نظریه مشورتی شماره 1872/96/7

نظریه مشورتی شماره 1872/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1872/96/7


شماره نظریه:
1872/96/7

شماره پرونده:
1286-1/127-96

تاریخ نظریه:
1396/08/15

استعلام
آیا برای خلع ید یا استرداد اموال منتقل شده ناشی از قرارداد بدوا طرح دعوی تنفیذ فسخ برای همه موارد ضرورت دارد یا خیر؟ با توجه به صلاحیت قانونی که به برخی از کمیسیونها یا ادارات دولتی نظیر هیات هفت نفره واگذاری زمین یا کمیسیون ماده 32 در فسخ واگذاری اراضی اعطاء شده است نهادهای مذکور پس از تشریفات و فرآیند قانونی مربوطه برای خلع ید اراضی واگذاری می بایست بدوا دعوی تنفیذ فسخ را در مراجع قضایی نیز مطرح نمایند یا همان فرآیند اداری طی شده کفایت می نماید؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-در مواردی که دعوای استرداد یا خلع ید از ملک مورد معامله به لحاظ فسخ یا انفساخ معامله مطرح می شود تائید فسخ یا انفساخ معامله مقدمه پذیرش دعوای استرداد یا خلع ید از ملک مورد معامله می باشد 2- صرف نظر از آن که اصولا اعلام فسخ معامله نیازی به طرح دعوا در مرجع قضایی ندارد و صرف اعلام به مشروط علیه برای تحقق فسخ کافی می باشد در فرض سوال استرداد اراضی واگذاری مراجع دولتی نظیر هیات 7 نفره واگذاری زمین یا کمیسیون ماده 32 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع مصوب 1346 با اصلاحات بعدی در مواردی که طبق قانون راسا اختیارلغو قرارداد واگذاری اراضی مذکور را به جهت تخلف از شرایط واگذری دارند نیازی به اقامه دعوی از ناحیه مراجع مذکور ندارد. بدیهی است معترض می تواند اعتراض خود را حسب مورد در مراجع ذیصلاح اقامه نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 32 ـ هر گاه بر اساس گزارش هیات مندرج در ماده 33 این قانون شرکتها و موسسات مذکور در بندهای الف ـ ب ـ ج ـ د ماده 31 حداقل شصت درصد عملیاتی را که طبق طرح باید در نیمه اول مدت اجرای طرح در زمین مورد اجاره انجام شود و یا لااقل هشتاد درصد کل عملیات طرح در آن زمین را تا انقضای مدت اجرای آن بدون عذر موجه انجام ندهند وزیر کشاورزی و منابع طبیعی مراتب را با ارسال رونوشت گزارش هیات نظارت به مجری طرح ابلاغ می کند تا چنانچه نسبت به مفاد گزارش مزبور معترض باشد اعتراض خود را ظرف مدت یک ماه کتبا به دفتر وزیر کشاورزی و منابع طبیعی تسلیم کند. در صورتی که ظرف یک ماه مهلت مقرر از طرف مجری طرح اعتراض نشد نسبت به فسخ اجاره و خلع ید از اراضی و تاسیسات طرح طبق مقررات این قانون اقدام می گردد. (اصلاحی 14/03/1354) تبصره 1ـ در صورتی که مجری طرح پس از وصول اعلامیه حاوی نظر هیات نظارت نسبت به گزارش هیات مذکور معترض باشد و اعتراض خود را ظرف مهلت مقرر در اعلامیه به دفتر وزیر کشاورزی و منابع طبیعی تسلیم کند اعتراض مزبور جهت رسیدگی به هیاتی مرکب از سه نفر از کارشناسان منتخب وزیر کشاورزی و منابع طبیعی ارجاع خواهد شد. اتخاذ تصمیم نهایی مبنی بر تعیین مهلت یا تمدید مدت یا رد اعتراض یا هر اقدام دیگری با توجه به گزارشهای هیات نظارت و هیات رسیدگی با وزیر کشاورزی و منابع طبیعی است. تبصره 2ـ در صورتی که تصمیم وزیر کشاورزی و منابع طبیعی مبنی بر خلع ید از مجری طرح باشد گارد جنگل و مرتع به دستور وزیر کشاورزی و منابع طبیعی از اراضی و تاسیسات موضوع طرح خلع ید خواهد کرد در این صورت وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مکلف است 50 درصد سرمایه گذاری مجری طرح را که بر اساس طرح صورت گرفته باشد به قیمت روز یا قیمت تمام شده هر کدام کمتر باشد به اقساطی که مدت آن از دو برابر مدت سرمایه گذاری بیشتر نباشد به مجری طرح مسترد نماید. تعیین قیمت روز با نظر کارشناس و تشخیص قیمت تمام شده با استفاده از دفاتر و مدارک شرکت به عهده هیات مندرج در ماده 33 می باشد و نظر هیات در این مورد قطعی است. تبصره 3ـ در صورتی که مجری طرح برای سرمایه گذاری در طرح از وام استفاده کرده باشد پرداخت 50 درصد سرمایه گذاری موضوع تبصره 2 این ماده موکول به موافقت موسسه وام دهنده خواهد بود.

مشاهده ماده 32 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM