمایه منجر نمی شود؛ بلکه هرگونه اتخاذ تصمیم راجع به کاهش سرمایه برابر مواد 141 و 189 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347 و دیگر مواد مربوط توسط مجمع عمومی فوق العاده اتخاذ می شود و لذا پاسخ به سوال منتفی است. ب- برابر ماده 423 قانون تجارت مصوب 1311 علی الاصول معاملات قبل از تاریخ توقف صحیح است و مدیر تصفیه در صورت ورشکستگی شرکت نمی تواند متعرض این معاملات شود؛ مگر این که معامله مذکور حسب مورد مشمول مواد 424 به بعد و ماده 557 قانون یادشده باشد که ممکن است حسب مورد قابل فسخ یا ابطال باشد که در هر حال تشخیص مصداق بر عهده مرجع قضایی مربوط است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 423 ـ هر گاه تاجر بعد از توقف معاملات ذیل را بنماید باطل و بلااثر خواهد بود: 1) هر صلح محاباتی یا هبه و به طور کلی هر نقل و انتقال بلاعوض اعم از اینکه راجع به منقول یا غیر منقول باشد. 2) تادیه هر قرض اعم از حال یا موجل به هر وسیله که به عمل آمده باشد. 3) هر معامله که مالی از اموال منقول یا غیر منقول تاجر را مقید نماید و به ضرر طلبکاران تمام شود.

مشاهده ماده 423 قانون تجارت

ماده 141 - اگر بر اثر زیان های وارده حداقل نصف سرمایه شرکت از میان برود هیات مدیره مکلف است بلافاصله مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام را دعوت نماید تا موضوع انحلال یا بقاء شرکت مورد شور و رای واقع شود. هرگاه مجمع مزبور رای به انحلال شرکت ندهد باید در همان جلسه و با رعایت مقررات ماده 6 این قانون سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه موجود کاهش دهد. در صورتی که هیات مدیره برخلاف این ماده به دعوت مجمع عمومی فوق العاده مبادرت ننماید و یا مجمعی که دعوت می شود نتواند مطابق مقررات قانونی منعقد گردد هر ذی نفع می تواند انحلال شرکت را از دادگاه صلاحیتدار درخواست کند.

مشاهده ماده 141 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت

ماده 189 - علاوه بر کاهش اجباری سرمایه مذکور در ماده 141 مجمع عمومی فوق العاده شرکت می تواند به پیشنهاد هیات مدیره در مورد کاهش سرمایه شرکت به طور اختیاری اتخاذ تصمیم کند مشروط بر آن که بر اثر کاهش سرمایه به تساوی حقوق صاحبان سهام لطمه ای وارد نشود و سرمایه شرکت از حداقل مقرر در ماده 5 این قانون کمتر نگردد. تبصره - کاهش اجباری سرمایه از طریق کاهش تعداد یا مبلغ اسمی سهام صورت می گیرد و کاهش اختیاری سرمایه از طریق کاهش بهای اسمی سهام به نسبت متساوی و رد مبلغ کاهش یافته هر سهم به صاحب آن انجام می گیرد.

مشاهده ماده 189 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM