نظریه مشورتی شماره 7/96/2766

نظریه مشورتی شماره 7/96/2766

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2766


شماره نظریه:
7/96/2766

شماره پرونده:
96-54-2013

تاریخ نظریه:
1396/11/10

استعلام
در رویه فعلی دادسرا و دادگاه انقلاب و دادگاه تجدیدنظر راجع به مواد مخدر هنگامی که از مرتکب موادی که دارای یک مجازات می باشند مواد مندرج در ماده 4 قانون اصلاحی مبارزه با مواد مخدر یا مواد مندرج در ماده 8 آن قانون کشف گردد مواد جمع و برای همه آنها یک مجازات تعیین می گردد مثلا اگر از شخصی سه گرم هروئین و چهارگرم شیشه کشف شود وی به اتهام نگهداری جمعا هفت گرم از مواد مخدر در ماده 8 قانون مذکور به تحمل 69 ماه حبس و 42 ضربه شلاق و پرداخت 25454545 ریال محکوم خواهد شد در حالی که اگر به ماده 134 از قانون مجازات اسلامی دقت شود برای هر یک از جرایم مذکور باید مجازات جداگانه تعیین شود زیرا در متن ماده چنین مقرر شده هرگاه جرایم ارتکابی بیش از. .. بنابراین و همچنین با توجه به اینکه قبل از تصویب قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 چنین بود که برای هر کدام از جرایم مذکور یک مجازات تعیین می شد و کل مجازات ها قابل اجرا بود بنابراین فرقی نمی کرد که برای شیشه و هروئین جداگانه مجازات تعیین شود یا با هم جمع شده و یک مجازات برای آنها تعیین شود لذا این تفکیک و دسته بندی ضرورتی نداشت لیکن پس از تصویب قانون مجازات اسلامی و ماده 134 آن باید برای هر جرم مجازات جداگانه تعیین شود سپس مجازات اشد اجرا شود از سوی دیگر ضرورت تفسیر قوانین جزایی به نفع متهم هم از یک سو و ضرورت حبس زدایی از سوی دیگر ما را ترغیب می کند که برای سه گرم هروئین 48 ماه حبس و 56 ضربه شلاق و 16000000 ریال جزای نقدی تعیین کنیم و برای چهار گرم شیشه 60 ماه حبس و 70 ضربه شلاق و 20000000 ریال جزای نقدی که تنها مجازات اشد اجرا گردد موضوع آنجا اهمیت پیدا می کند که که از شخص 25 گرم شیشه و 6 گرم هروئین کشف شود که بر اساس رویه موجود به اعدام و مصادره اموال محکوم می شود ولی بر اساس تفسیر فوق 160 ماه حبس و 59 ضربه شلاق 53333333 ریال جزای نقدی بابت شیشه و 66 ماه حبس بابت هروئین و 38 ضربه شلاق و 23636364 ریال جزای نقدی بابت هروئین که مجازات اشد برای وی قابل اعمال است.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
چنانچه مواد مکشوفه همگی از جنس موضوع یک ماده از قانون مبارزه با مواد مخدر و روان گردان مصوب 1367 با اصلاحات و الحاقات بعدی باشد مثلا همگی از جنس موضوع ماده 5 یا 8 قانون مذکور باشد چون بر اساس مجموع میزان مواد مکشوفه و رعایت تناسب یک مجازات تعیین می شود لذا منصرف از مقررات تعدد ماده 134 قانون مجازات اسلامی 1392 است ولی چنانچه مواد مکشوفه از جنس دو یا چند ماده از قانون فوق الذکر باشد باید بر اساس مقررات تعدد ماده 134 قانون یاد شده مجازات مرتکب تعیین شود. شایسته ذکر است درخصوص مجازات اعدام رعایت نصاب (اوزان) مذکور در بند ت ماده ی 45 قانون الحاق یک ماده به قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 12/7/1396 ضروری است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM