نظریه مشورتی شماره

نظریه مشورتی شماره

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره


شماره نظریه:

شماره پرونده:
1380-1/168-96

تاریخ نظریه:
1396/09/28

استعلام
با توجه به اینکه به محض حضور متهم مرجع قضایی مکلف می باشد بلافاصله نسبت به تفهیم اتهام به ایشان اقدام و حتی در فرض عدم دفاع خوانده و یا اقرار ایشان در صورتی که پرونده موعد جهت اخذ آخرین دفاع ایشان باشد نسبت به اخذ آخرین دفاع وی در همان جلسه اقدام نمایند با توجه به لزوم اخذ سوابق متهمین دو رویه فی مابین مراجع قضایی مشاهده می شود بدین نحو که: الف-عده ای از قضات صرفا مبادرت به استعلام سوابق متهم ازطریق سیستم cms و عده ای دیگر سوابق مندرج درcms را کافی ندانسته و ملاک تشخیص سوابق را پاسخ انگشت نگاری متهمین از دایره تشخیص هویت آگاهی می دانند نظر آن اداره در خصوص ملاک سوابق متهمین چه می باشد؟ آیا با توجه به راه اندازی سامانه cms از سال 1386 و اینکه هدف از اخذ سوابق بررسی محکومیت های موثر اشخاص برای لحاظ قرار دادن آن در حکم دادگاه می باشد آیا می توان ملاک را سوابق اشخاص در این سامانه دانست؟ ب-چنانچه پاسخ آن اداره در خصوص بند الف کافی بودن سوابق مندرج در سامانه cms و عدم ضرورت انگشت نگاری باشد آیا پس از تفهیم اتهام و در صورت معد بودن پرونده جهت اخذ آخرین دفاع و از طرفی لزوم انگشت نگاری آیا مجوزی درتعیین وقت نظارت برای مرجع قضایی وجود دارد تا به اعتبار وصول پاسخ انگشت نگاری از اخذ آخرین دفاع خودداری کنند یا اینکه می باید آخرین دفاع متهم نیز اخذ و صرف انجام یک انگشت نگاری که ارتباطی به اصل تحقیقات ندارد موجبی جهت عدم اخذ آخرین دفاع و به تاخیر انداختن آن نیست لذا با توجه به حالات پیش گفته خواهشمند است این حوزه قضایی را ارشاد فرمائید که کدام رویه از لحاظ قانونی صحیح می باشد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
الف) برابر تبصره ماده 652 قانون آئین دادرسی کیفری 1392 «مراجع قضائی می توانند استعلامات قضائی و کسب اطلاعات لازم را از طریق شبکه ملی عدالت به عمل آورند» و با بررسی انجام شده شبکه ملی عدالت در زمینه سوء پیشینه از داده های موجود در سامانه CMS استفاده می کند و در واقع شبکه یاد شده و سامانه CMS از اطلاعات واحدی تغذیه می شود و همکاران قضائی اطلاعات موجود در CMS را بدون واسطه و مستقیم با دسترسی به CMS استفاده می کنند و از آنجائی که ماده 652 یاد شده کسب اطلاع از طریق شبکه ملی اطلاعات را مجاز دانسته است لذا اخذ اطلاعات مربوط به پیشینه کیفری از CMS به عنوان منبع اطلاعات شبکه ملی عدالت کافی تلقی می شود. ب) نظر به اینکه سوابق کیفری متهم در تصمیمات قضایی از جمله متناسب سازی قرارهای تامین صدور قرار بایگانی کردن پرونده اعطای آزادی مشروط و تعیین مجازات در مواردی نظیر تکرار جرم موثر است و متهم حق دارد در خصوص محتوای سوابق مزبور از خود دفاع نماید لذا اخذ سوابق کیفری جزیی از تحقیقات مقدماتی محسوب و در مواردی که به نظر بازپرس استعلام سوابق ضرورت داشته باشد اخذ آخرین دفاع پس از وصول پاسخ استعلام خواهد بود. سوب و در مواردی که به نظر بازپرس استعلام سوابق ضرورت داشته باشد اخذ آخرین دفاع پس از وصول پاسخ استعلام خواهد بود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 652 ـ قوه قضاییه موظف است به منظور ساماندهی ارتباطات الکترونیکی بین محاکم ضابطان و دستگاههای تابعه خود و نیز سایر اشخاص حقیقی و حقوقی که در جریان دادرسی به اطلاعات آنها نیاز است «شبکه ملی عدالت» را با به کارگیری تمهیدات امنیتی مطمئن از قبیل امضای الکترونیکی راه اندازی کند. تبصره ـ مراجع قضایی می توانند استعلامات قضایی و کسب اطلاعات لازم را از طریق شبکه ملی عدالت به عمل آورند. در این صورت دستگاههای دولتی نهادهای عمومی غیردولتی و شخصیت های حقوقی بخش خصوصی موظفند پاسخ لازم را از طریق شبکه مزبور اعلام کنند. مستنکف از مفاد این تبصره مشمول ماده (576) قانون مجازات اسلامی ـ کتاب پنجم تعزیرات مصوب 2/3/1375 ـ است.

مشاهده ماده 652 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM