نظریه مشورتی شماره 2056/96/7

نظریه مشورتی شماره 2056/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2056/96/7


شماره نظریه:
2056/96/7

شماره پرونده:
1472-1/127-96

تاریخ نظریه:
1396/09/04

استعلام
چنانچه پس از واخواهی به رای غیابی صادر شده و در جلسه اول رسیدگی به اعتراض به رای غیابی خواهان دعوای اصلی واخوانده مبادرت به استرداد دعوا نماید دادگاه می بایست ضمن نقض دادنامه غیابی قرار ابطال دادخواست صادر نماید یا قرار رد دعوا؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
پس از تقدیم دادخواست واخواهی و صدور قرار قبولی آن معلوم می شود که خوانده (واخواه) از جریان رسیدگی انجام شده قبل از صدور رای غیابی اطلاع نداشته و در نتیجه فرصت دفاع نیافته است و در حقیقت مذاکرات اصحاب دعوا خاتمه نیافته و در نتیجه اعلام ختم رسیدگی قبلی نیز کان لم یکن تلقی و رسیدگی به واخواهی برای تکمیل رسیدگی قبلی و در ادامه مرحله نخستین تجویز شده است و رای غیابی صادر شده نیز مانع ورود به مقطع واخواهی به عنوان مکمل رسیدگی انجام شده قبل از صدور آن نمی باشد و دادگاه با ورود مجدد به رسیدگی علی الاصول دارای اختیارات مقرر در مرحله نخستین می باشد. بنابراین هرگاه خواهان (واخوانده) دعوای خود را مسترد نماید دادگاه می تواند با فسخ رای غیابی که موضوعا منتفی شده است حسب مورد برابر بندهای ب یا ج ماده 107 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی 1379 اقدام نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 107 - استرداد دعوا و دادخواست به ترتیب زیر صورت می گیرد: الف - خواهان می تواند تا اولین جلسه دادرسی دادخواست خود را مسترد کند. در این صورت دادگاه قرار ابطال دادخواست صادر می نماید. ب - خواهان می تواند مادامی که دادرسی تمام نشده دعوای خود را استرداد کند. در این صورت دادگاه قرار رد دعوا صادر می نماید. ج - استرداد دعوا پس از ختم مذاکرات اصحاب دعوا در موردی ممکن است که یا خوانده راضی باشد و یا خواهان از دعوای خود به کلی صرف نظر کند. در این صورت دادگاه قرار سقوط دعوا صادر خواهد کرد.

مشاهده ماده 107 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM