نظریه مشورتی شماره 7/96/2348

نظریه مشورتی شماره 7/96/2348

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2348


شماره نظریه:
7/96/2348

شماره پرونده:
1128-58-96

تاریخ نظریه:
1396/10/02

استعلام
با توجه به اینکه خانم الف به اعتبار اینکه همسرش در تاریخ 19/2/1370 فوت نموده و متوفی مشمول قانون استخدام کشوری بوده در زمره مستمری بگیران صندوق بازنشستگی کشوری قرار گرفته و از مزایای آن برخوردار شده است و از طرف دیگر پس از فوت پدر وی خانم مذکور که مشمول مقررات تامین اجتماعی بوده از تاریخ 28/5/1385 لغایت تاریخ 30/9/1392 جزء مستمری بگیران سازمان تامین اجتماعی قرار گرفته است با توجه به مراتب فوق و ابهام به وجود آمده مقتضی است مساله در کمیسیون مربوطه مطرح و در دو مورد ذیل نسبت به راهنمایی این دادگاه اقدام فرمائید 1- آیا فرد مورد اشاره خانم الف می تواند همزمان از مزایاو مستمری صندوق بازنشستگی کشوری و سازمان تامین اجتماعی استفاده کند یا خیر؟ 2- در صورتی که حق استفاده همزمان را نداشته باشد آیا دعوی سازمان تامین اجتماعی مبنی بر استرداد حقوق و مزایای دریافتی مسموع است یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- با توجه به بندهای 2 و 3 ماده 48 قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 و لحاظ خروج فرض استعلام از رای وحدت رویه شماره 135 مورخ 21/2/1394 هیات عمومی دیوان عدالت اداری دریافت دو حقوق وظیفه یا مستمری از دو صندوق بابت دو مستخدم متوفی مشمول مقررات بازنشستگی مختلف با احراز شرایط قانونی وراث دارای استحقاق حق مستمری (رعایت ماده 48 قانون حمایت خانواده 1391) و سایر قوانین مرتبط منع قانونی ندارد. ممنوعیت مندرج در ماده 88 قانون استخدام کشوری (اصلاحی 1379) در دریافت حقوق وظیفه یا مستمری مربوط به ایام خدمت واحد است و منصرف از موردی است که حقوق وظیفه دو مستخدم دولت به اسباب گوناگون (زوجیت- فرزندی) به یک شخص پرداخت می شود. 2- با توجه به آنچه در بند یک پاسخ داده شد پاسخ به این سوال منتفی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 48ـ میزان حقوق وظیفه یا مستمری زوجه دائم متوفی و فرزندان و سایر وراث قانونی وی و نحوه تقسیم آن در تمام صندوقهای بازنشستگی اعم از کشوری لشکری تامین اجتماعی و سایر صندوقهای خاص به ترتیب زیر است: 1ـ زوجه دائم متوفی از حقوق وظیفه یا مستمری وی برخوردار می گردد و ازدواج وی مانع دریافت حقوق مذکور نیست و درصورت فوت شوهر بعدی و تعلق حقوق به زوجه در اثر آن بیشترین مستمری ملاک عمل است. تبصره ـ اگر متوفی چند زوجه دائم داشته باشد حقوق وظیفه یا مستمری به تساوی بین آنان و سایر وراث قانونی تقسیم می شود. 2ـ دریافت حقوق بازنشستگی یا از کارافتادگی مستمری از کارافتادگی یا بازنشستگی حسب مورد توسط زوجه متوفی مانع از دریافت حقوق وظیفه یا مستمری متوفی نیست. 3ـ فرزندان اناث در صورت نداشتن شغل یا شوهر و فرزندان ذکور تا سن بیست سالگی و بعد از آن منحصرا درصورتی که معلول از کار افتاده نیازمند باشند یا اشتغال به تحصیلات دانشگاهی داشته باشند حسب مورد از کمک هزینه اولاد بیمه و مستمری بازماندگان یا حقوق وظیفه والدین خود برخوردار می گردند. 4ـ حقوق وظیفه یا مستمری زوجه دائم و فرزندان و سایر وراث قانونی کلیه کارکنان شاغل و بازنشسته مطابق ماده (87) قانون استخدام کشوری مصوب 31/3/1345 و اصلاحات بعدی آن و با لحاظ ماده (86) همان قانون و اصلاحیه های بعدی آن تقسیم و پرداخت می گردد. تبصره ـ مقررات این ماده در مورد افرادی که قبل از اجراء شدن این قانون فوت شده اند نیز لازم الاجراء است.

مشاهده ماده 48 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM