نظریه مشورتی شماره 1500/96/7

نظریه مشورتی شماره 1500/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1500/96/7


شماره نظریه:
1500/96/7

شماره پرونده:
1033-26-96

تاریخ نظریه:
1396/07/29

استعلام
منظور از (دادن مهلت مناسب برای پرداخت محکوم به) در ماده 11 قانون اجرای محکومیت های مالی چه می باشد؟ آیا با توجه به اینکه دو عبارت (مهلت مناسبی برای پرداخت می دهد یا حکم تقسیط بدهی را صادر می کند) با حرف ربط (یا) به یکدیگر مرتبط شده اند آیا حرف (یا) به عنوان تساوی و ترادف آن دو عبارت در معنای واحد تقسیط می باشد یا اینکه معنای دیگری را دربردارد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با عنایت به ماده 11 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی 1394 دادگاه پس از احراز اعسار محکوم علیه با ملاحظه وضعیت معیشت و درآمدی وی مهلت مناسبی برای پرداخت بدهی به وی می دهد و این مهلت با تقسیط محکوم به متفاوت است. زیرا در تقسیط دادگاه دو امر را احراز می کند یکی احراز اعسار محکوم علیه از پرداخت یکجای محکوم به و دیگری احراز ملائت محکوم علیه به پرداخت میزان معینی از طلب در فواصل زمانی مشخص (اقساطی). در حالی که در اعطای مهلت دادگاه عدم توانایی محکوم علیه در پرداخت یکجای محکوم به را تا زمان مشخصی احراز می کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 11 ـ هر گاه در صدور اجراییه اشتباهی شده باشد دادگاه می تواند راسا یا به درخواست هر یک از طرفین به اقتضای مورد اجراییه را ابطال یا تصحیح نماید یا عملیات اجرایی را الغاء کند و دستور استرداد مورد اجرا را بدهد.

مشاهده ماده 11 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 11ـ در صورت ثبوت اعسار چنانچه مدیون متمکن از پرداخت به نحو اقساط شناخته شود دادگاه ضمن صدور حکم اعسار با ملاحظه وضعیت او مهلت مناسبی برای پرداخت می دهد یا حکم تقسیط بدهی را صادر می کند. در تعیین اقساط باید میزان درآمد مدیون و معیشت ضروری او لحاظ شده و به نحوی باشد که او توانایی پرداخت آن را داشته باشد. تبصره 1ـ صدور حکم تقسیط محکوم به یا دادن مهلت به مدیون مانع استیفای بخش اجراء نشده آن از اموالی که از محکوم علیه به دست می آید یا مطالبات وی نیست. تبصره 2ـ هر یک از محکوم له یا محکوم علیه می توانند با تقدیم دادخواست تعدیل اقساط را از دادگاه بخواهند. دادگاه با عنایت به نرخ تورم براساس اعلام مراجع رسمی قانونی کشور یا تغییر در وضعیت معیشت و درآمد محکوم علیه نسبت به تعدیل میزان اقساط اقدام می کند.

مشاهده ماده 11 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM